Η ηλικία του πατέρα επηρεάζει την υγεία του παιδιού

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία γνωρίζουν, ότι όσο περισσότερο παρατείνουν την ημερομηνία που θα γίνουν μητέρες, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, τόσο για τις ίδιες όσο και για το έμβρυο που θα κυοφορήσουν.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ωστόσο, και η ηλικία που ένας άντρας γίνεται πατέρας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ανάμεσα στις ασθένειες/διαταραχές που μπορεί να κληροδοτήσει ένας μεγαλύτερης ηλικίας μπαμπάς είναι η επιληψία, ο αυτισμός και ο καρκίνος του μαστού.

Με τον μέσο όρο ηλικίας στην οποία ένας άντρας αποφασίζει να γίνει πατέρας να αυξάνεται συνεχώς, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι άντρες θα πρέπει να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια απόφαση στους απογόνους τους.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου. Οι άντρες όμως είναι ικανοί να παράγουν σπέρμα καθ” όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην έρευνά τους επιστήμονες από το κέντρο αναπαραγωγικής ιατρικής Baylor College of Medicine στο Τέξας των ΗΠΑ, η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές… στην επόμενη γενιά.

Δείτε επίσης:  Αυχεναλγία: Τι προκαλεί τον πόνο στο σβέρκο και πώς αντιμετωπίζεται

Στοιχεία που συλλέχθηκαν απ” όλο τον κόσμο από περισσότερες από 60 ομάδες ερευνητών, αναφορικά με τους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τους μεγαλύτερης ηλικίας μπαμπάδες, αποδεικνύουν ότι οι άντρες από 35 ετών και πάνω έχουν 50% μικρότερη πιθανότητα να αφήσουν έγκυο τη σύντροφό τους σε ένα διάστημα 12 μηνών, σε σχέση με τους άντρες ηλικίας 25 ετών και κάτω, ακόμη κι όταν λαμβάνεται υπόψη η ηλικία της μέλλουσας μαμάς.

Ακόμη, όταν ο άντρας είναι πάνω από 40 ετών, αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής και πρόωρου τοκετού.

Μια έρευνα που έγινε σε 23.821 έγκυες και αναλύθηκε από τους ερευνητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εγκυμοσύνες που σχετίζονταν με άντρες ηλικίας 50 ετών και πάνω είχαν διπλάσια πιθανότητα να καταλήξουν σε αποβολή.

Δείτε επίσης:  Όλοι μας έχουμε ξεχάσει πως γίνονται αυτά τα 9 πράγματα

Και τα προβλήματα δεν σταματούν στο στάδιο της σύλληψης.

Η προχωρημένη ηλικία του πατέρα (πάνω από 40 ετών) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις κόρες κατά περίπου 60%, σύμφωνα με μία από τις έρευνες που μελέτησαν οι Αμερικανοί ερευνητές, με μία στις πέντε να βρίσκουν μια σχέση ανάμεσα στην ηλικία του πατέρα και τον καρκίνο του μαστού.

Επιπλέον, τα παιδιά των οποίων οι πατεράδες ήταν άνω των 40 ετών όταν έγινε η σύλληψή τους έχουν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας, 37% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Ντάουν, 14% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν παιδική λευχαιμία και 70% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνους στο κεντρικό νευρικό σύστημα (όπως καρκίνος στον εγκέφαλο).

Αν ο πατέρας είναι άνω των 45 ετών, υπάρχει τριπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης ρετινοβλαστώματος, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου των ματιών.

Ακόμη, οι μεγαλύτερης ηλικίας πατεράδες πιστεύεται ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιών με αυτισμό και σχιζοφρένεια.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.
loading...

Αυτό το αγόρι δεχόταν τρομερή πίεση από το περιβάλλον του. Όλοι τον κορόιδευαν. Μία μέρα όμως έγραψε αυτό…

Σούπερ κόλπο! Δε θα πιστεύετε με τι υλικό ξεβουλώνει η μπανιέρα