in

Κόνιτσα: Το κρυμμένο εκκλησάκι μέσα σε καμένη βελανιδιά

Η κρυμμένη Δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου στο χωριό Αγία Βαρβάρα της Κόνιτσας.

Η Δεντροκκλησιά χτίστηκε -με πίστη και αγάπη- στο εσωτερικό μιας καμένης βελανιδιάς , ακολουθώντας τα βήματα του Αγίου Παϊσίου όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο διπλανό χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.

Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, μόλις λίγα μέτρα μετά την διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβάρα, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο.

Το υπεραιωνόβιο δέντρο στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές, (περαστικοί άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν, ή ακόμα και για μπάρμπεκιου) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Χάρη, όμως, στην ιδέα και πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου.

Το αδύναμο ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε Δεντροκκλησιά.

Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα ενώ στο εσωτερικό που χωρούν μόλις δύο άτομα, υπάρχει εσοχή όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει το κερί του, ένα καντήλι, μια εικόνα του Χριστού και μια της Παναγίας και στο κέντρο η εικόνα του Αγίου Παϊσίου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών.

Δυο χρόνια μετά, το καμένο δέντρο έχει πρασινίσει και πάλι, έχουν βγει βελανίδια και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο και προκαλούν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Κείμενο – Πολυμέσα: Haris Poretsis

Πηγή

“Καλλιέργησε τη μνήμη σου και θα ζήσεις χίλιες ζωές” Γράμμα του Ουμπέρτο Έκο στον εγγονό του

Ρίτσαρντ Γκιρ: «Όλοι έχουμε ένα κομμάτι Ελλάδας μέσα μας»