in

Ούτε ένα τσίμπημα! 6 Φυσικοί τρόποι να αναχαιτίσετε τα Κουνούπια!

Τα δαιμόνια κουνούπια μάς βλέπουν, μας μυρίζουν και μας νιώθουν, όπως υποστηρίζουν νεότερες έρευνες. Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός να προφυλαχθούμε με φυσικούς τρόπους, για να γλιτώσουμε μια και καλή!

Φέτος το καλοκαίρι μπορούμε να ξεχάσουμε το «φιδάκι» και να απαλλαγούμε από τα κουνούπια με απόλυτα φυσικούς τρόπους. Απλά υλικά, επιλεγμένα αιθέρια έλαια και μικρά μυστικά θα μας βοηθήσουν να περάσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς τσιμπήματα και ενοχλητικές εφόδους κουνουπιών.

Αντικουνουπικό λάδι
Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο (έλαιο βάσης), ρίχνουμε 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 7 σταγόνες γερανιού και 4 σταγόνες βασιλικού και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το αρωματικό λάδι στο σώμα μας, ιδιαίτερα στα σημεία που προτιμούν τα κουνούπια, όπως οι αστράγαλοι και οι καρποί των χεριών.

Κρέμα κατά των κουνουπιών
Αγοράζουμε από το φαρμακείο μια ουδέτερη κρέμα, χωρίς δραστικά ή αρωματικά συστατικά, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την παρασκευή ενός εντομοαπωθητικού μείγματος. Σε 30 γρ. κρέμα, προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 3 σταγόνες κέδρου και 3 σταγόνες βασιλικού. Τα ανακατεύουμε καλά -ιδανικά χρησιμοποιούμε το αναδευτήρι για την παρασκευή κρύου καφέ- προκειμένου να διαλυθούν τα αιθέρια έλαια στο μείγμα. Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να έρθουν σε απευθείας επαφή με το δέρμα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, γι’ αυτό και τα διαλύουμε καλά στο μείγμα. Στη συνέχεια, βάζουμε την κρέμα σε ένα βαζάκι και τη χρησιμοποιούμε όποτε είναι απαραίτητο. Σε αντίθεση με το αντικουνουπικό λάδι, η κρέμα απορροφάται εύκολα και δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας.

Αρωματικός λύχνος στη βεράντα
Στους εξωτερικούς χώρους, όπως η βεράντα και η αυλή, θα μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος ο αρωματικός λύχνος (δοχείο που γεμίζουμε με νερό, κάτω από το οποίο υπάρχει μια υποδοχή για κεράκι ρεσό). Ρίχνουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας και 10 σταγόνες βασιλικού, δύο από τα πιο δυνατά εντομοαπωθητικά έλαια. Ανάβουμε το ρεσό και αφήνουμε το άρωμα να πλημμυρίσει τον χώρο και να δράσει.

Φυτά παντού
Μια γλάστρα με βασιλικό, λεβάντα ή γεράνι στην αυλή, στο μπαλκόνι ή στο παράθυρό μας ενισχύει την αντικουνουπική άμυνα του σπιτιού μας. Μια ακόμα καλή ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα φυσικό αντικουνουπικό με βασιλικό και ξίδι. Κόβουμε λίγα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, τα χτυπάμε στο γουδί, ώστε να αναδυθεί το άρωμά τους, και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο ξίδι. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ στον χώρο που βρισκόμαστε.

Παιδικό σπρέι λεβάντα
Φυσική λύση κατά των κουνουπιών υπάρχει και για το παιδικό δωμάτιο. Το αρωματικό έλαιο που συνιστάται είναι η λεβάντα, επειδή έχει ευχάριστη μυρωδιά και ταυτόχρονα ισχυρή εντομοαπωθητική δράση. Ρίχνουμε 10 σταγόνες στον αρωματικό λύχνο και αφήνουμε να αρωματιστεί ο χώρος. Εναλλακτικά, παρασκευάζουμε ένα σπρέι για να ψεκάσουμε τον χώρο. Ρίχνουμε 10 σταγόνες λεβάντα σε ένα κουταλάκι βότκα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα σε 100 ml απιονισμένο νερό (το νερό που χρησιμοποιούμε στο σιδέρωμα). Κατόπιν, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι για σπρέι και ψεκάζουμε όλο το παιδικό δωμάτιο.

Λύση εξπρές
Αν δεν μπορούμε να βρούμε αιθέρια έλαια, υπάρχει μια δραστική και πανεύκολη λύση: Φτιάχνουμε ένα σπρέι λεμονιού ξεφλουδίζοντας 2 λεμόνια και βράζοντας τις φλούδες τους για 10΄. Σουρώνουμε το διάλυμα και αφού κρυώσει το βάζουμε σε ένα μπουκάλι σπρέι. Με το διάλυμα αυτό ψεκάζουμε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.

Tip!
Προτιμάτε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τους εξωτερικούς χώρους επειδή προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη Σχολή «Natural Health Science».

vita.gr

Μητέρα τριών παιδιών, αφού νίκησε τον καρκίνο έδωσε πανελλήνιες και μπήκε στο Πανεπιστήμιο

Οι Σεϊχέλες της Ελλάδας: Τα άγνωστα νησάκια με τα τιρκουάζ νερά, 1,5 ώρα από την Αθήνα [εικόνες & βίντεο]