in

9 περίεργα και τέλεια facts για τους πιθήκους

Οι πίθηκοι στις ημέρες μας έχουν τραβήξει τα φώτα της κοινής γνώμης με την ευλογιά, που ξυπνάει μνήμες covid. Αν και η ανησυχία είναι μεγάλη, οι πίθηκοι αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πως ακόμα και η αρνητική δημοσιότητα δεν μπορεί να τους χαλάσει την εικόνα, γιατί έχουν ένα μοναδικό ταλέντο, να είναι αξιολάτρευτοι και να τραβούν την προσοχή.

1.Υπάρχουν 260 είδη
Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε δέντρα εκτός από λίγους που φαίνεται ότι προτιμούν το έδαφος.

2.Πίθηκοι Παλαιού και Νέου Κόσμου
Οι πίθηκοι του Παλαιού Κόσμου (Cercopithecidae) προέρχονται από περιοχές, όπως η Αφρική, η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία. Υπάρχουν 133 είδη πιθήκων του Παλαιού Κόσμου. Τα μέλη αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν μακάκους, γούνους, ταλαπόινους, lutungs, σουρίλη, doucs, πιθήκους, proboscis μαϊμού και langurs. Οι μαϊμούδες του παλαιού κόσμου είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους.

Πλατύρρινοι ή μαϊμούδες Νέου Κόσμου ονομάζονται οι πέντε οικογένειες των πρωτευόντων που συναντώνται στην Κεντρική και Νότια Αμερική: οι Καλλιτριχίδες, οι Κηβίδες, οι Αοτίδες, οι Πιθηκιίδες, και οι Ατελίδες. Οι πίθηκοι του Νέου Κόσμου έχουν ουρές που μπορούν να πιάσουν και να κρατήσουν διάφορα πράγματα, σε αντίθεση με τους πιθήκους του Παλαιού Κόσμου που δεν το κάνουν αυτό.

3.Πίθηκος 110 κιλών!
Ο μεγαλύτερος από όλους τους πίθηκους του Παλαιού Κόσμου είναι ο μαντρίλ που μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 110 κιλά. Ο μικρότερος πίθηκος του Παλαιού Κόσμου είναι ο ταλαποΐνος που φτάνει περίπου 3 κιλά.

4.Διαφορετικό μενού
Αν και δεν τρώνε όλοι οι πίθηκοι τα ίδια φαγητά, υπάρχουν κοινές τροφές που τρώνε. Κάποιες από αυτές είναι σπόροι, αυγά, φρούτα, φύλλα, ξηροί καρποί και μικρά έντομα

5.Φιλικοί… ζημιάρηδες
Οι πίθηκοι είναι πολύ κοινωνικοί και ως επί το πλείστον έχουν φιλική στάση απέναντι στους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως αγροτικές περιοχές που τους θεωρούν παράσιτα καθώς προκαλούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

15 περίεργα και τέλεια facts για τους πιθήκους
6.Ζουν σε ομάδες
Οι πίθηκοι είναι κοινωνικά ζώα που ζουν σε ομάδες. Ομαδικά κυνηγούν, ενώ η λεία που έχει αποσπαστεί την φυλάει ένας φύλακας και φρουροί.

7.Είναι κατεργάρηδες
Σε πόλεις όπως η Μπαγκόγκ κλέβουν φαγητό από όπου μπορούν να βρουν! Μιλούν τη δική τους γλώσσα κι όταν υπάρχει κίνδυνος ο ένας ειδοποιεί τον άλλον. Κάποιες φορές ο αρχηγός τους μπορεί να γίνει ψεύτης. Εάν το αρέσει ένα φαγητό μπορεί να ξεγελάσει τους υπολοίπους για να φύγουν και να το φάει όλο μόνος του!

8.Είναι αισθηματίες
Γενικά οι πίθηκοι θεωρούνται ζώα με υψηλή ευφυΐα. Επίσης μπορούν να αισθανθούν ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Μπορούν να αγαπήσουν, να φοβηθούν και να δείξουν συμπόνια. Επίσης μπορούν και να αντιπαθήσουν. Καλό όσοι σχετίζονται μαζί τους να προσέξουν σε ποια πλευρά θα είναι!

9.Αγαπούν την φασαρία
Οι πίθηκοι προκαλούν μεγάλη φασαρία. Όταν συγκεντρώνονται όλοι μαζί ακούγονται ως και 1.5 χλμ μακριά!

via

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: O νάνος και η δίμετρη Σουηδέζα

Είχε παράπονα από τη Ferrari: Το απόλυτο supercar ξεκίνησε από ένα… συνεργείο στη Ρόδο