in

Οι ηλεκτρικές συσκευές όπως σόμπες αλογόνου, μπορεί να εξασφαλίζουν τελικά εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου;

Ο ηλεκτρικές συσκευές όπως σόμπες αλογόνου, καλοριφέρ και κλιματιστικά μπορεί να θεωρείται ότι εξασφαλίζουν εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε παγίδα, καθώς εξαρτάται από τα τετραγωνικά και την κατανάλωση.

Η τιμή του πετρελαίου είναι κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρσι, ενώ η εξοικονόμηση από τη χρήση φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά περίπου 30%. Έτσι, μήπως τελικά η χρήση κλιματιστικών είναι ασύμφορη; Στην πράξη η εξοικονόμηση με τα κλιματιστικά είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα αυτονομίας και ενδείκνυται για μικρούς χώρους.

Για παράδειγμα, για ένα χώρο 80 τετραγωνικών μέτρων απαιτούνται τρεις μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης με κόστος 1.500-2.000 ευρώ. Άρα, με μία μέση κατανάλωση 2.500 kWh – 3.800kWh το ετήσιο κόστος θέρμανσης ανέρχεται στα 600 ευρώ – 700 ευρώ. Από την άλλη, με το πετρέλαιο η κατανάλωση είναι κατά προσέγγιση 650-750 ευρώ και 400- 450 ευρώ με φυσικό αέριο.

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ είναι πιο ακριβά από τα κλιματιστικά και καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και παράγουν μία μονάδα θερμότητας, ενώ τα κλιματιστικά, ειδικά αυτά που ανήκουν στην κατηγορία inverter, μπορεί να καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και να παράγουν 2,5 ή και 3 μονάδες θερμότητας. Για να ζεσταθεί ένα διαμέρισμα 80 τμ κοστίζει περίπου 650-750 ευρώ με πετρέλαιο, ενώ με τα τα ηλεκτρικά καλοριφέρ ο λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 900 ευρώ.

Από την άλλη, τα αερόθερμα συμφέρουν μόνο σε μικρούς χώρους, ενώ ζεσταίνουν γρήγορα. Το κόστος είναι υψηλότερο από του κλιματιστικού γύρω στα 0,40 λεπτά την ώρα, με τιμή αγοράς από 16 ευρώ.

Υπάρχει βέβαια και η υπέρυθρη θέρμανση – πανελ και είναι πολύ συμφέρουσα επιλογή. Τοποθετούνται στον τοίχο και η τιμή τους ξεκινάει από τα 85 ευρώ. Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί λειτουργούν περισσότερο με τη φυσική ροή από το περιβάλλον. Ένα υπνοδωμάτιο 12 τ.μ. απαιτεί ένα θερμοπομπό 1500W και καταναλώνει 0,10 ευρώ την ώρα. Τιμή αγοράς για επιτοίχιο θερμοπομό από 126 ευρώ.

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού ζεσταίνουν 30 τ.μ. με κατανάλωση ρεύματος γύρω στα 800 w, με τιμή αγοράς γύρω στα 100 ευρώ.

Οι ηλεκτρικές σόμπες χαλαζία θερμαίνουν χώρους γύρω στα 50 τετραγωνικά μέτρα με κατανάλωση 400-2.800w.

Το αερόθερμο τζακιού εγκαθίσταται στην εστία του παραδοσιακού και επιστρέφει στο χώρο ζεστό αέρα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία. Το κόστος κατανάλωσης θεωρείται υψηλό και η τιμή τους ξεκινάει από τα 190 ευρώ.

via

Μόνο το 1% κατάφερε να βρει που κρύβεται το τσίτα σε αυτή τη φωτογραφία;

Δίχρονη «τα ψάλλει» στο αγόρι της σε ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου