in

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ πήγε σε 196 χώρες, δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα

Ως μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας, η βασίλισσα Ελισσάβετ είχε ταξιδέψει πολύ. Τόσο πολύ για την ακρίβεια που είχε επίσημα επισκεφθεί 120 από 196 χώρες, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη.

Υπήρχε όμως μια βασική παράλειψη στο ημερολόγιο της και είναι πολύ πιο κοντά στην καρδιά της απ’ ό,τι κανείς θα πίστευε – με περισσότερους τρόπους από έναν.

Η βασίλισσα δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα στα 70 χρόνια της στο θρόνο. Και ενώ μια τέτοια παράλειψη μπορεί να φαντάζει παράξενη, μιας και αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Βρετανών παραθεριστών, το γεγονός καθίσταται πιο περίεργο από το γεγονός ότι εδώ γεννήθηκε ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος.

Γιατί λοιπόν η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν είχε επισκεφθεί της χώρα μας που απέχει μόλις τρεις ώρες μακριά από τη Μεγάλη Βρετανία;

Ο 99χρονος σύζυγος της βασίλισσας είχε να να πατήσει επίσης το πόδι του στην Ελλάδα από το 1950, όταν ακόμα και οι δυο τους ήταν νεότατοι. Πάντως σίγουρα η Ελισάβετ δεν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας ούσα βασίλισσα.

Το 1950 πάντως, κατά την επίσκεψή της, βρέθηκε εκεί μετά από επιθυμία του εξαδέλφου του συζύγου της, του βασιλιά Παύλου (πατέρα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου).

Σύμφωνα με τον ιστορικό Hugo Vickers, σε συνέντευξη του στη Daily Mirror το 2016, ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι «τεχνικά» Έλληνας πρίγκιπας αλλά όπως λένε πηγές: «Ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν αγαπά την Ελλάδα, γιατί πέρασαν τον πατέρα του από δίκη, και θα μπορούσε να είχε εκτελεστεί. Το 1922 όταν ο Φίλλιπος ήταν ακόμη μωρό, η οικογένεια του επέλεξε να διαφύγει στο εξωτερικό γιατί ο πατέρας του, στρατηγός εκείνη του εποχή του ελληνικού στρατού, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη βαριά ήττα στη Μικρασιατική εκστρατεία που οδήγησε στην καταστροφή της Σμύρνης, το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και τον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, για την οποία, όπως ήταν λογικό, κρίθηκε υπεύθυνος.

Η οικογένεια διέφυγε στη Γαλλία, όπου προκειμένου να κρύψουν τη ντροπή που έφερε το όνομα τους άλλαξαν το όνομα τους σε Μάουντμπάτεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας γεννήθηκε από την Ελληνική και τη Δανική βασιλική οικογένεια το 1921 στην Κέρκυρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Βίκερς πιστεύει ότι ο βασικός λόγος απουσίας ταξιδιού της βασίλισσας στην Ελλάδα είναι ότι δεν είχε λάβει ποτέ επίσημη πρόσκληση από κάποιον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

BBC newsbomb] [iefimerida

Έχετε δει πολλές κατασκευές με παλέτες σαν αυτές όμως πουθενά ! Έργα τέχνης για όλα τα γούστα και οικονομικά!

Σε αυτόν τον κόσμο τίποτα δεν είναι δικό σου παρά μόνο η ψυχή σου