in

Όταν χιόνισε στο Παρίσι μετά από 31 χρόνια και τα πάντα έγιναν λευκά και μαγικά

Χιόνια στο καμπαναριό της Παναγίας των Παρισίων, χιόνια και στον λόφο της Μονμάρτρης, όπου οι πιο τολμηροί δεν δίστασαν να φορέσουν τα πέδιλα του σκι. Σκηνές «αλπικού» τοπίου στο κατάλευκο Παρίσι, που προσφέρει αναμφισβήτητα μία υπέροχη καρτ-ποστάλ. Πάνε 31 χρόνια, από τον χειμώνα του 1987, που είχε να δει το Παρίσι τόσο σημαντικές χιονοπτώσεις.

Στο πάρκο Montsouris, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας όπου γίνονται οι μετρήσεις, νωρίς σήμερα το πρωί το χιόνι ήταν 12 εκατοστά. Με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, γύρω από το μηδέν, σε ορισμένα δε σημεία αρνητικές και ότι συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις μέσα στην ημέρα, το Παρίσι αλλά και το σύνολο της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς (Ile de France) στην οποία ανήκει, δεν θα μπορέσουν να απαλλαγούν άμεσα από τον «λευκό μανδύα».

Συνολικά στη Γαλλία, 25 διαμερίσματα νοτιοδυτικά της χώρας (στο σύνολο των 95), έχουν κτυπηθεί από το κύμα ψύχους και έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό». Σε ορισμένα διαμερίσματα το ύψος του χιονιού έφθασε κοντά στα 20 εκατοστά, έχοντας προκαλέσει ένα πραγματικό κυκλοφοριακό χάος.

Η άλλη όψη του Παρισιού εξ’ αιτίας του χιονιού, είναι η ζοφερή εικόνα του κυκλοφοριακού χάους. Σε 740 χιλιόμετρα υπολογίσθηκαν εχθές το βράδυ τα μποτιλιαρίσματα γύρω από το Παρίσι.

Ζωσμένο από το χιόνι, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν να καθαρίσουν εγκαίρως από τους νοτιοδυτικούς αυτοκινητοδρόμους, είχε σαν συνέπεια τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Παρίσι για κοντά 2000 αυτοκινητιστές, με συνέπεια πολλοί απ’ αυτούς να περάσουν τη νύχτα στο αυτοκίνητό τους.

Το διαμέρισμα Εσόν (Essonne) για παράδειγμα που βρίσκεται νότια των Βερσαλλιών, είχε μέσα στη νύχτα να αντιμετωπίσει κοντά 600 «ναυαγούς» του χιονιού, που θέλησαν μετά τη δουλειά τους, να επιστρέψουν χθες το απόγευμα στο Παρίσι.

Η Εθνική Ν118 που οδηγεί στην γαλλική πρωτεύουσα έκλεισε αργά χθες το απόγευμα με συνέπεια οι κοντά 600 αυτοκινητιστές να περάσουν «λευκή νύχτα» στα 11 κέντρα έκτακτης ανάγκης που ενεργοποίησε το διαμέρισμα ή στα αυτοκίνητά τους.

H κυκλοφορία στη Ν118 άνοιξε εν μέρει σήμερα το μεσημέρι, βάσει όμως νομαρχιακής εντολής συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα φορτηγά άνω των 7,5 τόνων. Έτσι, γύρω στα 550 φορτηγά παραμένουν παρκαρισμένα από χθες τη νύχτα στα περιθώρια της Εθνικής της Εσόν.

Το κυκλοφοριακό χάος άγγιξε και τις ταχείες στα τρένα (TGV) όπου σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ επηρέασε και ορισμένες γραμμές του μετρό στο Παρίσι, καθώς και την κυκλοφορία πολλών λεωφορείων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Φρεντερίκ Λανουβέλ, 2.500 αστυνομικοί, χωροφύλακες, πυροσβέστες, σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, έχουν κινητοποιηθεί στην περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς, προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη.

Ακόμα και η περιφερειάρχης Ιλ ντε Φρανς Βαλερί Πεκρές ταλαιπωρήθηκε σήμερα το πρωί όταν προσπάθησε να πάρει το τρένο από τις Βερσαλλίες για το Παρίσι, όπως η ίδια ομολόγησε με δηλώσεις της στα ραδιόφωνα (France Info και Europe1).

Υπογράμμισε το γεγονός ότι περιμένοντας στον σταθμό δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση. «Την εποχή των κοινωνικών δικτύων, δεν είναι φυσιολογικό να φεύγουμε από το σπίτι μας χωρίς να έχουμε ενημερωθεί, εάν θα φύγουν ή όχι τα τρένα. Είχε εκατοντάδες ταξιδιώτες σαν και μένα που δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση» δήλωσε.

«Ένα μεγάλο εργοτάξιο» σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των σιδηροδρόμων για την έγκαιρη ενημέρωση των ταξιδιωτών, είναι η υπόσχεση για την οποία δεσμεύθηκε σήμερα η περιφερειάρχης.

Η Βαλερί Πεκρές έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της τηλεργασίας, «που επιτρέπει κέρδος χρόνου στους εργαζόμενους και μείωση των μετακινήσεων».

Με την ευκαιρία των σημερινών επεισοδίων, και των εκατοντάδων εργαζόμενων που πέρασαν «λευκή νύχτα» επιστρέφοντας στο σπίτι, η περιφερειάρχης δεν έχασε την ευκαιρία να καλέσει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την τηλεργασία. Η ίδια δίνει το παράδειγμα έχοντας ανακοινώσει πριν από διήμερο ότι 600 εργαζόμενοι στην περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς, περνούν άμεσα στην τηλεργασία.

[dailymail]

Η εκπληκτική φάρσα του Αντετοκούνμπο σε συμπαίκτη του