in

Πώς βρίσκει ο κόσμος λεφτά για ταξίδια;

Γίνεται να ταξιδεύεις στα χρόνια της ελληνικής κρίσης και του βασικού μισθού στα 450€; Γίνεται. Αλλά πρέπει να το θέλεις πολύ –πραγματικά πολύ, όχι κοελικά πολύ.

Πώς βρίσκει ο κόσμος λεφτά για ταξίδια;

της Ηρώς Κουνάδη

Αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν πως «τα ταξίδια θέλουν λεφτά» πιθανότατα δεν έχεις γνωρίσει κανέναν από εκείνους τους «περίεργους», τους ορκισμένους λάτρεις των ταξιδιών, που γυρίζουν τον κόσμο σχεδόν ασταμάτητα, επιστρέφοντας στο σπίτι τους για κανά μήνα, άντε δύο, τον χρόνο.

Αν γνωρίσεις έστω και έναν απ’ αυτούς, μαθαίνεις κατ’ αρχήν ένα πράγμα: Πως τα ταξίδια δεν θέλουν απαραιτήτως λεφτά. Θέλουν κάτι που μπορεί να είναι και δυσκολότερο: Θέλουν να μη θέλεις τίποτα άλλο.

Τι θα πει «τίποτα άλλο»; Ούτε ωραίο σπίτι σε ωραία γειτονιά, ούτε μηνιαία σύνδεση στο internet, ούτε φαγητό απέξω, ούτε καν φαγητό της προκοπής μέσα, ούτε μπαράκια και ποτάκια με φίλους όσο είσαι εδώ, ούτε καφέ του ενάμιση ευρώ κάθε μέρα στη δουλειά, ούτε εσπρεσομηχανή στο σπίτι, ούτε megabyte στο κινητό, ούτε Netflix, ούτε σκυλιά, ούτε γατιά, εννοείται ούτε παιδιά…

Αυτή είναι η σύντομη απάντηση στο «πώς βρίσκει ο κόσμος λεφτά για ταξίδια»: Θυσιάζει όλα (μα όλα) τα άλλα. Τώρα, αν εσύ δεν είσαι από αυτούς με την «πετριά», και βολεύεσαι με ένα ταξιδάκι τον χρόνο, να μερικά κόλπα που θα σε βοηθήσουν να το κάνεις, χωρίς να τρως κάθε μέρα φακές μένοντας σε σπίτι χωρίς internet.

Κόψε κάτι: Ναι ναι, ξέρουμε, ήδη έχουμε κάνει «παξιμάδια» από απερίγραπτα πράγματα. Αλήθεια, όμως, πάντα υπάρχει κάτι ακόμα: Αν, ας πούμε, κόψεις το κάπνισμα, ή τους καφέδες, ή αντικαταστήσεις μερικά κρεατο-γεύματα την εβδομάδα με όσπρια (που είναι και απείρως πιο υγιεινά) και βάλεις το κέρδος σε έναν κουμπαρά, θα μαζέψεις το budget ενός ταξιδιού μέσα σε δέκα-δώδεκα μήνες.

Διάλεξε προορισμό σοφά: Η Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ φθηνότερη από τη Δυτική. Τα χωριά της Ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ φθηνότερα από τις πόλεις της. Η εγγύς Ανατολή είναι πολύ φθηνότερη απ’ όλα αυτά μαζί. Ο κόσμος που πρωτο-ανακάλυψε τα νησιά της (πλέον πανάκριβης) Κροατίας πριν από δέκα χρόνια, γελούσε με τους χαζούς που ξοδεύονταν στις Μυκόνους και στις Ίμπιζες. Άσε που πάντα περνάς καλύτερα, και κάνεις παρέα με πολύ πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους, στα μέρη που δεν έχουν άλλους τουρίστες εκτός από σένα.

Πρόσεξε πού τρως: Ναι, δε λέμε, είναι πολύ ωραίο στα ταξιδάκια με το έτερο ήμισυ να τρως μενού τριών πιάτων και δύο μπουκαλιών κρασιού υπό το φως των κεριών στην ακροθαλασσιά. Είναι, όμως, επίσης ωραίο να ψάχνεις και να ξετρυπώνεις τα μαγαζάκια που τρώνε οι ντόπιοι, αυτά τα λίγο άσχημα, που δεν έχουν μενού στα αγγλικά, και μπορεί να χρειαστεί να παραγγείλεις και στην τύχη, αλλά το φαγητό τους είναι εννιά φορές στις δέκα πεντανόστιμο –και πάμφθηνο.

Κάνε Couchsurfing: Τα έχουμε πει και ξαναπεί. Εγγράφεσαι (δωρεάν, εννοείται) σε μια παγκόσμια κοινότητα-φαινόμενο, που έχει καταφέρει να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπων που μοιράζονται τους καναπέδες τους και τις ιστορίες τους, φιλοξενείς κόσμο στο σπίτι σου όταν δεν ταξιδεύεις, και αντίστοιχα σε φιλοξενούν σε σπίτια στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου όταν ταξιδεύεις.

Το Couchsurfing μπορεί να μην είναι πια η χίπικη κοινότητα «για λίγους» που ήταν, και να δέχεται κριτική για την μαζικότητα που απέκτησε, παραμένει όμως ο νούμερο ένα τρόπος να γνωρίσεις την κουλτούρα της εκάστοτε χώρας που επισκέπτεσαι εκ των πολύ έσω (μέσα από τα σπίτια των ανθρώπων της) και να αποκτήσεις φίλους σε όλο τον πλανήτη.

Απλώς πλέον θέλει περισσότερο, και προσεκτικότερο, διάβασμα» στο προφίλ του καθενός, γιατί τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της υπερδιαφήμισης, απέκτησε και μέλη που το έχουν πιάσει ως την international εκδοχή του Tinder –θα μεγαλώσουν και θα μάθουν.

Γίνε εθελοντής: Το δίκτυο με το σούπερ χαριτωμένο όνομα WWOOF (από τα αρχικά World Wide Opportunities on Organic Farms, ή ευκαιρίες σε βιολογικές φάρμες ανά τον κόσμο) σου εξασφαλίζει στέγη και φαγητό σε οργανικές φάρμες, ως αντάλλαγμα για εθελοντική εργασία. Πέρα από την ευκαιρία να ζήσετε (δωρεάν!) σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στα δάση της Βοημίας ή στις γαλλικές Άλπεις, σε χωριά μακριά από την τουριστική ανάπτυξη, που δύσκολα θα επισκεπτόσασταν αλλιώς, κερδίζετε και πολύτιμες γνώσεις επί του αντικειμένου –που είναι και πολύ hot τα τελευταία χρόνια– και… μια δεύτερη οικογένεια.

Φωτογραφίες τραβηγμένες ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Μια απλή πράξη καλοσύνης όμως ήταν αρκετή για να δημιουργήσει έναν υπέροχο δεσμό με τους νέους του φίλους. Ο Arthur είχε επιτέλους βρει την «αγέλη» του.