in , ,

Βιολόγος βρήκε την πρώτη χελώνα που φωσφορίζει!

O υδροβιολόγος David Gruber και η ομάδα του, από το πανεπιστήμιο City University της Νέας Υόρκης, γύριζαν ταινία μικρού μήκους για μικρούς καρχαρίες και κοραλλιογενείς ύφαλους στα νησιά του Σολομώντα, στον Νότιο Ειρηνικό. Περίμεναν να είναι μια εξερεύνηση ρουτίνας αλλά πήραν μια ευχάριστη έκπληξη όταν εντόπισαν μια ‘φωτεινή’ θαλάσσια χελώνα Hawkbill.

H ανακάλυψη είχε γίνει τον Ιούλιο αλλά το νέο δόθηκε στην δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα γιατί οι ειδικοί έπρεπε να αξιολογήσουν την ανακάλυψη. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι μια ‘φωτεινή’ χελώνα είναι σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας! Αλλά, η χελώνα υπάρχει πραγματικά.

Η πιο εκπληκτική χελώνα που υπάρχει!

bioflourescent-turtle

Ο Gruber και η ομάδα του είχαν τύχη αφού η χελώνα καταχωρήθηκε από τους επιστήμονες, σαν το πρώτο ερπετό με φυσικό φωσφορίζον χρώμα που υπάρχει στη Γη. Το παράξενο ερπετό εμφανίστηκε μόλις η κάμερα φώτισε κάποια κοράλλια. Ο Gruber ήταν 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και είχε 40 λεπτά μέσα στο νερό όταν είδε το ‘αστραφτερό πλάσμα.’

Όπως είπε ο Gruber στο National Geografic, ‘Αυτή η φωσφορίζουσα χελώνα βγήκε από το πουθενά.’ Την περιέγραψε σαν ‘σαν ένα μεγάλο διαστημόπλοιο που εμφανίστηκε’ με ‘ ένα κομμάτι πράσινο και κόκκινο νέον πάνω στο κεφάλι και το σώμα.’

Δείτε την λαμπερή χελώνα εν δράσει:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9kmE7D5ulSA?rel=0&showinfo=0]Πώς έγινε αυτό;

Φωτεινοί οργανισμοί υπάρχουν ήδη. Η ικανότητα να απορροφούν φως, να το μετατρέπουν και να το ακτινοβολούν έχει διαπιστωθεί σε ψάρια, καρχαρίες, καβούρια, έντομα και κοράλλια.

Αυτή η ικανότητα μερικών οργανισμών δεν πρέπει να συγχέεται με την ικανότητα άλλων οργανισμών που παράγουν το δικό τους φως μέσα από χημικές αντιδράσεις, όπως οι πυγολαμπίδες.

Πάντως ο Gruber δεν την έπιασε γιατί δεν ήθελε να την ενοχλήσει.

bioflourescent-turtle-1

Οι επιστήμονες πρέπει ακόμη να ερευνήσουν πως και γιατί αυτές οι χελώνες ανέπτυξαν Bioflourescence ικανότητα, που συνήθως χρησιμοποιείται για προσέλκυση λείας.

Ίσως να είναι μια μορφή ‘καμουφλάζ’, πράγμα ιδιαίτερο χρήσιμο, αφού η θαλάσσια χελώνα hawkbill είναι υπό εξαφάνιση.

Ο Gruber επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν πολλές και ότι κάτι πρέπει να γίνει γρήγορα για να προστατευθούν, όσο υπάρχουν ακόμη.

via

Είμαι χωρισμένη και έχω δύο εραστές αλλά ερωτεύτηκα και άλλον – Θέλω και τους τρεις πώς να ξεκαθαρίσω;

12 Διάσημα αξιοθέατα πριν γίνουν διάσημα!