in

Οι μάνες μας μέχρι και facebook έφτιαξαν για να μας παρακολουθούν

Ξέρει πού είσαι, με ποιον είσαι, ακόμα και τι κάνεις. Ξέρει περισσότερα κι απ’ τον σύντροφό σου, γνωρίζει πότε είσαι σπίτι και πότε λείπεις απ’ αυτό κι επιδίωξή της να έχει γνωρίσει όλους τους φίλους σου ή τουλάχιστον να έχει ακούσει από σένα γι’ αυτούς. Ο λόγος για την αθάνατη, τη μοναδική κι ανεπανάληπτη Ελληνίδα μάνα που δε συγκρίνεται με καμία Ευρωπαία, ή μάλλον δεν της μοιάζει ούτε στο μικρό της δαχτυλάκι.

Αν την πεις υπερπροστατευτική, θα σου γκρινιάξει πως δεν κατανοείς πώς είναι να νοιάζεται για σένα και θα συμπληρώσει ότι: «μόνο όταν αποκτήσεις δικά σου παιδιά θα καταλάβεις κι εσύ». Αν σε ψάχνει κι αγνοείσαι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο μπορεί να κάνει υπομονή, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να δηλώσει την εξαφάνισή σου στην αστυνομία, αφού πρώτα έχει ξεσηκώσει καλά-καλά όλο το σόι.

Την ξέρεις. Αυτή είναι. Είναι η μάνα σου κι όσο κι αν λες στους φίλους σου ότι έχει καταντήσει ανυπόφορη, κατά βάθος την έχεις συνηθίσει. Γιατί ξέρεις πως ήταν εκεί όταν τη χρειάστηκες, πως σου κράτησε το βιβλίο στα μαθητικά σου χρόνια όποτε το είχες ανάγκη, πως πέρασες στο πανεπιστήμιο κι ήταν πάντα πρόθυμη να σου στέλνει ταπεράκια –κι ας σε ζάλιζε στα τηλέφωνα καθημερινά– κι ότι ακόμα κι όταν αποκτήσεις δικά σου παιδιά, πάλι δίπλα σου θα ‘ναι, να στα κρατάει και να τους διαβάζει παραμύθια.

Κι ας γίνεται κάποιες φορές αδιάκριτη, κι ας επεμβαίνει στην προσωπική σου ζωή θέλοντας να ξέρει τα πάντα και περιμένοντας να της δίνεις αναφορά.

Σήμερα, μέχρι και facebook έφτιαξε για να σε παρακολουθεί. Κοίτα να δεις τι σκέφτηκε. Αυτή που δεν μπορούσε καλά-καλά να στείλει ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό, τη βλέπεις να σκρολάρει στον τοίχο σου, να πατάει καρδούλα σε όλα τα post σου και να γράφει από κάτω «Αχ, τι κουκλί είναι αυτό. Να σε χαίρεται η μανούλα σου». Κι εσύ γελάς, ανίκανος να κάνεις οτιδήποτε άλλο και ξέροντας πως κι οι φίλοι σου –στους οποίους σε κάνει ρεζίλι– θα γελάσουν κι αυτοί.

Έκανε facebook για να παρακολουθεί πριν πόσες ώρες ήσουν ενεργός και να μπαίνει καμιά φορά ξημερώματα να δει αν όντως κοιμάσαι. Κακιά συνήθεια αυτή με τον ύπνο, ποτέ δεν πρόκειται να καταλάβει πως μεγάλωσες πλέον και μπορείς κι εσύ να ξενυχτάς. Έχει μάθει να σου στέλνει ακόμα κι αυτοκόλλητα, να σε χαιρετάει με μηνύματα, να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της στην καθημερινότητά σου.

Κι αν αναρωτηθείς γιατί το έφτιαξε, η απάντηση δεν είναι μόνο για να σε παρακολουθεί. Το έκανε για να ζήσει κι αυτή –αν κι άλλης γενιάς– λίγο στο δικό σου ψηφιακό κόσμο, για να περάσει λίγο χρόνο όπως περνάς κι εσύ, για να σε κάνει να νιώσεις πιο οικεία μαζί της και να σου αποδείξει πως μπορεί κι αυτή να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες.

Όχι ότι δεν είναι περίεργη. Προς θεού. Έχει κάνει αναζήτηση στα προφίλ όλων των φίλων σου, αφού πρώτα τους έχει προσθέσει στη λίστα των δικών της φίλων. Υπακούει στην αρχή «φίλος του παιδιού μου, δυο φορές φίλος μου». Κι αν σε φτάσει στα όριά σου, κάνε απλώς υπομονή.  Γιατί είναι η μάνα σου και την αγαπάς όσο κανέναν άλλο, γι’ αυτό και μόνο κακία δε θα της κρατήσεις ποτέ.

Συντάκτης: Βασιλική Γουγούλα

pillowfights.gr

Μεγάλη νικήτρια του Next Top Model η Αλεξία Τράικο

Η κουμπαριά είναι η φιλία που έγινε συγγένεια και αξίζει πολλά