in ,

Αυτό το άλογο μινιατούρα, έχει βοηθήσει να αλλάξει η ζωή σε μια οικογένεια στο Μπέλφαστ και έχει δώσει παρηγοριά σε οριστικά άρρωστα παιδιά στην Ιρλανδία

Η Σάμερ,ένα άλογο μινιατούρα,έχει βοηθήσει να αλλάξει η ζωή σε μια οικογένεια στο Μπέλφαστ και έχει δώσει παρηγοριά σε οριστικά άρρωστα παιδιά στην Ιρλανδία.

Το σκηνικό στο σαλόνι της Σαμάνθας Χέιιζ είναι οικείο σε πολλές μητέρες στη χώρα.Ενώ είναι αποσχολημένη με το βραδυνό γεύμα στην κουζίνα για την οικογένεια,ο γιος της Μπράντλε’υ’,10 χρονών,κάθεται στον καναπέ βλέποντας αφοσιωμένα στο ipad του κινούμενα σχέδια.

Η τρίχρονη Σάμερ τον σκουντάει με περιέργεια,τινάζοντας ελάφρά τα μαλλιά της πίσω στους ώμους πατώντας στις μύτες κομψά στα ροζ γυαλιστερά της παπούτσια.Ο δεσμός μεταξύ τους είναι προφανώς δυνατός καθώς ο Μπράντλε’υ’ γελάει όταν η Σάμερ τον πλησιάζει.

Είναι ακόμα πιο καταπληκτικό διότι ο Μπράντλε’υ’ έχει μια σειρά από παθήσεις που κάνει την αλληλεπίδρασή του με τους άλλους ανθρώπους δύσκολη:αυτισμός,έλλειμμα προσοχής και διαταραχή υπερκινητικότητας,χρόνια απομυελυνωτική νευροπάθεια,μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που σημαίνει ότι δεν μπορεί να νιώσει σωματικό πόνο.

Μέρος της οικογένειας.

Aλλά η Σάμερ δεν είναι κανονικό μέλος της οικογένειας. Στην πραγματικότητα είναι μια σπάνια ράτσα Αργεντίνικης Φαλαμπέλας πόνυ,ένα από τα 2500 καταγεγραμμένα στον κόσμο.

Από τότε που έγινε επισήμως μέλος της οικογένειας Χέιζ το Σεπτέμβρη του 2012,έχει βοηθήσει όχι μόνο το Μπράντλεϊ ’ αλλά αρκετά οριστικά άρρωστα παιδιά στο Άσυλο Παίδων της Βόρειας Ιρλανδίας,στο Ρόγιαλ Βικτόρια Νόσοκομείο Παίδων στο Μπέλφαστ και σε σχολεία ειδικής αγωγής σ’όλη τη χώρα,όπου η Σάμερ διασκεδάζει,διεγείρει και χαλαρώνει παιδιά με αρρώστιες και μαθησιακές αναπηρίες σαν επίσημο’’’άλογο θεραπείας ‘’.

Summer-the-therapy-horse1Η Σαμάνθα,42 ετών,μια πρώην εκπαιδεύτρια αλόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις και ο σύζυγός της Κιθ,ένας εκπαιδευόμενος μηχανικός,αγόρασαν τη Σάμερ,όταν ήταν 7 μηνών-ήταν ατημέλητη με μακρυά μπερδεμένη χαίτη,τα πα’ί’δια της προεξείχαν κάτω από το τρίχωμα της.

Η Σαμάνθα λέει:’’Η Σάμερ δεν έχει κακομεταχειριστεί αλλά ήταν λιπόσαρκη και πρησμένη.Βρισκόταν σε αγρό με πρόβατα και πίστευε για την ακρίβεια ότι ήταν κι αυτή πρόβατο!Ήτνα τόσο γλυκειά και καλοσυνάτη.Δεθήκαμε αμέσως μαζί της.Την τοποθετήσαμε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και μόλις είδε τον Μπράντλε’υ’,του έγλειψε το πρόσωπο και αυτός έγειρε να τη χα’ι’δέψει.΄΄Εγινε μέλος της οικογένειας.Ο Κιθ έφτιαξε μια μίνι ρυμούλκα για αυτήν και την κυνηγάει ένα γύρω στον κήπο.Έχει μεγάλη πλάκα.’’

