in

Τέλος όλα τα πλαστικά μιας χρήσης από 1η Ιουλίου 2021 – Τα 9 προϊόντα που θα καταργηθούν δια νόμου

Την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» εγκαινίασε στην παραλία του Σχινιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Ο υπουργός δήλωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν και ότι αυτό, θα εφαρμοστεί στο δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα ενώ θα δοθεί χρόνος στην αγορά για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα καθώς και ότι θα δοθεί επιπλέον κίνητρο στους καταναλωτές με τη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους λίγων λεπτών στις ανακυκλούμενες φιάλες, με σκοπό να ενισχυθεί η ανακύκλωσή τους. Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, η σχετική κοινοτική οδηγία θα γίνει νομοσχέδιο.

«Πιστεύουμε βαθιά σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μία πράσινη, φιλοπεριβαλλοντική πολιτική» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ». Σύμφωνα με τον υπουργό, το 85% περίπου των σκουπιδιών στη θάλασσα είναι πλαστικά, με το 50% από αυτά να είναι μίας χρήσης. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, γι′ αυτό προχωράμε μπροστά, γι′ αυτό παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία την οποία έχει αγκαλιάσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να το κάνουμε μαζί με τους πολίτες», τόνισε ο υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος, καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης δηλώνοντας: «η σημερινή καμπάνια σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό: Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία την περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει ο πολίτης να είναι συνειδητοποιημένος, ενημερωμένος και στην καθημερινότητά του να μπορεί να εφαρμόσει τις αρχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης» και πρόσθεσε ότι «η εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία, ξεκινάει από τον εκπαιδευμένο πολίτη, ο οποίος αλλάζοντας τις καταναλωτικές του συνήθειες, θα μπορέσει να εφαρμόσει και στην πράξη αυτά τα οποία θα προδιαγράψει και η νομοθεσία. Πολύ σημαντικό είναι να προσαρμοστεί και η ελληνική παραγωγή στα βιώσιμα πρότυπα. Το ζητούμενο είναι βιώσιμη παραγωγή και βιώσιμη κατανάλωση».

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου δήλωσε: «στις παραλίες της Ελλάδας έχει διαγνωστεί το πρόβλημα των πλαστικών μίας χρήσης. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο έχει εισχωρήσει και έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας» και κατέληξε ότι «σε δύο χρόνια θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για κάτι που κάναμε όλοι μαζί για τη χώρα μας».

Να σημειωθεί ότι, συνεργεία με εθελοντές από το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη υπό τον συντονισμό της κ. Κοσμοπούλου, συνέλεξαν πλαστικά απορρίμματα από την παραλία του Σχινιά.

Η δράση αυτή στην παραλία του Σχινιά είναι η αρχή της εκστρατείας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Τα 9 πλαστικά μίας χρήσης που θα καταργηθούν

1. Τα δοχεία τροφίμων από φελιζόλ

2. Τα δοχεία ποτών από φελιζόλ και τα καπάκια τους

3. Μικρά κύπελλα από φελιζόλ και τα καπάκια τους

4. Πλαστικά μαχαιροπίρουνα και μαχαίρια

5. Πιάτα

6. Καλαμάκια

7. Μπατονέτες

8. Πλαστικοί ράβδοι για τη στήριξη των μπαλονιών

9. Αναδευτήρες ποτών

Η ιστοσελίδα της καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» βρίσκεται ήδη σε λειτουργία

Facebook: Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης

Προσέξτε καλά τα φρούτα που αγοράζετε! Δείτε τι σημαίνουν τα νούμερα στις ετικέτες τους.

Έκανε ένα συνηθισμένο διάλειμμα για να κάνει ένα τσιγάρο… ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ!