in

Φωτογράφος αιχμαλωτίζει την ομορφιά μιας από τις πιο σπάνιες φυλές της Μογγολίας

Εάν οι απόγονοι των αρχαίων μύθων ζούσαν σήμερα ανάμεσά μας, τότε θα έμοιαζαν σαν τους «Reindeer Herders» .

Παρά τις αντιξοότητες, οι νομάδες της εξωτερικής Μογγολίας είναι ένας λαός φαινομενικά απρόσβλητος από τον εκφυλισμό. Εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να ζουν μαζί με τα άγρια ζώα, να έχουν πνευματική σοφία, την αίσθηση της αυτό-ίασης και της ευημερίας και να μην ασχολούνται με τις τις έννοιες του χρόνου και τους νόμους του πολιτισμού.

Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Πίνδαρος περιέγραψε κάποτε μια τέλεια χώρα που ονομάζεται Υπερβορέα, η οποία βρισκόταν πέρα από τον μεγάλο άνεμο στα βουνά Αλτάι της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, «εκεί που ο ήλιος πάντα έλαμπε, ζούσε μια φυλή από ανθρώπους που δεν αρρώσταιναν. Τα πικρά γηρατειά ήταν αναμεμιγμένα στο ιερό τους αίμα, μακριά από τον μόχθο και τον αγώνα.»

Ο φωτογράφος Χαμίντ Σαρντάρ-Αφκάμι είναι ένας λόγιος της Μογγολικής και της Θιβετιανής γλώσσας, με διδακτορικό από το Χάρβαρντ.

Αφού έζησε στο Θιβέτ και εξερεύνησε τις περιοχές των Ιμαλαΐων για περισσότερο από μια δεκαετία, άρχισε να κάνει κάθε χρόνο ταξίδια στην ενδοχώρα της Μογγολίας για να καταγράψει μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται ακόμη από νομάδες.

Οι άνθρωποι της Μογγολικής Taïga, μοιράζονται αλλά δεν κυριαρχούν επάνω στα απόκοσμα τοπία που κατοικούνται από ταράνδους, αρκούδες, άλογα, αετούς και λύκους.

Αναπαράγουν ένα είδος υπάκουων ταράνδων και δεν τους σκοτώνουν για το κρέας, παρά μόνον εάν δεν μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς.

Ανεβαίνουν στους ταράνδους οι οποίοι τους οδηγούν στα βαθιά χιονισμένα δάση για να κυνηγήσουν τροφή και να συλλέξουν κέρατα ελαφιών τα οποία στη συνέχεια πωλούν σε κοντινά χωριά για να αγοράσουν τις βασικές τους προμήθειες.

Η πνευματική τους σχέση με τα ζώα εκτείνεται πέρα από την συνύπαρξη τους με τους ταράνδους, με τους αετούς και με τις αρκούδες.

Το κυνήγι με αετούς στη Μογγολία είναι μια παλιά παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά. Με το πέρασμα των χρόνων όμως πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν μείνει για να συνεχίσουν την παράδοση.

Οι κυνηγοί που χρησιμοποιούν τους αετούς, τους εξημερώνουν και τους χρησιμοποιούν για το κυνήγι μικρότερων ζώων, όπως οι αλεπούδες και οι μαρμότες.

Το όνομα «Reindeer Herders», βοσκοί ταράνδων στα Ελληνικά, δεν είναι για αυτούς απλώς ένας τίτλος, αλλά ένας μοναδικός τρόπος ζωής.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

[dinfo.gr]

Κούγιας: «Από το κóμπλεξ μου που μέναμε σε υπóγεια, ήθελα να γίνω πλούσıος – Έχω σπiτια σε όλη την Ελλάδα»

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου αποκαλύφθηκε χθες στην Καλιφόρνια