in

Τι αποκαλύπτει η οσμή του σώματος για την υγεία σας;

Όταν ένας οργανισμός εκπέμπει μια μυρωδιά, είναι γνωστή ως οσμή σώματος και κάποιοι ίσως τη θεωρήσουν δυσάρεστη. Ο ιδρώτας θεωρείται η κυριότερη αιτία της. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια μιας και ο ιδρώτας είναι άοσμος για τους ανθρώπους. Ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των βακτηρίων παρουσία του ιδρώτα και η διάσπασή του σε οξέα, είναι αυτό που τελικά προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή. Επιπλέον, η οσμή αυτή λέει πολλά για πιθανά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, τα προβλήματα στο συκώτι ή τη λανθασμένη διατροφή.

Παρακάτω θα μάθετε μερικά στοιχεία σχετικά με την οσμή του σώματος και τις πιθανές του αιτίες.

Αν το σώμα έχει περιττωματική μυρωδιά

Αυτό μπορεί να προκληθεί από την εντερική παρεμπόδιση. Είναι μια αρκετά επικίνδυνη ιατρική κατάσταση, που συμβαίνει όταν υπάρχει απόφραξη στο παχύ ή λεπτό έντερο. Ένα τέτοιο μπλοκάρισμα στην εντερική οδό, προκαλεί συνήθως αναπνοή που μυρίζει σαν περιττώματα και οτιδήποτε κι αν καταναλώσετε, θα επιδεινώσει την κακή αναπνοή. Επιπλέον, τα προβλήματα με την πέψη μπορεί να προκαλέσουν άσχημη μυρωδιά του ιδρώτα. Ο ιδρώτας από τις μασχάλες επηρεάζεται περισσότερο, αν και διαφορετικά μέρη του σώματος θα μπορούσαν επίσης να παράγουν ιδρώτα με παρόμοια οσμή.

Αν μυρίζει πικρά

Ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό, μιας και πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα με το συκώτι σας. Ένα υποτονικό ήπαρ παράγει μια ποικιλία χημικών ουσιών που έχουν ιδιαίτερες οσμές, και αυτό θα επηρεάσει σίγουρα την μυρωδιά από το σώμα. Ένα προβληματικό ήπαρ χαρακτηρίζεται επίσης από πεπτικά προβλήματα και ναυτία.

Αν μυρίζει σαν ψάρι

Μπορεί να έχετε μια διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο οσμής ψαριών ή τριμεθυλαμμωνουρία. Εμφανίζεται με μια παράξενη οσμή του σώματος και τη μυρωδιά των σαπισμένων ψαριών στα ούρα, τον ιδρώτα και την αναπνοή των ανθρώπων με αυτή τη διαταραχή, εξαιτίας της υπερβολικής απέκκρισης της τριμεθυλαμμωνουρίας (TMA). Δυστυχώς, είναι μια γενετική ασθένεια και τα συμπτώματα γίνονται αισθητά από τη γέννηση. Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα των επιπλέον πρωτεϊνών στη διατροφή ή της παρουσίας συγκεκριμένων βακτηριδίων. Γι ‘αυτό η θεραπεία αυτού του συνδρόμου, εκτός από τα αντιβιοτικά και τις ειδικές λοσιόν οξέος, περιλαμβάνει ορισμένες διαιτητικές απαιτήσεις.

Αν μυρίζει γλυκά

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι διαβήτη. Το σώμα μπορεί να έχει μια γλυκιά ή φρουτώδη οσμή λόγω των υψηλών επιπέδων κετονών στην κυκλοφορία του αίματος. Αν τα ούρα έχουν αυτή τη συγκεκριμένη οσμή, μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα της Νόσου με οσμή ούρων σαν σιρόπι σφενδάμου. Είναι μια μεταβολική διαταραχή που προκαλεί ανικανότητα στο σώμα να διασπάσει τα αμινοξέα βαλίνη, λευκίνη και ισολευκίνη.

Αν μυρίζει σαν χαλασμένο αβγό

Ίσως τρώτε πάρα πολύ κρέας. Το κρέας είναι ένα προϊόν βαριάς μορφής για το πεπτικό σύστημα, και γι ‘αυτό οι άνθρωποι που τρώνε μεγάλη ποσότητα σε καθημερινή βάση, μπορεί να έχουν απωθητική μυρωδιά σαν χαλασμένα αβγά. Αυτή η συγκεκριμένη οσμή προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα του κρέατος σε θειούχα αμινοξέα, (ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας). Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτά αλλά πρέπει να αφομοιωθούν καλά, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο.

Αν μυρίζει σαν αλκοόλ

Πιθανότατα έχετε κάνει αρκετή κατανάλωση αλκοόλ τελευταία. Όταν κάποιος πίνει, το σώμα το αναγνωρίζει ως τοξίνη και προσπαθεί να το διασπάσει σε οξικό οξύ. Μπορεί να μεταβολίσει περίπου το 90% του αλκοόλ με αυτό τον τρόπο, και το υπόλοιπο αποβάλλεται διαφορετικά. Κάποια ποσότητα φεύγει με τα ούρα, αλλά επίσης εκκρίνεται από τον ιδρώτα και το αναπνευστικό σύστημα. Αυτό δημιουργεί τη συγκεκριμένη οσμή μετά από ένα μεγάλο πάρτι.

Αν μυρίζει ιδρώτας και ιδρώνετε πάρα πολύ

Πρέπει να εξεταστείτε για υπεριδρωσία, δηλαδή για υπερβολική εφίδρωση. Παρόλο που οι νευρολογικές, ενδοκρινικές, μολυσματικές και άλλες συστηματικές ασθένειες μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν υπεριδρωσία, οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν σε άτομα που είναι υγιή.

Η θερμότητα και τα συναισθήματα μπορεί να πυροδοτούν την υπερίδρωση, αλλά πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή ιδρώνουν κυρίως τις ώρες που είναι ξυπνητοί, ακόμη και σε κανονικές θερμοκρασίες και χωρίς άγχος. Οι κύριες ζώνες εφίδρωσης του ανθρώπινου σώματος είναι οι μασχάλες, η περιοχή της βουβωνικής χώρας και τα πόδια.

Ξέρετε τι θα συμβεί, αν βάλετε φύλλο αλουμινίου στα δόντια σας για μια ώρα;

Δείτε τι μπορεί να πάθουν όσοι έχουν γαλάζια μάτια!