in ,

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα χταπόδια είναι απόδειξη ύπαρξης «εξωγήινης» ζωής!

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έρευνα στο γενετικό υλικό των χταποδιών αποδεικνύει ότι πρόκειται για πρώτο γονίδιο που εντοπίζεται στη Γη και προέρχεται από εξωγήινη μορφή ζωής.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του χταποδιού, ρίχνοντας φως στα γενετικά μυστικά ενός από τα πιο έξυπνα και περίεργα ζώα της Γης, το οποίο έχει κάτι…εξωγήινο.

Συγκεκριμένα ένας Βρετανός επιστήμονας, ο Martin Wells, στηριζόμενος σε προγενέστερες έρευνες από τον Αμερικανό επιστήμονα Clifton Ragsdale του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Η έρευνα του Αμερικανού επιστήμονα στο γενετικό υλικό των χταποδιών είχε δείξει ότι διέφερε σημαντικά από αυτό των υπόλοιπων ζώων, αλλά και θαλάσσιων πλασμάτων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εικασίες ότι τα χταπόδια δεν είναι μόνο ένα από τα πιο παράξενα είδη του ζωικού βασιλείου, αλλά μοιάζουν σαν να προέρχονται από άλλον πλανήτη.

ringoctopus6

Παράλληλα, η ανάγνωση του DNA αποκαλύπτει ότι το χταπόδι έχει περίπου 10.000 περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο (33.000 έναντι 23.000), ενώ εμφανίζει σημαντικές γενετικές διαφορές με τα κεφαλόποδα και τα άλλα συγγενικά ασπόνδυλα, σε σχέση με τα οποία διαθέτει γονιδίωμα έως έξι φορές μεγαλύτερο.

Την ίδια στιγμή, ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάνιελ Ρόκσαρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο τους.

Το χταπόδι έχει μια μακρά εξελικτική ιστορία 400 εκατομμυρίων ετών (εμφανίστηκαν περίπου 230 εκατ. χρόνια πριν από τα θηλαστικά), πράγμα που αντανακλάται στο περίπλοκο γονιδίωμά του. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκατοντάδες πρωτότυπα γονίδια, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχο σε άλλα ζώα.

Μεταξύ άλλων, το χταπόδι έχει τρεις καρδιές, διαθέτει μεγάλα μάτια-κάμερες και ‘έξυπνα” πλοκάμια γεμάτα νευρωνικά κύτταρα (σαν μίνι-εγκεφάλους), ενώ είναι ικανό να αναγεννά τα άκρα του, όταν αυτά κοπούν.

Μπορεί ακόμη να αλλάζει χρώμα και εμφάνιση κατά βούληση, προσαρμοζόμενο στο περιβάλλον του, μια ικανότητα καμουφλάζ που έχει εμπνεύσει πολλές σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ.

xtapodi 1

Οι «μεταμφιέσεις» αυτές γίνονται δυνατές χάρη και στην εντυπωσιακή νοημοσύνη του, η πηγή της οποίας θα πρέπει επίσης να αναζητηθεί στο μοναδικό DNA του.

«Ήσαν τα πρώτα νοήμονα όντα στον πλανήτη μας», δήλωσε ο νομπελίστας ερευνητής Σίντνεϊ Μπρένερ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την ανάγνωση του DNA του. Για «ένα επίπεδο νευρωνικής πολυπλοκότητας μοναδικό στα ασπόνδυλα», έκανε λόγο και ο Ρόκσαρ.

Το χταπόδι θεωρείται τόσο έξυπνο, που στη Βρετανία ο νόμος το προστατεύει από τα επιστημονικά πειράματα. Προς το παρόν, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι απέχουν πολύ από το να καταλαβαίνουν τι κάνει κάθε ξεχωριστό γονίδιο του χταποδιού ή σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα.

UNILAD-national-sea-life-centre-bray5

(Πηγή: ΑΠΕ) (viaindependent

9 «Τρελές» αλήθειες για το ανδρικό «Μόριο» που όλες οι γυναίκες είχαμε απορία. Η τελευταία θα σας τρομοκρατήσει!

Ήταν μια φορά και έναν καιρό μια γυναίκα που περπατούσε στο δάσος