in ,

Ταξίδι στο παρελθόν: Τι έλεγε πριν 30 χρόνια ο Jobs στο Playboy

Ήταν Φεβρουάριος του 1985, όταν ο Steve Jobs έδινε συνέντευξη στο περιοδικό Playboy. Ο μακαρίτης επικεφαλής της Apple, συνήθιζε να μετατρέπει τις συνεντεύξεις του σε πραγματικές εξομολογήσεις από την προσωπική του ζωή, άγνωστες πτυχές του κολοσσού που δημιούργησε, αλλά και ιδέες για το μέλλον της πληροφορικής.

Εάν ζούσε θα γιόρταζε τα 60ά του γενέθλια και με αφορμή αυτό, το Business Insider συγκέντρωσε μερικά σημεία της συνέντευξης εκείνης. Κάποιες από τις απαντήσεις Jobs, αναπάντεχες, άλλες σχεδόν προφητικές.

1. Η ομάδα των Mac ξόδευε 100.000 δολάρια τον χρόνο σε χυμούς!
Όπως έγραφε ο δημοσιογράφος που του πήρε τη συνέντευξη, τα γραφεία της Apple δεν θύμιζαν σε τίποτα άλλες εταιρείες. Παντού υπήρχαν video games, τραπέζια του πινγκ πονγκ, τα ηχεία έπαιζαν δυνατά μουσική, όπως Rolling Stones και τζαζ. Αίθουσες συνεδριάσεων με ονομασίες όπως Da Vinci και Picasso, ψυγεία γεμάτα με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όπως καρότα, μήλα και πορτοκαλάδες. «Μόνο η ομάδα των Mac ξοδεύει 100.000 τον χρόνο για χυμούς!«, σημείωνε ο έκπληκτος ρεπόρτερ.

2. Σε ένα πάρτι στη Νέα Υόρκη, ο Jobs έδειξε ένα Mac σε έναν 9χρονο. Γενικά, όπως είχε πει στη συνέντευξη, προτιμούσε να κάνει παρέα και να παίζει με 9χρονα. Όταν ρωτήθηκε «γιατί«, απάντησε: «Ο μεγάλος θα σου πει “τι είναι αυτό;”, ενώ ο μικρός θα σε ρωτήσει “τι μπορώ να κάνω με αυτό;»

3. Ο Steve Jobs έλεγε τότε ότι η Apple επωφελήθηκε από την «πετροχημική επανάσταση», γιατί η φθηνή ενέργεια διευκόλυνε την παραγωγή υπολογιστών. Κι έδινε την εξής εξήγηση: Η πετροχημική επανάσταση μάς έδωσε δωρεάν ενέργεια – μηχανική ενέργεια εν προκειμένω. Αλλαξε σε πολλά τη δομή της κοινωνίας. Η επανάσταση της πληροφορικής είναι κι αυτή επανάσταση στον τομέα της ενέργειας, καθώς μας δίνει δωρεάν πνευματική ενέργεια. Ο υπολογιστής Macintosh θέλει λιγότερη ενέργεια από μια λάμπα 100 βατ για να λειτουργήσει και μπορεί εξοικονομήσει στον χρήστη πολλές ώρες δουλειάς καθημερινά. «Τι θα είναι ικανός να κάνει ο Η/Υ σε 20 ή 30 ή 50 χρόνια από σήμερα;», είχε αναρωτηθεί ο Jobs τότε.

4. «Ενα κομπιούτερ είναι το πιο απίστευτο εργαλείο που έχουμε δει: εργαλείο γραφής, επικοινωνίας, μαθηματικών υπολογισμών, τεχνών, σχεδιασμού του χρόνου μας, ταξινόμησης. Αρκεί μόνο το κατάλληλο λογισμικό για να δουλέψει. Κανένα άλλο εργαλείο δεν έχει την ικανότητα να μεταβάλλεται, όπως ένας υπολογιστής«, είχε πει ορθά ο Jobs.

5. Το 1985, ο κόσμος πίστευε ότι το ποντίκι είναι άβολο κι αναποτελεσματικό. Η απάντηση του Jobs: «Εχουμε κάνει πολλές μελέτες και τεστ επ” αυτού. Το ποντίκι είναι το πιο γρήγορο για κάθε λειτουργία, όπως είναι το copy – paste για παράδειγμα«.

6. Ακόμα και το 1985 ο κόσμος θεωρούσε ότι η Apple χρέωνε πολλά για έναν υπολογιστή. Κατά τον Jobs «θα “ρθει μια μέρα που θα μπορούμε να φτιάξουμε έγχρωμες οθόνες σε μια λογική τιμή. Οσο για την υψηλή τιμή, το λανσάρισμα ενός προϊόντος το κάνει πιο ακριβό από αυτό που θα γίνει στη συνέχεια. Οσο περισσότερα παράγουμε, τόσο χαμηλώνει και η τιμή τους«.

7. Η απόφαση της Polaroid να διώξει τον ιδρυτή της, Edwin Land, ήταν κατά τον Jobs η «πιο ανόητη απόφαση που άκουσα ποτέ«. Κι αυτό, γιατί, όπως λέει, ο Dr. Edwin Land ήταν μεν πραγματικός μπελάς, εκδιωχθείς από το Χάρβαρντ, πλην όμως ήταν ένας από τους σπουδαιότερους εφευρέτες των καιρών μας που μπόρεσε να συνδέσει τεχνολογία και τέχνη, καθώς και να δημιουργήσει έναν κολοσσό που θα το έδινε αυτό στον κόσμο. Ετσι στα 75 του ο Land αφιέρωσε το υπόλοιπον της ζωής του στην επιστήμη καθαρά, προσπαθώντας να σπάσει τον κώδικα της έγχρωμης όρασης. Αυτό είναι πρότυπο για τον Jobs και όχι κάποιος ποδοσφαιριστής ή αστροναύτης…

8. Μαθαίνουμε επίσης ότι ο Steve Jobs ήταν πραγματικός»φόβος και τρόμος» για τους δασκάλους. Αφηνε μέσα στην τάξη φίδια, ενώ στην τρίτη δημοτικού έσκαγε δυναμιτάκια . Μ” αυτά και μ” αυτά, αποβλήθηκε πολλές φορές από το σχολείο.

9. Πώς βρήκε την πρώτη του δουλειά; Πολύ απλά, ωστόσο εντυπωσιακά: Όταν ήταν 12 ή 13 ετών σήκωσε το τηλέφωνο, άνοιξε τον τηλεφωνικό κατάλογο και πήρε τον… Bill Hewlett, της Hewlett- Packard για να τον ρωτήσει πώς μπορεί να βρει κάποια εξαρτήματα για κάτι που ήθελε να φτιάξει. Ο κ. Hewlett, απάντησε, ήταν «ευγενέστατος», μίλησαν περί τα 20 λεπτά, του έδωσε τα εξαρτήματα που ήθελε και του πρόσφερε δουλειά για το καλοκαίρι στη Hewlett-Packard στη γραμμή συναρμολόγησης μετρητών συχνοτήτων.

10. «Νομίζω ότι η πιο υπέροχη εφεύρεση της ζωής είναι ο θάνατος, γιατί καθαρίζει το σύστημα από τα παλιά μοντέλα που είναι παρωχημένα«, έλεγε τότε ο Jobs με μια βεβαιότητα που ξεπερνούσε τα όρια του κυνικού. Η δική του σφραγίδα πάντως μένει ανεξίτηλη στην Apple, ακόμα και μετά θάνατον…

Χ.Ρ.

Τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης μέσα από τα μάτια του Αμερικανού φωτογράφου.

10 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν νιώθεις μόνη.