in ,

Η παραλία Πρέβελη με το παραποτάμιο φοινικόδασος. Η παράξενη παραλία της Ελλάδας που θυμίζει Αφρικανική όαση!

Η παραλία Πρέβελη με το παραποτάμιο φοινικόδασος, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος δυστυχώς κάηκε το καλοκαίρι του 2010, είναι μια από τις διασημότερες και πιο αγαπημένες παραλίες της Κρήτης.

Το όνομά της, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, οφείλεται στην ομώνυμη ιστορική μονή που βρίσκεται κοντά, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

Βρίσκεται στη Νότια ακτή του νησιού, περίπου 40 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο. Είναι μια μοναδική αμμουδερή παραλία, πανέμορφη, με ένα μικρό δάσος από φοίνικες που την κάνουν να μοιάζει εξωτική.

Στο σημείο αυτό, στην παραλία, βρίσκονται και οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, ο οποίος έχει αρκετό νερό, ακόμα και το καλοκαίρι.

Σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα.

Έτσι ο επισκέπτης που θα διαλέξει αυτήν την παραλία για μπάνιο, έχει την μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας, είτε στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού!

Επίσης φανταστική εμπειρία για τον επισκέπτη είναι το να περπατήσει και να ανέβει τον ποταμό.

Οι φοίνικες στις όχθες του ποταμού προσφέρουν πλούσια σκιά και το έδαφος είναι ομαλό και με άμμο.

Κάποιες στιγμές θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι βρίσκεται σε μια αφρικανική όαση.

Εξαιτίας αυτής της εικόνας και του ασυνήθιστου περιβάλλοντος η παραλία είναι πολύ δημοφιλής προορισμός στους τουρίστες ακόμα από τη δεκαετία του 1970, όταν έρχονταν και κατασκήνωναν εδώ πολλοί χίππις που κατασκεύαζαν καλύβες με χόρτα και κλαριά από τους φοίνικες.

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ευτυχώς ο μικρός αυτός παράδεισος δεν είναι πολύ οργανωμένος.

Μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί για φαγητό και ποτό, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να διανυκτερεύσει.

Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν αρκετές ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους λουομένους, αλλά επειδή η εικόνα αυτή κατέστρεφε την εξωτική εμφάνιση της παραλίας αποφασίστηκε να αποσυρθούν.

Έτσι η εικόνα της αφρικάνικης όασης διατηρήθηκε αλώβητη.

Αυτό το τοπίο, που έχει χαρακτηρισθεί από τα ωραιότερα της Ευρώπης, φαίνεται να ζήλεψε και ο homo erectus και «άραξε εδώ για να κάνει τα μπάνια του», πριν 130.000 χρόνια!

Ο αρχαιολόγος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Κολλέγιο Providence του Ροντ Άιλαντ, Θωμάς Στράσσερ, που διενήργησε ανασκαφές στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης (2008-2009), στην ετήσια συνάντηση των επιστημόνων του Αμερικανικού Ινστιτούτου (7.1.2010) ανέφερε αρχαιολογικά ευρήματα εργαλείων εκείνης της μακρινής εποχής στο φαράγγι της Πρέβελης.

Πηγή

Ο καλύτερος φίλος των παιδιών. 25 υπέροχα παιδιά και ο αγαπημένος τους σκύλος!

Συγκινεί η ιστορία του 11χρονου που ήθελε να του ακρωτηριάσουν το πόδι