in

Σκύλος του λιμενικού βγήκε βόλτα στα Χανιά και εντόπισε 70 εκατ. ευρώ ναρκωτικά

Το λαγωνικό από τα Χανιά – Βγαίνει για μια απλή βόλτα και… εντοπίζει ναρκωτικά – Ίσως ο πιο επιτυχημένος σκύλος στην ιστορία του λιμενικού σώματος

Το.. λαγωνικό του λιμενικού σώματος στην Κρήτη, που έχει την βάση του στα Χανιά, είναι κορίτσι και ακούει στο όνομα «Μίσα».

Ένα πανέξυπνο σκυλί ράτσας «Μαλινουά», έτοιμο πάντα να κάνει το καθήκον του όποτε και όπου το «καλέσουν» σε ολόκληρο το νησί.

Ο χειριστής της «Μίσα» μίλησε στο Flashnews.gr, και περιέγραψε την σχέση του με τον σκύλο, μας έδωσε ορισμένα στοιχεία για την εκπαίδευση, και μας μίλησε για τις μεγάλες επιτυχίες της.

Πρόκειται για τον δεύτερο υπηρεσιακό σκύλο που εκπαιδεύει, με τον πρώτο να πεθάινει στα 13 του χρόνια.

Το όνομα της προήλθε από το  «(Μί)ρκα» και το «(Σά)ντυ». Η Μίρκα και η Σάντυ ήταν σκυλιά του λιμενικού σώματος, εκτός Κρήτης, τα οποία τόσο αυτά όσο και οι συνοδοί τους έχουν φύγει από την ζωή. Έτσι λοιπόν τιμητικά ο χειριστής εδώ στα Χανιά, ονόμασε το μικρό Μαλινουά που παρέλαβε από το Βέλγιο μολις 3 μήνες μετά την γέννηση του, «Μίσα».

Η «Μίσα» είναι το «Α και το Ω» του λιμενικού σώματος στην Κρήτη, με τις επιτυχίες της στα 4,5 χρόνια να μετρούνται σε εκατοντάδες δικογραφίες.

Ο σκύλος που έκανε την μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία του λιμενικού σώματος

Όλοι θυμόμαστε την τεράστια υπόθεση με το ναρκοπλοίο στην Αγία Γαλήνη, που έκρυβε ναρκωτικά αξίας 70 εκατ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας που σημείωσε τότε το λιμενικό σώμα με την διαλεύκανση της υπόθεσης, οφείλεται σε αυτό το πανέξυπνο σκυλί, και φυσικά στην αποτελεσματική του εκπαίδευση.

Το πλοίο είχε ερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή από το κλιμάκιο λιμενικου σώματος επί πολλές ώρες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ωστόσο η πληροφορία για ναρκωτικά στο εντός αυτού υπήρχε. Έτσι η «Μίσα» ταξίδεψε μέχρι την Αγία Γαλήνη.

«Ο σκύλος βρήκε τα ναρκωτικά μέσα στο πρώτο λεπτό» μας λέει ο χειριστής της. «Με το που μπήκαμε μέσα στο πλοίο πήγε και στάθηκε σε ένα συγκεκριμένο σημείο και μου έδωσε την ένδειξη ότι κάτι υπήρχε κρυμμένο από κάτω».

«Είναι πολύ δύσκολο από ένα δουλεμένο σκυλί να κρύψεις ναρκωτικά, είναι θα έλεγα ακατόρθωτο.»

Ναρκωτικά επιμελώς κρυμμένα ή θαμμένα ή μέσα σε υγρά με διάφορες παραπλανητικές οσμές, είναι… παιχνιδάκι για τον εντοπισμό τους από την «Μίσα».

Με πικρία ο χεριστής, σε ερώτηση μας για την επιβράβευση που ενδεχομένως να είχαν για την τεράστια αυτή επιτυχία, μας αναφέρει  «Δυστυχώς όχι δεν επιβραβευτήκαμε. Αλλά ακόμα ελπίζουμε για το ηθικό και μόνο μέρος να το δει η υπηρεσία και να μας ανταμείψει ,γιατί για εμάς το ηθικό είναι μεγαλύτερη «τροφή» από το οικονομικό.»

