in

Το Ναγκασάκι πριν και μετά την ατομική βόμβα. Δυο Φωτογραφίες δείχνουν την καταστροφική ισχύ της ατομικής βόμβας

Δύο φωτογραφίες του 1945 που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν με την καταστροφική ισχύ της ατομικής βόμβας που έπεσε στο Ναγκασάκι

Πρόκειται για δύο φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τους Αμερικανούς το 1946 και δείχνουν την έκταση της καταστροφής στο σημείο ακριβώς που εξεράγη η ατομική βόμβα πάνω από την πόλη του Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου του 1945.

Από την έκρηξη αυτή ώς γνωστόν σκοτώθηκαν πάνω από 70.000 άνθρωποι, ένώ όπως φαίνεται και από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν έμεινε κυριολεκτικά τίποτε όρθιο σε μία τεράστια ακτίνα.

Η ιστορία έχει παίξει και τα δικά της παιχνίδια με την πόλη, καθώς όπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί στόχευαν να ρίξουν την βόμβα σε μια άλλη πόλη, την Κοκούρα. Όμως λόγω της ομίχλης κατευθύνθηκαν προς το Ναγκασάκι, όπου και την έριξαν.

Η βόμβα εξερράγη 469 μέτρα πάνω από το έδαφος, αλλά λόγω κακών υπολογισμών 3 χιλιόμετρα πιο μακριά από το προκαθορισμένο σημείο. Η έκρηξη είχε ισχύ ίση με αυτή 21 κιλοτόνων εκρηκτικού TNT, αναπτύχθηκε θερμοκρασία 3.900 βαθμών Κελσίου και δημιουργήθηκαν άνεμοι ταχύτητας 1005χλμ/ώρα.

Οι νεκροί από την έκρηξη υπολογίζονται περίπου στις 70.000, ενώ άλλοι τόσοι πέθαναν τους επόμενους έξι μήνες από άλλες παρενέργειες της έκρηξης

Πριν την έκρηξη.
naga2

Μετά την έκρηξη.
naga1

Πηγή

H περιγραφή ενός διαζυγίου σε 7 εικόνες

Οι 5 αρχαίες εφευρέσεις που συνεχίζουν να ξεπερνούν ακόμα και σήμερα τη φαντασία μας