Η Σάμερ έχει ευημερήσει με την οικογένεια και τώρα ζυγίζει 65 κιλά περίπου χάρη στην υγιεινή τροφή που της δίνουν καθημερινά.Έχει ένα άνετο στάβλο στο βάθος του πίσω κήπου,ο οποίος καλύπτεται με άχυρα για να παίζει.

Η Σαμάνθα την εκπαίδευσε πλήρως για να μένει στο σπίτι μέσα σε 4 εβδομάδες και τώρα το μκρό άλογο χαίρεται πιο πολύ να κάθεται στον καναπέ τα βράδυα με τον Μπράντλε’υ’,τη Σαμάνθα και τον Κιθ.

‘’Της αρέσει να δαγκώνει στο μάγουλο,στο αυτί να γλείφει τα ρούχα σσου,όταν της λες καληνύχτα.Είναι ανεκτίμητη.Έχει κάτι το ιδιαίτερο.Εκπαιδεύτηκε πολύ εύκολα και είναι πολύ καθαρή και τακτοποιημένη.Όταν βρέχει,πατάει στις μύτες μέσα στις λάσπες,’’λέει η Σαμάνθα.

Η Σαμερ έχει κάνει τη διαφορά στη ζωή του Μπράντλε’υ’ και έχει αλλάξει πολύ τα πράγματα.Με την νευρολογική του διαταραχή ο Μπράντλευ δεν μπορεί να συμμετέχει σε σπορ εξαιτίας του κινδύνου υστερημένης διάσεισης,αν χτυπήσει το κεφάλι του και δεν το καταλάβει.

Οι παθήσεις του διαγνώστηκαν στα 4 του χρόνια,όταν ένα επαγγελματικό πορτρέτο έδειξε μια ανωμαλία στα μάτια του.

‘’Μέχρι τότε δεν μιλούσε,’’εξηγεί η Σαμάνθα,’’αλλα από τότε έχει πάει καλά στο κοντινό σχολείο ειδικής αγωγής-είναι φανταστικά.Είναι πολύ καλός στα Μαθηματικά και να χτίζει τουβλάκια Λέγκο.Είναι και πολύ ευγενικός.Χάρησε το γκοου-καρτ αυτοκινητάκι του σε ένα αγόρι που μόλις είχε γνωρίσει στις διακοπές ,επειδή του είπε ότι του άρεσε.

Πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να νοιαστούν για το Μπράντλε’υ’ και δεν έχουμε αξιόλογη κοινωνική ζωή.Οι έξοδοι δεν είναι επιλογή αλλά κάνουμε τα περισσότερα πράγματα μαζί και το να έχουμε τη Σάμερ μέλος της οικογένειας μας του έχει δώσει μια νέα παράταση ζωής.’’

Αρχικά η Σάμερ δεν προοριζόταν ως ‘’θεραπεία’’ για τον Μπράντλε’υ’.Η Σαμάνθα ,μια φανατική ιππεύτρια όλη της τη ζωή,είχε πάντοτε γύρω της άλογα και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό για τον Μπράντλε’υ’ να σχετιστεί με ένα από αυτά.Ακόμα όμως κι εκείνη έχει εκπλαγεί με την επίδραση που έχει ασκήσει η Σάμερ στον Μπράντλε’υ’.

‘’Έχουμε μια ιδιαίτερη σύνδεση.Είναι πολύ στοργικός απέναντί της και με βοηθάει εμένα και τον πατέρα του στην φροντίδα και την περιποίηση του ζώου.’’.

Αφού είδε πόσο η Σάμερ βοήθησε το γιο της,η Σαμάνθα είχε την έμπνευση να προσφέρει τις υπηρεσίες του ζώου σε άρρωστα παιδιά,συμπεριλαμβάνοντας κι αυτά που είναι οριστικά άρρωστα,διότι η Σάμερ φαινόταν να ξέρει ακριβώς πώς να φερθεί.

‘’Καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά’’,επιβεβαιώνει η Σαμάνθα.’’Αντιλαμβάνεται πότε ένα παιδί είναι άρρωστο ή έχει αναπηρία και ξέρει να αποφεύγει πονεμένες περιοχές-αν ένα παιδί έχει τραχειακό σωλήνα,δεν πλησιάζει κοντά στο λαιμό του.Σουφρώνει τα χείλια για να φιλήσει τα παιδιά και τα γλείφει στο πρόσωπο.’’

