in

Τι είναι η κολονοσκόπηση και πότε την συστήνει ο γαστρεντερολόγος

Η κολονοσκόπηση αποτελεί μία εξέταση ταμπού για πολλούς ασθενείς, ωστόσο είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση ενοχλητικών έως και επικίνδυνων ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος, όπως πολύποδες ή καρκίνο του εντέρου.

Ωστόσο, παρόλο που όλοι γνωρίζουν την μεγάλη χρησιμότητα της, ελάχιστοι γνωρί ζουν πραγματικά πως γίνεται και ποιες ασθένειες μπορεί να διαγνώσει με αυτή ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος.

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση που επιτρέπει στον γιατρό σας να μελετήσει τα εσωτερικά τοιχώματα του ορθού και του παχέος εντέρου. Για την κολονοσκόπηση χρησιμοποιείται ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας που ονομάζεται κολονοσκόπιο και είναι συνδεδεμένος με μία μικρή βιντεοκάμερα που καταγράφει το εσωτερικό του εντέρου.

Με αυτό το εργαλείο, ο εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος, είναι σε θέση να εντοπίσει έλκη, πολύποδες του παχέος εντέρου, όγκους και περιοχές με φλεγμονή ή αιμορραγία.

Διαβάστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση.

Επιπλέον, με την κολονοσκόπηση, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να συλλέξει ιστικά δείγματα ή ανησυχητικούς όγκους για βιοψία, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαγνωστική εξέταση για να ελέγξει την ύπαρξη καρκίνου του παχέος εντέρου ή προκαρκινικών εκβλαστήσεων στο παχύ έντερο ή το ορθό.

Γίνεται συνήθως με μέθη και η ίδια η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, ωστόσο ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο ιατρείο για περίπου δύο ώρες μετά την εξέταση, προκειμένου να συνέλθει πλήρως από την μέθη και τις επιπτώσεις της.

Επιπλέον είναι απαραίτητο να φύγει από το ιατρείο συνοδεία κάποιου ενήλικα και να μην οδηγήσει, καθώς τα αντανακλαστικά του θα είναι μειωμένα λόγω της μέθης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο, την εξέταση να αναλάβει ένας έμπειρος και εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος, προκειμένου να εντοπίσει με την πρώτη, όλα τα «ύποπτα σημάδια» που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν την εμφάνιση κάποιας νόσου ή πάθησης.

Ο γαστρεντερολόγος Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος, είναι εξειδικευμένος στις προηγμένες μικροενδοσκοπικές διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές και μπορεί να εντοπίσει με την κολονοσκόπηση ό,τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν στο παχύ έντερο και το ορθό.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γαστρεντερολόγου Γεώργιου Κ. Αναγνωστόπουλου) και διαβάστε αναλυτικά τις υπηρεσίες που προσφέρει και τις παθήσεις που μπορεί να διαγνώσει με την κολονοσκόπηση.

Η πάθηση που ονόμασαν «σιωπηλό δολοφόνο» – Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή

Aν μετά από αυτό δεν κόψετε το κάπνισμα, τότε μάλλον δεν θα το κόψετε ποτέ