in

Χουανίτα, το παγωμένο κορίτσι των Ίνκας που βρέθηκε στις Άνδεις 500 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η μούμια που συγκλόνισε τους επιστήμονες όταν βρήκαν αίμα στις φλέβες της (Βίντεο)

Οι επιστήμονες ήταν μπερδεμένοι για το πώς ένα μουμιοποιημένο 15χρονο κορίτσι των Ίνκας, που πιστεύεται ότι θυσιάστηκε πριν από 500 χρόνια, κατάφερε να εμφανίζεται πλήρως διατηρημένο. Το πτώμα βρέθηκε κοντά σε ένα ηφαίστειο στην Αργεντινή και με κάποιο τρόπο το κορμί της νεαρής μούμιας, το δέρμα και τα μαλλιά είναι όλα ανέπαφα. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην κορυφή μπορεί να συνέβαλαν στη διατήρηση της κοπέλας κάνοντάς την να φαίνεται σαν να πέθανε πρόσφατα.

«Οι γιατροί αναρωτιούνται και λένε ότι σίγουρα δεν φαίνεται 500 ετών, αλλά σαν να είχε πεθάνει πριν από λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Johan Reinhard, ένας αρχαιολόγος και μέλος της αποστολής που βρήκαν τη μούμια.

Πιθανολογείται ότι η κοπέλα θυσιάστηκε, μιας και οι Ίνκας ακολουθούσαν συχνά αυτή την παράδοση. Ένα παιδί θυσία αυτής της ηλικίας συνήθως προσφέρεται στους θεούς. Ονομάζεται capacocha, οι τελετουργίες συνήθως έρχονται μετά από ένα σημαντικό γεγονός, όπως μια ανεξέλεγκτη πείνα ή τον θάνατο ενός εξέχοντος ατόμου. Η διαδικασία της θυσίας παιδιών θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη και χρόνια πριν από τη δολοφονία του επιλεγμένου θύματος.

Αυτή η 500 ετών μούμια ενός κοριτσιού των Ίνκας, που πιστεύεται ότι είναι μια θυσία, βρέθηκε στην κορυφή ηφαιστείου της Αργεντινής, και εξακολουθεί να είναι πολύ καλά διατηρημένη.

 

m2-3Εκτός από την ανακάλυψη μιας καλά διατηρημένης μούμιας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η κοπέλα έπασχε από μια μόλυνση των πνευμόνων. Με το αίμα που πήραν από την 500 ετών μούμια και χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κορίτσι είχε κάποτε μια λοίμωξη του αναπνευστικού.

Με την ανάλυση του DNA, υπήρξε απόδειξη ότι τα βακτήρια που ανήκουν στο γένος, Mycobacterium ήταν παρόντα. Τα βακτήρια είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα στην αναπνευστική οδό συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης.

 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα του αίματος από το κορίτσι μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια να βρεθούν θεραπείες για τις ασθένειες του σήμερα.

Η Lamborghini παρουσίασε την Centenario με V12 κινητήρα και 770 άλογα. Συντριπτική!

Η ιστορία της κολόνας που έδωσε το όνομα της στην περιοχή Κολωνάκι