Στο ύψος και στα κιλά της τη Σάμερ δεν μπορούν να την ιππεύσουν αλλά η Σαμάνθα έχει βάλει ένα ειδικά περίκομψο σαμάρι για να κάθονται τα παιδιά πάνω της.

Η αλλαγή της ζωής.

Η Σάμερ φοράει Build-A bear μπότες στις εξόδους της ,που κοστίζουν 50 λίρες..Τα ροζ γυαλιστερά παπούτσια της προορίζονται για τα αρκουδάκια που τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν στο Build-A Bear εργαστήριο στην πλατεία Βικτόρια του Μπέλφαστ.Αλλά το σταθερό μέγεθος ταιριάζει πολύ στις μικρές οπλές της που η εταιρία συμφώνησε να τις παρέχει δωρεάν.

Είναι μια καλοδεχούμενη δωρεά για την οικογένεια η οποία δεν χρεώνει για τις εμφανίσεις της Σάμερ.Ό,τι δωρεά προσφέρεται,δίνεται στο Άσυλο Παίδων.

Η Σάμερ έκανε τόση εντύπωση στην οικογένεια,ώστε της κανόνισαν επίσκεψη στο μικρό γιο τους για το άσυλο τις τελευταίες του ώρες.Δεν ήταν δύσκολο γι’αυτήν.Με ύψος 75 εκατοστά,οδηγήθηκε μέσα στο κτήριο και τη φέρανε δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού.

Summer-the-therapy-horse2‘’Η Σάμερ κατευθύνθηκε αμέσως στο κρεβάτι και πολύ ευγενικά ακούμπησε το κεφάλι της στην κοιλιά του αγοριού και το άφησε ακουμπισμένο εκεί για λίγο,’’είπε η Σαμάνθα.Το κα’υ’μένο το αγόρι ήταν γαλήνιο σ’αυτό το στάδιο αλλά οι γονείς του ήταν τόσο συγκινημένοι από τη στάση αυτή του αλόγου που ήλπιζαν ως κάποιο επίπεδο να είχε το παιδί τη συνείδηση αυτού.

‘’Ήταν η δεύτερη τελική επίσκεψη του αλόγου στο παιδί.Ήξερε ακριβώς τι να κάνει.Είναι πολύ ευαίσθητη και κατά πολύ έξυπνη.Έχει ευαίσθητες κεραίες,όπως μερικοί σκύλοι.’’

Η Σάμερ σε επίσης σε τακτική βάση δίνει χαρά σε ένα μωρό με καρκίνο εγκεφάλου το οποίο συναντάει στο Άσυλο.

Η Σάμερ το φιλάει και οι γονείς του το εκτιμούν πολύ,’’αναφέρει η Σαμάνθα.’’Υπάρχει ένα αυτιστικό γόρι που δεν μπορεί να κάτσει ήσυχο και συνέχεια κοπανάει πόρτες. Ησυχάζει όμως τελείως με τη Σάμερ για μια ώρα και κρατάει τα πρόσωπά μας να μας ευχαριστήσει.Έπειτα είναι η Έλλυ,ένα μικρό κορίτσι με μια σπάνια ασθένεια.Δεν μιλάει καθόλου αλλά χαχανίζει,όταν βρίσκεται με τη Σάμερ.’’

‘’Δεν μπορώ να εξηγήσω τη σύνδεση αυτή-είναι παράξενο.Η Σάμερ μπορεί να ηρεμήσει τα παιδιά.Η Έλλυ χαλαρώνει και δεν κάνει σπασμούς,όταν είναι μαζί.Για μερικά παιδιά μια μικρή επαφή με τη Σάμερ τους αλλάζει τη ζωή.Είναι ένα δώρο.’’

Μ.ΣΟΦΙΑ

via

Το μοντέλο που έχασε το πόδι της εξαιτίας ενός… ταμπόν!

Είστε ενέργεια! Είστε πηγή δονήσεων! Δοκιμάστε το παρακάτω απλό πείραμα