in

6 κόλπα που χρησιμοποίησαν κατάσκοποι της CIA

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA πολλές φορές με μαγικό τρόπο κατόρθωνε να κρύβει τους πράκτορες της από τον εχθρό. Όχι, όταν λέμε «μαγικό», εννοούμε πραγματική μαγεία! Ένας πραγματικός μάγος που συνεργάστηκε με την CIA, o John Mulholland, ήταν εκείνος που δίδαξε στους Αμερικάνους κατασκόπους τα μυστικά της εξαπάτησης.

Εξαφάνιση

Οι ταχυδακτυλουργοί συχνά παρουσιάζουν το τρικ της «εξαφάνισης» ενός ανθρώπου μέσα σε ένα κουτί. Ένα παρόμοιο τρικ έχει χρησιμοποιήσει και η CIA, κρύβοντας όμως τους πράκτορες της σε μια ειδικά διαμορφωμένη αντλία βενζίνης.

Σε ένα παρόμοιο τρικ, δημιουργούνταν μια «φωλιά» για ένα άτομο, ώστε να κρυφτεί μέσα σε ένα κιβώτιο με μπουκάλες νερού.

Συνθηματικά

Συγκεκριμένα συνθηματικά έδειχναν την κατάσταση κάθε πράκτορα με κώδικες που ήταν γνωστή μόνο ανάμεσα στο δυναμικό της CIA. Ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών μπορούσαν να κρύβουν μηνύματα (βλ.αριστερά προς δεξιά):

«Έχω πληροφορίες.» «Ακολούθησε με.» «Eίναι κάποιος άλλος μαζί μου.»

Μεταβίβαση γραπτού μηνύματος

Ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια χωρίς να το αντιληφθεί κανείς; Εύκολο! Καμουφλάρεις την εσωτερική επιφάνεια του βιβλίου με κερί, ενσωματώνοντας το μήνυμα!

Ξύσιμο σβέρκου

Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από απόσταση, αν και είναι δύσκολο να το αποκρυπτογραφήσει κανείς. Γι`αυτό το ξύσιμο του σβέρκου έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιστάσεις για την επικοινωνία ανάμεσα σε κατασκόπους. Ξύνονταν, κυριολεκτικά.

Παράδοση μηνύματος

Το μήνυμα που γραφόταν σε χαρτί, διπλωνόταν τέσσερις φορές με την πίσω όψη του χαρτιού, ώστε να μειωθεί τελικά στο 1/16 του αρχικού του μεγέθους. Εναλλακτική λύση: Παράδοση του μηνύματος σε βοηθό, μέσα σε βιβλίο. Το εξώφυλλο του βιβλίου καλυπτόταν τον αποστολέα με τον δείκτη, τον παράμεσο και το μικρό δάκτυλο. Ο παραλήπτης τοποθετούσε τα δυο του χέρια κάτω από το βιβλίο. Όταν το ένα χέρι ένιωθε το χαρτί, το άρπαζε, ενώ το άλλο συνέχιζε να κρατά το βιβλίο.

Να δείχνεις σοβαρός «βλέμμα αφασίας»

«χαλαροί μύες προσώπου»

Μια αρκετά σοβαρή φυσιογνωμία, μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε τυχόν καχύποπτους παρατηρητές. Όμως μια εντελώς «χαλαρή», σχεδόν χαζοχαρούμενη φάτσα, περνούσε εύκολα απαρατήρητη.

Πηγή: rise.gr

16 επιστημονικά πειράματα που τα παιδιά σας θα θυμούνται για πάντα.

Οι 4 Έλληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο