in

Δείξε μου το χέρι σου, να σου πω πόσο υγιής είσαι

Είτε πιστεύεις στη χειρομαντεία, είτε όχι, οι παλάμες σου έχουν πολλά να πουν για την υγεία σου. Εξετάζοντας τις προσεκτικά μπορείς να προλάβεις ασθένειες κι άλλες ορμονικές διαταραχές.

Δείξε μου το χέρι σου να σου πω τη μοίρα σου, να σου πω το ριζικό σου…

Είτε πιστεύεις στη χειρομαντεία, είτε όχι, οι παλάμες σου έχουν πολλά να πουν για την υγεία σου. Εξετάζοντας τις προσεκτικά μπορείς να προλάβεις ασθένειες και άλλες ορμονικές διαταραχές.

Τι λένε τα χέρια σου για την υγεία σου;

Έχεις κόκκινες παλάμες;

Αν έχεις παρατηρήσει την παλάμη σου να κοκκινίζει μετά την ενασχόληση σου με την κηπουρική ή όταν πιάνεις ένα πολύ ζεστό σκεύος, μη φοβηθείς. Άλλωστε, όπως θα έχεις παρατηρήσει, το κοκκίνισμα αυτό υποχωρεί σύντομα. Αν, ωστόσο, οι παλάμες σου το τελευταίο διάστημα είναι συνεχώς κόκκινες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους μέρος, τότε ίσως σου χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και μια επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Εάν είσαι έγκυος, το να έχεις κόκκινες παλάμες είναι απόλυτα φυσιολογικό λόγω της αυξημένης ροής του αίματος. Σε αντίθετη όμως περίπτωση αυτό ίσως να αποτελεί σημάδι κάποιας ηπατικής νόσου, όπως η κίρρωση, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είμαι το κοκκίνισμα της εξωτερικής παλάμης και πατούσας, κοντά στο μικρό δάχτυλο λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων. Αν λοιπόν το κοκκίνισμα της παλάμης συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα όπως για παράδειγμα τα πρησμένα πόδια, φλέβες που προεξέχουν και αίσθημα κόπωσης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς ένα γιατρό.

Ποιό δάχτυλο είναι το μεγαλύτερο;

Συνήθως ο παράμεσος των ανδρών είναι μεγαλύτερος από τον δείκτη ενώ στις γυναίκες συμβαίνει το αντίθετο. Αν όμως κι εσύ έχεις μεγαλύτερο παράμεσο από τον δείκτη, σύμφωνα με τους ερευνητές έχεις αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξεις οστεοαρθρίτιδα και ρευματισμούς. Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν πως η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων είναι πιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες με μεγαλύτερους παράμεσους. Από την άλλη, ο κατά πολύ μακρύτερος δείκτης σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμη πως συνδέεται το μήκος των δακτύλων με το πόσο επιρρεπής είσαι σε κάποιες ασθένειες . Ωστόσο, πιστεύουν ότι το μήκος των δακτύλων επηρεάζεται κυρίως από την ποσότητα των ορμονών όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της κύησης, μέσα στην μήτρα. Ετσι, οι μεγάλοι παράμεσοι υποδεικνύουν μεγαλύτερη έκθεση σε τεστοστερόνη, ενώ οι μακρύτεροι δείκτες σε οιστρογόνα.

Τα δάχτυλά σου πρήζονται;

Εάν μόλις αποβιβάστηκες από το αεροπλάνο μετά από μια κουραστική και πολύωρη πτήση αγνόησε το σύμπτωμα. Τα δάχτυλά σου άλλωστε μπορούν να πρηστούν για πολλούς λόγους. Η ζέστη για παράδειγμα, οι αλμυρές τροφές που κατανάλωνες ή η περίοδος που περιμένεις μπορεί να είναι πιθανές αιτίες.

Αν όμως το πρήξιμο επιμένει μετά την παρέλευση ημερών και το δαχτυλίδι που πρόσφατα αγόρασες πλέον δεν σου κάνει τότε ίσως αυτό να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί παράγει μικρότερη ποσότητα ορμονών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και την κατακράτηση υγρών. Ένα από τα πρώτα μέρη που γίνεται κατακράτηση υγρών είναι στα δάχτυλα. Αν το σύμπτωμα ακολουθείται από δυσκαμψία των δακτύλων κάνε εξετάσεις αίματος και συμβουλέψου ένα γιατρό.

Ιδρώνουν συχνά οι παλάμες σου;

Αν εκ φύσεως έχεις την τάση να ιδρώνεις, τα υγρά χέρια δεν πρέπει να σε ανησυχούν. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις οι παλάμες που ιδρώνουν εύκολα αποτελούν ένδειξη υπερθυρεοειδισμού. Σε αντίθεση με τον υποθυρεοειδισμό σε συτήν την περίπτωση ο οργανισμός αυξάνει τις καύσεις, παράγει περισσότερη θερμότητα και προκαλεί εφίδρωση.

Πόσο λευκά είναι τα νύχια σου;

Υπό κανονικές συνθήκες, εάν πιέσεις ελαφρά τα νύχια σου θα γίνουν λευκά, και στη συνέχεια, όταν σταματήσεις να ασκείς την πίεση θα επανέλθουν στο φυσιολογικό ροζ χρώμα. Αν όμως τα νύχια σου παραμένουν λευκά για περισσότερο από ένα λεπτό μετά την πίεση ή έχουν μια ωχρή – κίτρινη όψη αυτό είναι σημάδι αναιμίας ή έλλειψης σιδήρου. Αν λοιπόν διαπιστώσεις πως τα νυχάκια σου δεν έχουν το χρώμα που θα έπρεπε λάβε τα μέτρα σου, φάε σωστά και συμβουλέψου τον προσωπικό σου γιατρό ώστε να λάβεις το απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής. Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και τα καρύδια θα ενισχύσουν τον οργανισμό σου και θα επαναφέρουν το υγιές χρώμα των νυχιών σου.

Έχεις μικρές κόκκινες ή μπλε κηλίδες κάτω από τα νύχια;

Τις περισσότερες φορές μικρές κόκκινες ή μπλε κηλίδες που εμφανίζονται κάτω από τα νύχια προέρχονται από μικρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, αν το πρόβλημα παρουσιάζεται σε αρκετά σημεία και δεν υποχωρεί μπορεί να είναι ένδειξη καρδιόπαθειας ή κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα

Ζώδια: τι προσέχουν στην γυναίκα!

Ανέκδοτο: Ένα 12χρονο παιδάκι βλέποντας ειδήσεις ρωτάει τον μπαμπά του τι είναι η πολιτική;