in

Τι μπορεί να πάθετε εάν κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας;

Είναι γεγονός και σύμφωνα με έρευνα που έκανε η ανεξάρτητη Βρετανική αρχή Ofcom, 8 στους 10 ανθρώπους που πέφτουν για ύπνο δεν αποχωρίζονται το κινητό τους τηλέφωνο και το έχουν ακόμη και στον ύπνο τους, δίπλα τους. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι το 50% από όσους έχουν το κινητό δίπλα τους, το χρησιμοποιούν και σαν ξυπνητήρι.

Τι μπορεί όμως να συμβεί σε όσους κοιμούνται με το κινητό «αγκαλιά»; Ο καθηγητής Guy Meadows, από την κλιν ική ύπνου του Λονδίνου (The Sleep School of London), είναι κατηγορηματικός: «Κοιμόμαστε καλύτερα όταν το κινητό μας βρίσκεται έξω από το δωμάτιο και όχι δίπλα στο κρεβάτι.»

O δρ Meadow τονίζει επίσης ότι η πλειονότητα όσων κοιμούνται με το κινητό κοντά ή δίπλα από το κρεβάτι τους, παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, αϋπνίες, δεν ξεκουράζονται καλά και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας υποφέρουν από πονοκεφάλους και ζαλάδες.

Πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι το πρόβλημα με το κινητό εντοπίζεται στην ακτινοβολία. Οι επιστήμονες όμως διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα με τα κινητά όταν κοιμόμαστε είναι το φως από τις οθόνες τους.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Charles Czeisler, εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει: «Το φως αυτό ξεγελά τον οργανισμό και τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ημέρα. Το φως ενεργοποιεί τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, την περιοχή του ματιού που μεταφέρει τα μηνύματα στον εγκέφαλο.

Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα ενημερώνουν το σώμα μας για το τι ώρα είναι. Αυτά ευθύνονται για την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης –η οποία μας προκαλεί νύστα- και της κορτιζόλης, η οποία μας ‘ξυπνά»

Και συνεχίζει: «Το φως που εκπέμπεται από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχει μεγάλες ποσότητες του μήκους κύματος φωτός που βγάζει το μπλε χρώμα, το οποίο έχει μεγαλύτερη διεγερτική δράση στο μάτι. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως, εξαιτίας μιας χρωστικής που καλείται μελανοψίνη»

Πάντως η έρευνα της Ofcom συνεχίζει και λέει ότι τέσσερις στους δέκα χρήστες κινητών παραδέχονται ότι ελέγχουν το τηλέφωνό τους αν ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ειδικός σε θέματα ύπνου καθηγητής Neil Stanley τονίζει: «Προκειμένου να μπορέσει κανείς να απολαύσει έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο, πρέπει να νιώθει ασφάλεια και να μην έχει ανησυχία για τίποτα.

Το να έχει το τηλέφωνο δίπλα από το κεφάλι του, είναι σαν να λέει υποσυνείδητα στον εαυτό του, ότι πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.»

Μια άλλη έρευνα που έγινε πριν από έξι χρόνια, όσοι έχουν το κινητό δίπλα στο κρεβάτι τους, κάνουν κατά μέσο όρο 7 λεπτά περισσότερο να κοιμηθούν και για να φτάσουν στον βαθύ ύπνο.

Στη φάση αυτή επίσης δεν μένουν όσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός για να ξεκουραστεί και «βγαίνουν» από την κατάσταση αυτή 10 λεπτά γρηγορότερα.

via

Μια Φυσική Συνταγή 800 χρόνων με βάση τον μαϊντανό για την Καρδία σας που θα πρέπει να δοκιμάσετε

Τι συμβαίνει στον οργανισμό αν πίνετε κόκκινο κρασί κάθε βράδυ;