in

Μία εγχείρηση εγκεφάλου που άλλαξε την Ιστορία!

Ο Ναπολέων πιθανόν να είχε νικήσει και να είχε κατακτήσει την Ρωσία αν ένας εξαιρετικός χειρούργος δεν είχε σώσει τον περίφημο Ρώσο στρατηγό Κουτούζωφ που είχε τραυματιστεί δύο φορές στο κεφάλι.

Δύο ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν οι επιστήμονες του Barrow Neurological Institute για να ερευνήσουν αρχεία πολλών χωρών και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μία επαναστατική, για την εποχή της, εγχείρηση άλλαξε την Ιστορία του κόσμου.

Ο στρατηγός Μιχαήλ Κουτούζωφ ήταν αυτός που έσωσε τη Ρωσία νικώντας με πρωτοποριακές στρατηγικές τον Ναπολέοντα το 1812. Ούτε καν ζωντανός δεν θα ήταν για να το καταφέρει αυτό όμως αν ο Γάλλος χειρούργος Jean Massot δεν τον είχε χειρουργήσει μετά τους σοβαρούς τραυματισμούς του από σφαίρες στο κεφάλι, την πρώτη φορά το 1774 στον Πόλεμο της Κριμαίας και τη δεύτερη το 1778.

Ο Κουτούζωφ ήταν τυχερός και έζησε, παρά τις σφαίρες που διαπέρασαν το κεφάλι του, αλλά χρειάστηκε την εξαιρετικά πρωτοποριακή για την εποχή εγχείρηση του Massot, μια τόσο «προχωρημένη» μέθοδο που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Ωστόσο ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου του Κουτούζωφ είχε καταστραφεί και αυτό εξηγεί όχι μόνο την παράξενη συμπεριφορά του, αλλά και τις περίεργες μεθόδους του στον πόλεμο με τον Ναπολέοντα.

Οι άλλοι στρατηγοί τον έλεγαν τρελό, αλλά η καταστροφή που υπέστη η περιοχή αυτή του εγκεφάλου του επέτρεψε στον Κουτούζωφ να παίρνει απίστευτες για τους άλλους αποφάσεις, αυξάνοντας την ικανότητά του να αποφασίζει για πράγματα που στους άλλους φαινόταν απίθανα, όπως την «τακτική της καμμένης γης».

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Viral έγινε η αγγελία ενός σπιτονοικοκύρη στη Βούλα:«Με κάνατε να θέλω να το νοικιάσω, και ας μην το χρειάζομαι»

Όλα τα αυγά, έχουν επάνω τους έναν ειδικό κωδικό, ο οποίος αποτελεί και την ταυτότητά τους! Ας μάθουμε λοιπόν να τον αποκωδικοποιούμε!