Η σχέση χειριστή και σκύλου

«Το λουρί είναι ο ομφάλιος λώρος του χειριστή με τον σκύλο» μας λέει ο ίδιος. Είναι τέτοια η σύνδεση που δημιουργείται ανάμεσα τους που αν ο χειριστής δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογία, ο σκύλος απαγορεύεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή. «Οι σκύλοι είναι 24ωρες μαζί μας, όπου και αν είμαστε. Είναι μέλος της οικογένειας μου και δεν έχει καμία διαφορά από τα παιδιά μου.»

«Γενικά δένεσαι συναισθηματικά πάρα πολύ. Ο πρώτος σκύλος που εκπαίδευσα πέθανε στα 13 του χρόνια και μου «στοίχισε» πολύ.»

Η εκπαίδευση της «Μίσα»

Η «Μίσα» είναι ο πρώτος σκύλος του Λιμενικού Σώματος που εκπαιδεύτηκε με τα πρότυπα του ευρωπαϊκού οργανισμού FRONTEX, ήρθε στα Χανιά τριών μηνών έγινε μια προ εκπαίδευση για κάποιο διάστημα και έπειτα ταξίδεψε με τον χειριστή της στην Αθήνα για να περάσει από εκπαίδευση του ανωτέρου οργανισμού, μαζί με τον χειριστή για τρεις μήνες.

Τι είναι τα πρότυπα εκπαίδευσης της FRONTEX

«Εκπαιδευτές από όλη την Ευρώπη βρήκαν ένα πρότυπο εκπαίδευσης σκύλων, που δεν εκπαιδεύονται να είναι ενεργητικοί, αλλά παθητικοί. Αυτό σημαίνει ότι όταν μυρίσει κάτι ύποπτο, πλησιάζει εκεί, ακινητοποιείται και με την μύτη σου δείχνει που είναι ο στόχος.»

Φυσικά η εκπαίδευση και η αξιολόγηση για το ζευγάρι δεν σταματά πότέ. Και οι δυο αξιολογούνται μια φορά τον χρόνο, οι εκπαιδευτές κρύβουν όλων των ειδών τα ναρκωτικά τα οποία πρέπει να εντοπιστούν.

Όλα βέβαια για τον σκύλο είναι ένα παιχνίδι. Ο σκύλος ψάχνοντας για ναρκωτικά στην ουσία παίζει ένα παιχνίδι που περιλαμβάνει εντοπισμό οσμών. Η επιβράβευση για αυτόν είναι να εντοπίσει τις οσμές – το παιχνίδι του.

Tέλος για τον υπηρεσιακό σκύλο δεν υπάρχει συγκεκριμένο έτος συνταξιοδότησης, αυτό το κρίνουν οι εκπαιδευτές από την αξιολόγηση που υποβάλλονται. Αν  κριθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει, τότε είτε μένει με τον εκπαιδευτή ή αν ο ίδιος δεν μπορεί να το φροντίσει δίνεται σε κάποια φιλοζωική ομάδα.

Πηγαίνουν για βόλτα και εντοπίζουν…ναρκωτικά!

Για κακή τύχη πολλών, η Μίσα δεν σταματά ποτέ την…δουλειά της. Όπως μας λέει ο χειριστής, έχει τύχει πολλές φορές να βγουν για μια απλή βόλτα με την ίδια να εντοπίζει ναρκωτικά, είτε στην κατοχή ανθρώπων είτε σε άλλα σημεία. Από εκεί και πέρα ακολουθείται η νομική διαδικασία.

Ο πατέρας της 5 φορές παγκόσμιο πρωταθλητής στο Βέλγιο σε αγώνες σκύλων, Modeo Ring, η μητέρα 2 και ο αδερφός της Μίσα τρέχει σε αγώνες και είναι 2 φορές παγκόσμιο πρωταθλητής.

Το ρητό της ομάδας K-9 (σκύλος – εκπαιδευτής)

Όπως μας λέει ο ίδιος ο χειριστής κλείνοντας, το ρητό της ομάδας Κ-9 «Αν έχετε κάτι ύποπτο πάνω σας και μας συναντήσετε δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να το παραδώσετε γιατί η μεταχείριση σας μετά θα είναι πιο ευνοϊκή»

[flashnews]

Ξυπνάτε 3 με 4 τα ξημερώματα κάθε νύχτα; Συμβαίνει σε πολλούς – Τι λέει ειδıκός για το περiεργο φαıνόμενο

Krishnamurti: Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει την αγάπη, γιατί διαλύονται μέσα σ’ αυτήν τα πάντα!