in

Τι είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ που προκαλείται από τα ταμπόν

Τις δύσκολες μέρες του μήνα, πολλές γυναίκες έχουν τον εξής προβληματισμό: «Ταμπόν ή σερβιέτα;». Κάποιες είναι υπέρμαχες του ταμπόν, επειδή –κακά τα ψέματα- δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το αν «διαγράφει» στο εσώρουχο. Οι πιο… παραδοσιακές, από την άλλη, επιλέγουν τις σερβιέτες γιατί δεν θέλουν να βάζουν ξένα «σώματα» στον οργανισμό τους. Ίσως η δεύτερη ομάδα έχει μια δικαιολογημένη ανησυχία γιατί το Σύνδρομο του Τοξικού Σοκ από ταμπόν είναι ένας πιθανός κίνδυνος. Γι’ αυτό, ενημερωθείτε σχετικά για να ξέρετε πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια του και πώς θα το αντιμετωπίσετε.

Τι είναι το Σύνδρομο του Τοξικού Σοκ από ταμπόν
Σύμφωνα με τον γυναικολόγο κ. Βασίλη Αθανασίου, το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ από ταμπόν είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή λοίμωξη που οφείλεται στις τοξίνες που παράγει το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, που βρίσκεται στον κόλπο. Όμως, οι τοξίνες από μόνες τους δεν αρκούν για να γίνει το κακό. Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και η έλλειψη αντισωμάτων, που δεν επαρκούν για να τις καταπολεμήσουν, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την εκδήλωσή του.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του webmd, το σύνδρομο Τοξικού σοκ από ταμπόν, είναι μια σχετικά «καινούρια» λοίμωξη που άρχισε ν’ απασχολεί την ιατρική κοινότητα από την δεκαετία του 1970, όταν αρκετές γυναίκες πέθαναν μετά την χρήση ενός υπερ-απορροφητικού ταμπόν, το οποίο τελικά αποσύρθηκε από την αγορά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γυναικολόγος, πλέον είναι μια σπάνια κατάσταση με τον κίνδυνο να έχει ελαχιστοποιηθεί, λόγω των σημαντικών βελτιώσεων που έχουν γίνει στην σύσταση και σύνθεση των ταμπόν. Τονίζει, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κλασικό Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, που μπορεί να προκαλείται από άλλες αιτίες.

Τι θα πρέπει να σας ανησυχήσει

Τα συμπτώματα του εν λόγω Συνδρόμου είναι «θορυβώδη» και επομένως πολύ εύκολα να τα παρατηρήσετε. Οι μυΐκοί πόνοι, ο υψηλός πυρετός, η δυσοσμία και το εξάνθημα στα γεννητικά όργανα σίγουρα θα σας κινήσουν την προσοχή. Εκτός, όμως, από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και σε ολόκληρο το σώμα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εξανθήματα στις παλάμες, σε τέτοια μορφή που να θυμίζουν το κλασικό αλλεργικό σοκ. Αν υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή σας, θα πρέπει να αφαιρέσετε το ταμπόν, έστω και προληπτικά, και να ζητήσετε άμεσα βοήθεια, είτε από τον γιατρό σας, εφόσον είναι εκείνη την ώρα διαθέσιμος, είτε από τα επείγοντα περιστατικά.

Όμως, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, δεν θα πρέπει να τρομάζετε! Αυτό που έχει σημασία είναι να… προλάβετε το κακό, αφού αν δεν απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό, υπάρχει ο κίνδυνος σηψαιμίας. Αντίθετα, -για να προλάβουμε την απορία σας- οι πιθανότητες θανάτου πλέον είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η θεραπεία που ακολουθείται είναι σχετικά εύκολη και συνήθως περιλαμβάνει την χορήγηση αντιισταμινικών και κορτιζόνης για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου.

Πώς να προφυλαχθείτε

Επειδή ενδεχομένως τρομάξατε αρκετά, ήρθε η ώρα να εφησυχάσετε και να δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο. Εξάλλου, η προφύλαξη είναι η καλύτερη θεραπεία, όπως λέει και ένα σοφό ρητό, γι’ αυτό καλύτερα να φυλάτε τα ρούχα σας για να έχετε τα μισά! Όπως επισημαίνει ο γυναικολόγος, η καλή υγιεινή της περιοχής είναι εξαιρετικά σημαντική για να μην χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση. Φροντίζετε ν’ αλλάζετε τακτικά το ταμπόν, με ανώτατο όριο τις οκτώ ώρες, και να έχετε πάντα καθαρά χέρια, τόσο στην αλλαγή του, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη επαφή τους με τον κόλπο. Στην ίδια λογική, τα εσώρουχα πρέπει να είναι πάντα καθαρά για ν’ αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροβίων.

Εκτός, όμως, από τη σωστή υγιεινή της περιοχής, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να ενδυναμώσουν τον οργανισμό σας και έτσι ν’ αποτρέψουν ένα τέτοιο δυσάρεστο περιστατικό. Ο επαρκής ύπνος, η άσκηση, η σωστή διατροφή και η αποφυγή ή έστω ο περιορισμός του καπνίσματος είναι πάντα οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία μας.

Και επειδή πολλές από εμάς έχουμε την τάση να… αναβάλλουμε ή να ακυρώνουμε τα ραντεβού μας στο γυναικολόγο, καλύτερα να το σκεφτούμε διπλά! Όπως αναφέρει ο κ. Αθανασίου, η επίσκεψη στο γιατρό, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, κρίνεται απαραίτητη. Κι αυτό γιατί ο γυναικολόγος μέσω της εξέτασης, μπορεί να καταλάβει αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης Συνδρόμου Τοξικού Σοκ, ελέγχοντας τα μικρόβια της περιοχής, και να σας προειδοποιήσει σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε ούτε να αποφύγετε την χρήση ταμπόν, με τον φόβο της ελάχιστης πιθανότητας να εκδηλώσετε το εν λόγω Σύνδρομο. Να θυμάστε πάντα, ότι με τη συχνή και σωστή ιατρική παρακολούθηση όλα είναι υπό έλεγχο!

Πηγή: mama365.gr

Οι γιατροί δεν έχουν βρεί ακόμη την εξήγηση! Αυτό το φυσικό μείγμα μπορεί να θεραπεύσει τις αιμορροΐδες

Αυτά είναι τα τρία “λευκά δηλητήρια” στην διατροφή σας.