in

Πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, χτίστηκε το 900 μ.χ στην Ελλάδα και διακρίνεται για τους όμορφους τρούλους του

Αντίγραφο Αγίας Σοφίας: Η Πελοπόννησος και ειδικότερα η πόλη της Πάτρας έχουν κάτι το ξεχωριστό. Η πόλη του καρναβαλιού μπορεί να είναι υπερήφανη για τη μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας. Όμως, πέρα κι από αυτό, οι κάτοικοί της μπορούν να υπερηφανεύονται για έναν επιβλητικό ναό. Ο ναός κτίστηκε το 900 μετά Χριστόν και είναι από τα σημεία που πρέπει να επισκεφθεί κανείς οπωσδήποτε στην Πάτρα.

Ο ναός ονομάζεται «Ιερός Ναός του Παντοκράτορα Πατρών». Ο συγκεκριμένος ναός χτίστηκε, όπως συνήθιζαν εκείνη την εποχή, επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός. Πρόκειται για τον πρώτο καθεδρικό ναό της πόλης των Πατρών. Ο συγκεκριμένος ναός είναι βυζαντινού ρυθμού. Από εκεί και πέρα, αυτός ο ναός αποτελεί πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας.

Ο ναός της Κωνσταντινούπολης μοιάζει πολύ με εκείνο της Πάτρας. Έχει όμορφους τρούλους, οι οποίοι έχουν μόλυβδο εξωτερικά. Στην εποχή της κυριαρχίας των Τούρκων, ο ναός χρησιμοποιούντο ως τζαμί. Μάλιστα, η περιοχή γύρω από αυτόν, αποτέλεσε την αφορά της πόλης ή αλλιώς ως Τάσι. Εκεί, υπήρχαν λουτρά και χαμάμ. Η καρδιά της πόλης των Πατρών. Το 1687 ο ναός μετονομάστηκε σε «Ιερός Ναός Αγίου Μάρκου». Το συγκεκριμένο όνομα δόθηκε από τον Μοροζίνι, ο οποίος αποφάσισε την κατάργηση του τζαμιού. Το 1828 έγινε νοσοκομείο για τους στρατιώτες του Μεζόν.

Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση, ο ναός επανήλθε εις την προτέρα κατάσταση. Μάλιστα, πλέον αποτελεί ένα κόσμημα για την Πάτρα. Ένα ιστορικό και αξιολάτρευτο μνημείο για την πόλη των Πατρών.

Πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας: Ακολουθούν φωτογραφίες από τον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα της πόλης των Πατρών

Γυναίκα μπέρδεψε τον αφρό μαλλιών με τον αφρό διογκούμενης πολυουρεθάνης

Διαβάστε γιατί θα πρέπει να ακυρώνετε τις πιστωτικές σας πριν πεθάνετε!