in

Οι 15 ΠΙΟ Βάναυσες Τάσεις Μόδας που έχουν υπάρξει στην Ανθρώπινη Ιστορία. Η Νο.3 θα σας Κάνει να Ανατριχιάσετε!

Η ομορφιά θέλει θυσίες, λέει ένα ρητό. Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με τάσεις, που προκάλεσαν αρκετό πόνο και άσχημες παρενέργειες σε όσους ακολουθούσαν πιστά τη μόδα της εποχής. Διαβάστε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα με τάσεις στην ομορφιά και τη μόδα, που δεν είχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα.

15. Λευκή μπογιά προσώπου από μόλυβδο

Τα πρότυπα ομορφιάς της Ελισαβετιανής εποχής απείχαν κατά πολύ από την σημερινή μαυρισμένη επιδερμίδα. Πολλές γυναίκες συνήθιζαν να αλείφουν ένα παχύ στρώμα λευκής πάστας στο πρόσωπό τους, και θεωρούταν ένδειξη πλούτου, καθώς μόνο οι φτωχοί εργάζονταν έξω και μαύριζαν από τον ήλιο. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι το μακιγιάζ περιείχε μόλυβδο το οποίο, αν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει τρέμολο στο πρόσωπο, παράλυση και φαλάκρα.

14. Ραδιενεργό μακιγιάζ

Η τρέλα με ραδιερνεργό στοιχείο ράδιο βρισκόταν σε έξαρση το 1898 όταν η Marie και ο Pierre Curie ανακάλυψαν πρώτοι το χημικό στοιχείο. Ενώ στις μέρες μας θεωρείται ένα στοιχείο στον περιοδικό πίνακα, εκείνη την εποχή ήταν πολύ δημοφιλές στη βιομηχανία των καλλυντικών. Πωλήθηκαν αμέτρητα προϊόντα ομορφιάς, μεταξύ των οποίων κρέμες προσώπου, σαπούνια, αφρόλουτρα, με την υπόσχεση ότι τα ραδιενεργά συστατικά θα αναζωογονήσουν το δέρμα. Είναι άγνωστο πόσα περιστατικά με καρκίνο προέκυψαν τότε.

13. Πλατφόρμες

Αν και τα ψηλά παπούτσια στις μέρες μας εξακολουθούν να είναι must, οι Βενετοί το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Για να αποφύγουν να σέρνουν τα ακριβά τους φορέματα στους βρώμικους με λάσπη δρόμου, φορούσαν πανύψηλες ξύλινες πλατφόρμες. Ωστόσο, εξαιτίας του μεγάλου ύψους των υποδημάτων, δεν έλειπαν και τα σοβαρά ατυχήματα.

12. Κορσέδες

Στην Βικτωριανή εποχή, οι κορσέδες ήταν στη μόδα και οι γυναίκες έπρεπε να έχουν λεπτή μέση. Όμως ήταν τόσο σφιχτοί, που παραμόρφωναν το γυναικείο θώρακα, μετατοπίζοντας τα εσωτερικά όργανα. Πολλές γυναίκες λιποθυμούσαν, επειδή δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν καλά.

11. Ακόνισμα δοντιών

Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς της Αμερικής και στη σύγχρονη Αφρική, ακονίζουν τα δόντια, κυρίως για λόγους τοπικών παραδόσεων, αφήνοντας τα ακονισμένα δόντια εκτεθειμένα σε μολύνσεις.

10. Μαύρα δόντια

Ενώ το σύγχρονο πρότυπο επιτάσσει το λευκό χαμόγελο, στην ελισαβετιανή Αγγλία όμως πριν από 500 χρόνια, στη μόδα ήταν τα μαύρα δόντια. Όλα ξεκίνησαν όταν τα δόντια της Ελισάβετ Ι σάπισαν, και οι αυλικοί της αποφάσισαν να την μιμηθούν.

9. Δόντια με πολύτιμους λίθους

Περίπου πριν από 2000 χρόνια, η φυλή των Μάγια τρυπούσαν τα δόντια τους και τα στόλιζαν με πολύτιμους λίθους. Ωστόσο, αυτή η πρακτική δημιουργούσε μολύνσεις στα δόντια.

8. Βαμβακοφανέλλα

Στην Βικτωριανή εποχή, υπήρχε το δίλημμα για το αν θα αγοράσουν νυχτικιά από μαλλί ή καθαρό βαμβάκι, αλλά καθώς κάποιοι τσιγκουνεύονταν, αγόραζαν νυχτικές από βαμβακοφανέλλα. Ωστόσο, αυτό το υλικό ήταν ιδιαίτερα εύφλεκτο, με αποτέλεσμα πολλοί να καούν ζωντανοί, επειδή δεν ήθελαν να ξοδέψουν παραπάνω χρήματα.

7. Σταγόνες ματιών από Belladonna

Στο παρελθόν, οι διεσταλμένες κόρες ματιών θεωρούταν ότι έκαναν τις γυναίκες περισσότερο ελκυστικές στους άντρες. Έτσι, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν σταγόνες από ένα φυτό που καλείται belladonna, που στα Ιταλικά σημαίνει «όμορφη γυναίκα». Οι παρενέργειες όμως ήταν άσχημες: διαστρεβλωμένη όραση, αδυναμία στην εστίαση και διαταραχές της καρδιάς.

6. Στενές φούστες

Οι στενές φούστες επέτρεπαν στις γυναίκες να κάνουν μικροσκοπικά βήματα. Η μανία με αυτές τις φούστες ξεκίνησε όταν η Hart O. Berg – η πρώτη Αμερικανίδα που έγινε επιβάτης σε αεροπλάνο, έδεσε ένα σχοινί στο κάτω μέρος της φούστας για να προστατέψει την σεμνότητά της από τον δυνατό αέρα. Λέγεται, ότι μια γυναίκα που προσπάθησε να σκαρφαλώσει έναν φράχτη φορώντας μια τέτοια φούστα, έσπασε τον αστράγαλό της και πέθανε από σηπτικό σοκ.

5. Πράσινα φορέματα από αρσενικό

Το 1775 ο Carl Scheele εφήυρε μια έντονη πράσινη μπογιά, που σύντομα χρησιμοποιήθηκε παντού. Το πρόβλημα ήταν ότι η μπογιά απελευθέρωνε αρσενικό σε επαφή με το δέρμα, προκαλώντας δηλητηρίαση σε όσους τα φορούσαν.

4. Τεχνητή κρανιακή παραμόρφωση

Στη φυλή των Ίνκας συνήθιζαν να τυλίγουν τα κεφάλια των μωρών με ένα εξάρτημα που παραμόρφωνε το μαλακό κρανίο τους στο επιθυμητό σχήμα.

3. Εύφλεκτα χτενίσματα

Τον 18ο αιώνα στη μόδα ήταν τα εντυπωσιακά ψηλά χτενίσματα, που όμως ήταν ιδιαίτερα εύφλεκτα. Φορούσαν φτερά, μαλλιά αλόγων, και αλοιφές με βάση το λάδι. Τα χτενίσματα συνεχώς ψήλωναν, ξεπερνώντας το ένα μέτρο ύψος, που χρειαζόταν στήριξη για το λαιμό για να αντέξει το βάρος! Σπάνια λούζονταν και υπήρχε και ο κίνδυνος να περάσουν δίπλα από κάποιο κερί που έκαιγε…

2. Κρινολίνο

Το κρινολίνο ήταν ένα σκληρό μεσοφόρι που το φορούσαν οι γυναίκες, για να κάνουν μια μακριά φούστα πιο πλούσια. Ωστόσο, στα μέσα του 1850, σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χιλή, σκοτώθηκαν 2500 άτομα, όταν οι έξοδοι γέμισαν και μπλόκαραν εξαιτίας των γυναικών που φορούσαν φούστες με φαρδιά κρινολίνα.

1. Δέσιμο ποδιών

Εκατομμύρια Κινέζες συνήθιζαν να δένουν σφιχτά τα πόδια τους, για να αποκτήσουν πόδια στο σχήμα του άνθους του λωτού. Το συνήθιζαν οι πιο εύπορες γυναίκες, καθώς δεν εργάζονταν, αλλά είχε δυσάρεστε συνέπειες: πολλές γυναίκες έχαναν δάχτυλα εξαιτίας μολύνσεων, είχαν παραμορφωμένα πόδια χωρίς να μπορούν να περπατάνε και είχαν περιορισμένη κυκλοφορία του αίματος.

Credit: viralthread.com

10 Δυνατές φωτογραφίες που δείχνουν πως είναι να είσαι μητέρα

Η Καρκινοπαθής μαμά που έγραφε κάρτες για να διαβάσει μεγαλώνοντας η κόρη της. Μία ιστορία για να ξανασκεφτούμε τα σημαντικά της ζωής…