in

Δείτε τι προκαλεί στον εγκέφαλο η κάνναβη SKUNK

Της Γιάννας Σουλάκη

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το κάπνισμα της πολύ δυνατής μεταλλαγμένης κάνναβης skunk προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο των χρηστών. Βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως είναι η ψύχωση, αλλά και σοβαρή επιβράδυνση στις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο King College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η ισχυρή κάνναβη skunk σε συχνή καθημερινή χρήση, προκαλεί μόνιμες βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου των χρηστών, δηλ. στο μεσολόβιο, που μεταφέρει τα “σήματα” των νευρώνων μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου.

Οι εκτεταμένες βλάβες σ’αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές ψυχικές ασθένειες και ψυχωτικά συμπτώματα, όπως παραισθήσεις, καθώς και επιβράδυνση της δραστηριότητας του εγκεφάλου, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες.

Το skunk («σκανκ» στα ελληνικά) είναι το πιο δημοφιλές είδος κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προκειται για ένα ιδιαίτεεα διαδεδομένο ναρκωτικό κυρίως στις χώρες της Β.Ευρώπης και κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Παρασκευάζεται συνήθως μέσω υδροπονικής γεωργίας, με τρόπο που να περιέχει πολλαπλάσια ΤΗC (τετραϋδροκανναβινόλη) για να “απογειώνει” τους καπνιστές της, ενώ παράλληλα περιέχει ελάχιστη ή και καθόλου κανναβιδιόλη (CΒD), ουσία η οποία μοιάζει να προστατεύει τον χρήστη από τις αρνητικές επιπτώσεις της ΤΗC στον εγκέφαλο.

Τα επίπεδα της ΤΗC που περιέχει το skunk σήμερα, είναι περίπου 20% υψηλότερα από ό, τι πριν από δέκα χρόνια, καθώς οι καλλιεργητές της κάνναβης δημιουργήσαν μετάλλαξή της από τα πιο ισχυρά από ποτέ στελέχη του φυτού, για να προκαλέσουν το δυνητικά ισχυρότερο “φτιάξιμο” στους χρήστες.

Η Dr. Paola Dazzan από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King College στο Λονδίνο, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι η συχνή χρήση της κάνναβης υψηλής δραστικότητας, επηρεάζει σημαντικά τη δομή του άξονα της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο.Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια αναλογική κλίμακα, όπου οσο περισσότερη κάνναβη καπνίζετε, τόσο υψηλότερη είναι η ζημιά που θα υποστείτε”

Οι ερευνητές μελέτησαν 56 ασθενείς, οι οποίοι ανέφεραν έχει ότι είχαν υποστεί ένα ψυχωτικό επεισόδιο για πρώτη φορά και 43 υγιείς εθελοντές.

Τα υγιή άτομα είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια και οι ψυχωτικοί ασθενείς μέση ηλικία γύρω στα 29. Οι μισοί από τους υγιείς εθελοντές κάπνιζαν κάνναβη ημερησίως κατά 70% περισσότερο σε σύγκριση με τους ψυχωτικούς ασθενείς. Οι επιστήμονες στη συνέχεια υπέβαλλαν όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, για να αξιολογήσουν τα επίπεδα της βλάβης.

Ο Dr. Tiago Reis Marques, ανώτερος ερευνητής στο King College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η βλάβη στην λευκή ουσία του εγκεφάλου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στους βαριά χρήστες κάνναβης υψηλής δραστικότητας, σε σχέση τους ανθρώπους που έκαναν περιστασιακή ή χαμηλή χρήση».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ότι τα ευρήματά τους δείχνουν μια «επείγουσα ανάγκη» να εκπαιδευτεί το κοινό, το ιατρικό προσωπικό και οι φορείς χάραξης πολιτικής σχετικά με τους κινδύνους του skunk.

H Dr. Dazzan πρόσθεσε: «Τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν την ποσοτικοποίηση του κινδύνου των προβλημάτων ψυχικής υγείας. αλλά και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το είδος των βλαβών που αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν στον εγκέφαλο».

Οι ερευνητές – συγγραφείς της έρευνας γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine: «Η κάνναβη υψηλής δραστικότητας αντικαθιστά σταδιακά τα παραδοσιακά παρασκευάσματα φυτικής κάνναβης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της υψηλής δραστικότητας και της κατάχρησης της κάνναβης φαίνεται, επομένως, να είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας»

Πως ένα 17χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του υπο την επήρρεια του «SKUNK»

Η περίπτωση του 17χρονου David Norkett, ο οποίος πέθανε μετά από πτώση σε σκαλοπάτια, ενώ ήταν υπο την επήρρεια του ναρκωτικού skunk, φανερώνει τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες της υπερ-κάνναβης.

Ο έφηβος από το Newbury του Berkshire στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε σε υπόγειο πολυώροφο πάρκινκ μαζί με δύο φίλους του, για να καπνίσουν skunk. Ενώ ήταν “φτιαγμένοι” από το ναρκωτικό, άρχισαν τα γέλια και τα ανεξέλεγκτα αστεία μεταξύ τους, ενώ ο David φαίνεται σε μια στιγμή να χάνει τον έλεγχο του και να λιποθυμάει.

Δευτερόλεπτα αργότερα λυγίζει προς τα πίσω και πέφτει με το κεφάλι κάτω στο κλιμακοστάσιο.

Οι φίλοι του κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες, και ο David μεταφέρθηκε στο Berkshire King Hospital του Reading.

Έξι ημέρες αργότερα πέθανε από εγκεφαλικές κακώσεις σε νευρολογική μονάδα της Οξφόρδης, όπου είχε μεταφερθεί από τους γιατρούς σε μια προσπάθεια να σώσουν τη ζωή του.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση ο ιατροδικαστής του Berkshire Peter Bedford διαπίστωσε ότι η κάνναβη ήταν η πιο πιθανή αιτία του θανάτου του David και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των θανατηφόρων επιδράσεων του ναρκωτικού.

via

Όταν είδε ο οδοντίατρος τα Ούλα της, δεν πίστευε στα Μάτια του! Προσέξτε μην είναι και στα Δικά σας!

4 τροφές που χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν