in

Το κουτσομπολιό είναι δηλητήριο σύμφωνα με την επιστήμη. Δείτε πως να το σταματήσετε!

Κουτσομπολιό. Όλοι το έχουμε ακούσει και δυστυχώς πιθανόν όλοι να έχουμε υπάρξει μέρος του κάποια στιγμή. “Μάθατε ότι ο Γιάννης και η Μαρία φιλήθηκαν; Είδατε πόσο χάλια ήταν μαλλιά της Ελένης στο πάρτι; Μαντέψτε ποιος έχει προβλήματα στον γάμο του.” Φράσεις σαν αυτές μοιάζουν με εμετό λέξεων που βγαίνει από το στόμα μας.

Ανεξαρτήτως του ποιος μπορεί να πληγωθεί από το κουτσομπολιό, πολλές γυναίκες και άντρες απολαμβάνουν να μοιράζονται βρώμικες λεπτομέρειες με τους φίλους τους. Κουτσομπολεύουμε τόσο πολύ που σύμφωνα με μια έρευνα περίπου το 80% των συζητήσεων μας το περνάμε μιλώντας για τις συνήθειες των άλλων.

Μια φράση που καταπολεμά το κουτσομπολιό

Φαίνεται ότι το κουτσομπολιό είναι παντού και είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Αλλά οι ψυχολόγοι αποκάλυψαν μια φράση που μπορεί να σταματήσει οποιονδήποτε κουτσομπόλη. Όταν κάποιος προσπαθεί να σας βάλει σε μια αρνητική συζήτηση για έναν άλλο άνθρωπο, απλά ρωτήστε: «Γιατί μου το λες αυτό;»

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η φράση είναι αποτελεσματική για διάφορους λόφους. Πρώτον, η ερώτηση καταρρίπτει το κίνητρο του κουτσομπόλη. Δεύτερον, αναγκάζει τον κουτσομπόλη να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρεστε να εμπλακείτε στο κουτσομπολιό.

Η Andrea Syrtash, ειδικός σε θέματα σχέσεων, εξήγησε ότι ενώ το κουτσομπολιό μπορεί να σας βοηθήσει να δεθείτε με τους άλλους, μπορεί και να πληγώσει.

“Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κουτσομπολιό για να μειώσουν κάποιον ή για να χτίσουν την εμπιστοσύνη τους για κάποιον”, είπε. “Αλλά αξίζει να προσέχουμε. Αν κάποιος σας λέει πάντα βρομιές για τους άλλους, τότε θα είστε μέρος των συζητήσεων και όταν μιλάει με άλλα άτομα. Προσέξτε πόσες πληροφορίες μοιράζεστε.”

Γιατί κουτσομπολεύουμε;

Οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει διάφορες πτυχές του κουτσομπολιού. Ανακάλυψαν ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο κουτσομπολεύουμε είναι για να χτίσουμε κοινωνικούς δεσμούς με τους άλλους. Τα πράγματα που αντιπαθεί μια ομάδα ατόμων είναι πιο ισχυρά στους ανθρώπινους δεσμούς από τα κοινά ενδιαφέροντα.

Όταν οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν, νιώθουν ότι μοιράζονται το χιούμορ και τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Επίσης, νιώθουν έναν ενθουσιασμό όταν αποκαλύπτουν “εμπιστευτικές πληροφορίες” για άλλους.

Πολλοί άνθρωποι που κουτσομπολεύουν συνεχώς στην πραγματικότητα χαίρονται με τις ατυχίες των άλλων. Όταν κάποιος αποτυγχάνει, έχει μια ντροπιαστική στιγμή ή εμπλέκεται σε κάποιο “σκάνδαλο”, ο κουτσομπόλης ευχαριστιέται από το γεγονός ότι κάποιος άλλος πονά και ανυπομονεί να το μοιραστεί.

Με το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, το κουτσομπολιό βλάπτει ακόμα περισσότερο κοινωνικά και συναισθηματικά, ειδικά τους εφήβους και τα παιδιά. Υπάρχει ενημέρωση για το έμμεσο bullying μέσω της διάδοσης φημών, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, είτε από στόμα σε στόμα.

Το κουτσομπολιό μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε bullying, το οποίο μπορεί να πληγώσει βαθιά την ψυχική και συναισθηματική υγεία ενός εφήβου, αλλά και την κοινωνική του ανάπτυξη. Το κουτσομπολιό στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε διαδικτυακό bullying, αφού οι έφηβοι δημοσιεύουν προσβλητικά σχόλια, ντροπιαστικές ιστορίες ακόμα και γuμνές φωτογραφίες άλλων.

Το κουτσομπολιό με την μορφή του διαδικτυακού bullying έχει οδηγήσει εκατομμύρια εφήβους στην κατάθλιψη και πολλούς στην αυτοκτονία. Το κουτσομπολιό δεν είναι άκακο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν κουτσομπολεύουμε, πληγώνουμε ένα άλλο άτομο, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα προσπαθήσει να σας βάλει σε διαδικασία να κουτσομπολέψετε, δείτε αν βοηθά αυτή η φράση…

Δείτε στο βίντεο 7 λόγους που το κουτσομπολιό είναι δηλητήριο και 3 τρόπους να το σταματήσετε:

via

18 Όμορφα μοντέλα του Playboy Πριν και Μετά το Μακιγιάζ. (Φωτογραφίες)

Ο Βόρειος Πόλος σε 200 εικόνες δέους