in

Μυρίζουν οι μασχάλες σας; Πως μπορείτε να απαλλαχτείτε από αυτό το βάσανο;

Η κακοσμία της μασχάλης δεν έχει να κάνει με το πόσο καθαρός είναι κάποιος. Είναι συχνό το φαινόμενο, άνθρωποι που μόλις βγαίνουν από το μπάνιο και η μασχάλη τους να μυρίζει. Και μάλιστα όσο περνάει η ώρα να μυρίζει και όλο και πιο έντονα.

Τα διάφορα αποσμητικά δεν βελτιώνουν την κατάσταση, απλά την «κουκουλώνουν» και αυτό όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κακοσμία της μασχάλης είναι σε μεγάλο βαθμό γονιδιακό θέμα. Δηλαδή θέμα DNA. Αφού τα γονίδια καθορίζουν την ποσότητα του ιδρώτα που θα παραχθεί από τους αδένες.

masxales3-300x300

Όμως δεν είναι μόνο θέμα DNA, αλλά και θέμα βακτηριών που υπάρχουν στο δέρμα.

Η επαφή του ιδρώτα με τα συγκεκριμένα βακτήρια δημιουργεί αυτή την έντονη και συχνά αποκρουστική μυρωδιά. (τα βακτήρια όταν έρχονται σε επαφή με τον ιδρώτα διασπούν τις διάφορες πρωτεΐνες και έτσι απελευθερώνεται η συγκεκριμένη και χαρακτηριστική μυρωδιά).

Όμως πριν από λίγο καιρό ένας χημικός με εξειδίκευση στις χημικές ενώσεις και τις μυρωδιές, ο Τσαρλυ Στιούαρτ, ύστερα από έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι για την κακοσμία της μασχάλης ίσως να παίζει και κάτι άλλο σημαντικό ρόλο: Για την κακοσμία στη μασχάλη σύμφωνα με τον χημικό ευθύνεται και η… ντομάτα.

Ναι καλά διαβάσατε η ντομάτα. Ο επιστήμονας διαπίστωσε ότι στο κοτσάνι της υπάρχει σε μικρές ποσότητες ένα έλαιο, το οποίο δρα συσωρευτικά όταν καταναλώνουμε ντομάτες. Το έλαιο αυτό περιέχει τερπένια, μια ομάδα ουσιών που προσδίδουν σε φρούτα και λαχανικά – όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια – τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση τους.

MASXALI2-300x266

Τα τερπένια σχετίζονται με την κακοσμία εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διασπώνται από τα ένζυμα.

Κατά τη διαδικασία της διάσπασης παράγονται χημικές ουσίες που αντιδρούν με το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο της τομάτας.

Στη συνέχεια, παράγονται άλλες χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη μυρωδιά του ιδρώτα.

Η μελέτη του Δρ Στιούαρτ σημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medical Hypotheses και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ακόμη και 100 γραμμάρια ντομάτας είναι ικανά για να «εξουδετερώσουν» το αποσμητικό ή την κολόνια που έχουμε βάλει.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι εάν κάποιος έχει πρόβλημα κακοσμίας με τη μασχάλη του, να περιορίσει τις ντομάτες.

Ας το δοκιμάσει…

via

Απόψε η ροζ πανσέληνος του Απριλίου – Στις 02.12 τα ξημερώματα ορατή στην Ελλάδα

Έρχεται χαράτσι και σε αυτοκίνητα δεκαετίας