in

Η Θεσσαλονίκη στο «Επίπεδο 4»: Κακήν κακώς κλείνει αύριο εστίαση, καφέ – μπαρ

Από αύριο κιόλας η εφαρμογή του lockdown στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Ρεπορτάζ: Λεμονιά Βασβάνη, Γιώργος Καλλίνης

Κακήν κακώς κλείνουν εστίαση, καφέ και μπαρ στη Θεσσαλονίκη, καθώς η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά αναγκάζει τις επιχειρήσεις να μείνουν κλειστές από αύριο στις 06.00 το πρωί Παρασκευής (30/10). Υπενθυμίζεται πως μόλις σήμερα το μεσημέρι έγινε γνωστό πως η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο «κόκκινο» ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως το lockdown ισχύει από αύριο λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα.

Και ενώ ακόμη οι επαγγελματίες μετρούν τις πληγές τους, και δεν έχουν συνέλθει από το πρώτο lockdown, θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα κρίση. Το TyposThes μιλά με φορείς, επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης για την απόφαση της κυβέρνησης.

Π. Φιλιππίδης: «Ήδη υπάρχει μείωση τζίρου στο 50%»

«Το πρόβλημα υπήρχε πριν έρθει όλο αυτό το κακό με την πανδημία. Όμως τώρα και με το 2ο lockdown τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Ο κόσμος θα φοβηθεί ακόμη πιο πολύ να βγει από το σπίτι του για να κάνει τα ψώνια του. Και αυτό θα δυσκολέψει την δική μας δουλειά. Το εμπόριο θα πληγεί», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

Ερωτηθείς για τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά για τα εμπορικά καταστήματα της πόλης ανέφερε ότι «ήδη η μείωση του τζίρου είναι στο 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Είμαστε στο όριο». «Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πού θα φτάσει όλο αυτό. Πάμε βήμα βήμα…», σχολίασε.

Εξάλλου ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι αυτή την Κυριακή 1/11 τα εμπορικά καταστήματα δεν θα είναι εν τέλει ανοιχτά. Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενημέρωσε χθες το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι, «λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου, παρά τα όσα ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του ν. 4177/2013 (173 Ά), όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά».

Συνεπώς η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει μια μέρα αργότερα, από Δευτέρα 2/11. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Μ. Ζορπίδης: «Ενίσχυση στις επιχειρήσεις που θα κλείσουν»

Κληθείς να σχολιάσει το τι σημαίνουν για την πόλη τα νέα δεδομένα ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Ζορπίδης ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «πως σίγουρα θα η οικονομία θα έχει καινούριες πληγές από το νέο lockdown. Και με την εστίαση σε παύση λειτουργίας θα υπάρξουν επιπτώσεις σε πολλούς άλλους παράγοντες».

Εξάλλου σε δήλωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο μετά την επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο κ. Ζορπίδης, ανέφερε τα εξής: «Όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς νέα περιοριστικά μέτρα, λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, Μέτρα που όμως θα έχουν βαρύτατες επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα.

Μία σειρά από τομείς επιχειρηματικότητας θα πληγούν βάναυσα, με πρώτη την εστίαση, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σε μέγεθος επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και τον τουρισμό, που περιλαμβάνει δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους.

Για το λόγο αυτό ζητούμε από τον Πρωθυπουργό μαζί με τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων να προβεί ταυτόχρονα και σε ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Αυτά μπορούν και πρέπει να αφορούν το πάγωμα της καταβολής κάθε είδους οφειλής προς το Δημόσιο, όπως είναι οι δόσεις για ρυθμίσεις σε Εφορία, Τελωνεία και Ασφαλιστικά Ταμεία, η αναστολή του ΕΝΦΙΑ και των δόσεων ΦΠΑ όπως και των ενοικίων των επαγγελματικών ακινήτων, με παράλληλη ενίσχυση των ιδιοκτητών, ενώ θα πρέπει να αυξηθεί και η αποζημίωση της αναστολής σύμβασης όπως και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει όταν δεν εισπράττει.

Απευθύνω έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει μέτρα τώρα πριν να είναι αργά. Η οικονομική επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων απειλείται».

Α. Καπνοπώλης: «Μεγάλη η ζημιά, προέχει η υγεία των πολιτών»

Με μοναδική προτεραιότητα την υγεία των πολιτών, η κοινωνία πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και να τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, εξηγεί ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, αναφέροντας ωστόσο ότι η ζημιά στις επιχειρήσεις και στην πόλη γενικότερα, θα είναι πάρα πολύ μεγάλη από το λόκνταουν.

«Προέχει η υγεία των πολιτών, είναι η ώρα η κοινωνία να δώσει τη δέουσα προσοχή στα μέτρα προστασίας», δηλώνει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Καπνοπώλης και συνεχίζει: «Όλοι θα πρέπει να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί σημασία έχει το πώς θα διαχειριστούμε αυτό το λόκνταουν.

«Αναμφισβήτητα η ζημιά στην πόλη θα είναι πολύ μεγάλη, αρχικά στους καταστηματάρχες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ζημιά στα ταμεία τους, αλλά στους εργαζόμενους που θα βιώσουν προβλήματα στην εργασία τους. Θα πρέπει να καλυφθεί και η ζημιά στους επαγγελματίες, αλλά και να στηριχτούν οι καταναλωτές που δεν θα μπορούν να βγουν έξω να ξοδέψουν και να βοηθήσουν την αγορά. Είναι σίγουρο ότι και λουκέτα θα έρθουν και άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους», εξηγεί.

Θα είναι μια πολύ ζόρικη κατάσταση, σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, για την οποία θα πρέπει όλοι μας να έχουμε ένα σχέδιο β. «Όλοι μας και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτές τις δυσκολίες, καθώς η πανδημία δεν θα φύγει γρήγορα και τα λόκνταουν μπορεί να έρχονται συχνά. Η ίδια η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε τα τρόφιμα ήταν ο μόνος κλάδος που «κινήθηκε» σημαντικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα», καταλήγει.

Γ. Μασούτης: «Πρέπει να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα»

Τεράστια είναι η ανησυχία του εμπορικού κόσμου, σε όλους τους κλάδους, αναφέρει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η ζημιά από το λόκνταουν, καθώς όλο αυτό θα λειτουργήσει προσθετικά στην προηγούμενη κακή περίοδο που βιώσαμε ως Θεσσαλονίκη, με την ακύρωση της ΔΕΘ και την αδρανή τουριστική περίοδο», σημειώνει. «Η ανησυχία αφορά όλο τον εμπορικό κόσμο, την ώρα που ο τουρισμός και η εστίαση έχουν δεχθεί επίσης ένα τεράστιο πλήγμα. Οι επιχειρήσεις είναι ταλαιπωρημένες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντοχές τους», προσθέτει.

«Πλέον, παρότι αυτό που λέω είναι αντιεμπορικό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε όλες τις οδηγίες και τα μέτρα της κυβέρνησης και να ευχηθούμε ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση το δυνατόν γρηγορότερα, για να δούμε πως μπορούμε να ανακάμψουμε, συνολικά ως πόλης», σχολιάζει ο κ. Μασούτης.

Μ. Επιτροπίδης: «Πλήρη κάλυψη ενοικίου όσο παραμένει κλειστή με κρατική εντολή η εστίαση»

«Μετά την καταστροφή της εστίασης με μια μείωση του τζίρου κατά 60%, έρχεται και ο θάνατος της εστίασης», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης. Εξέφρασε την εκτίμηση πως μετά το 2ο lockdown «πολλά καταστήματα δεν θα ξανανοίξουν». «Όλα δείχνουν πως τα μέτρα θα είναι για ένα μήνα και μετά φοβόμαστε πως θα μπει ένα ολικό Lockdown στην χώρα. Έτσι, τα καταστήματα εστίασης σε ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό να λειτουργήσουν ξανά από τον Γενάρη του 2021», σχολίασε.

«Προτείνουμε να λειτουργεί η εστίαση χωρίς μουσική μέχρι τις 21.00, και μετά ας ισχύει από τις 22.00 η απαγόρευση κυκλοφορίας. Δεν πρέπει να πέσει πάλι το βάρος στον κλάδο μας. Μιλάμε για 30.000 εργαζομένους που απασχολούνται άμεσα στην εστίαση, και άλλους τουλάχιστον 15.000 εργαζομένους που απασχολούνται έμμεσα πχ προμηθευτές. Όλοι αυτοί θα επηρεαστούν».

Συμπλήρωσε πως ζητούν «πλήρη κάλυψη του ενοικίου των καταστημάτων τους για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά με κυβερνητική εντολή, και στη συνέχεια, από την στιγμή που επαναλειτουργήσουν επιδότηση στο 40% του ενοικίου ως τον Απρίλη». «Ζητάμε άμεση οικονομική βοήθεια, με ρευστότητα, χωρίς εμπλοκή τραπεζών και με μη επιστρεπτέα προκαταβολή», τόνισε ο κ. Επιτροπίδης.

Κορονοϊός: 1690 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα 30/10

Πέθανε ο Σον Κόνερι σε ηλικία 90 ετών