in

Μέχρι ποια ηλικία θα ψηλώσω;

Γεια σας θα ήθελα να μου δώσετε μερικές συμβουλές διατροφής Είμαι 14,5 ετών 1,61 και 51 κιλά το πρόβλημά μου είναι πως δεν έχω πάρει καθόλου ύψος από πέρυσι και ήθελα να ρωτήσω αν ο γιατρός μου που μου λέει ότι θα φτάσω 1,67 έχει δίκαιο γιατί έχω περίοδο από την 1η γυμνασίου και τώρα πάω 3η έχω διαβάσει πως το ύψος σταματά να αυξάνεται στις κοπέλες 2 χρόνια μετά τον ερχομό της περιόδου και μου φαίνεται λίγο αδύνατο να πάρω 6 πόντους μέσα σε έναν χρόνο Μήπως μπορείτε να μου επισημάνετε κάποιες τροφές που να βοηθούν στην ανάπτυξη εκτός από γαλακτοκομικά που συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μου 3 μερίδες. Επίσης αθλούμαι καθημερινά 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα στον διάδρομο και κοιλιακοί 5 φορές την εβδομάδα και τις άλλες 2 τένις από μια ώρα Ευχαριστώ

Απαντά η διαιτολόγος διατροφολόγος Κυριακή Απέργη, συνεργάτης της επιστημονικής ομάδας Διατροφή του Ευάγγελου Ζουμπανέα

Αγαπητή μου φίλη κανείς δεν μπορεί να σου πει με ακρίβεια πόσο ύψος θα έχεις. Ο γιατρός σου θα σου είπε ότι θα έχεις ύψος 1,67 μάλλον λόγω του ιστορικού σου βασιζόμενος στις καμπύλες ανάπτυξης σου.

Η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή θα σε βοηθήσουν να πάρεις το μέγιστο ύψος σύμφωνα με τα γονίδια σου, ενώ η αυστηρές δίαιτες και η σωματική αδράνεια θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι γυναίκες γενικά ψηλώνουν μέχρι και τα 16 ανάλογα βέβαια τον κάθε οργανισμό και με την σωστή και ισορροπημένη διατροφή και την σωστή άσκηση, και όχι σωματική καταπόνηση, το να παίρνεις 1 πόντο κάθε 1-2 μήνες είναι εφικτό. Δηλαδή σε ένα χρόνο μπορείς κάλλιστα να πάρεις 6 πόντους.

Πρόσεξε όμως να έχεις επάρκεια θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής σου. Προσπάθησε να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Φρόντιζε να έχεις πάντα σαλάτα, ωμή ή βραστή, σε κάθε σου γεύμα μαζί με μια μερίδα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως γαλακτοκομικό, αυγό, κρέας ή ψάρι μαζί με μια μερίδα αμύλου ολικής αλέσεως πχ. καστανό ρύζι, παξιμάδι, ζυμαρικά ολικής και στα ενδιάμεσα σνακ να συνδυάζεις ωμά ή ξερά φρούτα ή χυμό φρούτων με ωμούς, ξηρούς καρπούς ή με κάποιο σνακ, όπως μπισκότα ολικής ή παστέλι.

Φρόντιζε να ενυδατώνεσαι σωστά με νερό, αφεψήματα και χυμούς, αποφεύγοντας τα αναψυκτικά.

via

Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσουμε 3 φορές περισσότερο λίπος.

Γιαγιά 104 ετών έβαλε κάτω τον κορωνοϊό -«Μετά από δύο πολέμους επέζησα και από την πανδημία» [εικόνα]