in

Γιατί μας κοιτούν τα σκυλιά όταν κάνουν την ανάγκη τους;

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων το έχουν ζήσει: είστε έξω και κάνετε μια ωραία βόλτα όταν ο σκύλος σας ξεκινάει να μυρίζει νευρικά τριγύρω, κάνει μερικούς κύκλους και κάθεται για να κάνει τη “δουλειά” του.

Αλλά αντί να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνει, σας κοιτάει βαθιά μέσα στα μάτια. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το κάνει αυτό;

Το 2009. οι επιστήμονες διεξήγαγαν μία μελέτη πάνω στην οπτική επαφή ανάμεσα σε ένα σκύλο και έναν άνθρωπο.

Είδαν πως το αμοιβαίο κοίταγμα παράγει μία παρόμοια φυσιολογική αντίδραση όπως στη μητέρα και τα παιδιά της.
Από την άλλη, αυτό σημαίνει πως ο σκύλος σας σας βλέπει σαν γονιό, αν και συχνά βλέπουμε τα σκυλιά μας σαν κομμάτι της οικογενείας.

Αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες. Τα περισσότερα σκυλιά επιβραβεύονταν σαν κουτάβια όταν έκαναν τη “δουλειά” τους έξω. Όταν όμως το έμαθαν, τελικά οι επιβραβεύσεις σταμάτησαν, αν και στην ελπίδα για ανταμοιβή, σας κοιτάζουν επίμονα με αυτά τα τεράστια μάτια.

Θα μπορούσε να σημαίνει επίσης ότι ψάχνει για επιβεβαίωση.

Άλλη πιθανή αιτία είναι ότι το ένστικτό του του λέει να κοιτάξει τριγύρω, γιατί εκείνη τη στιγμή είναι αρκετά ευάλωτος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προλάβει μία πιθανή επίθεση.

Ή ίσως είμαστε εμείς που κοιτάμε και το σκυλί μας ανταποκρίνεται – ο τριχωτός σας φίλος πιθανότατα να ήθελε λίγο ησυχία.

Πάντως όποια και να είναι πραγματικά η αιτία γι’αυτό, ένα είναι σίγουρο: ο σκύλος σας σας εμπιστεύεται και σας αποδέχεται σαν αρχηγό του. Γι’αυτή και μόνο την εμπιστοσύνη, αξίζει την καθημερινή φροντίδα σας.

animalplanet.gr

Αθάνατα παιδικά χρόνια. Πώς ήταν να μεγαλώνεις σε ένα χωριό τη δεκαετία του ‘80

Το αληθινό μέγεθος των χωρών σε σχέση με αυτό που βλέπετε στους χάρτες. Γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει και «παρατυπίες»