in

Αφαίρεσαν την άδεια από 84χρονη γιατρό που δέχεται ακόμη και άπορους ασθενείς επειδή δεν ξέρει να χρησιμοποιεί υπολογιστή

Τον γύρο των ΗΠΑ κάνει η απόφαση ενός δικαστή από το Νιου Χάμσαϊρ να μην επιτρέψει σε μία 84χρονη γιατρό να συνεχίσει ν’ ασκεί το ιατρικό της επάγγελμα επειδή δεν ξέρει να χρησιμοποιεί υπολογιστή.

Η απόφαση του δικαστηρίου αμφισβητεί επί της ουσίας την ικανότητα της δρ. Anna Konopka να κρατά αρχεία των ασθενών της, να δίνει συνταγές φαρμάκων και να καταγράφει τις ιατρικές της αποφάσεις χειρογράφως.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, αποδέχεται ότι η περιορισμένη ευχέρειά της στη χρήση υπολογιστή την εμποδίζει από το να χρησιμοποιεί το (υποχρεωτικό στη συγκεκριμένη πολιτεία) σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο απαιτεί την καταγραφή όσων λαμβάνουν οπιοειδή φάρμακα, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η υπερβολική χρήση τους.

Η δρ. Konopka παρέδωσε την άδεια άσκησης του ιατρικού της επαγγέλματος τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο, στη συνέχεια ζήτησε νέα άδεια προκειμένου να συνεχίσει να δέχεται ασθενείς. Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Merrimack απέρριψε το αίτημά της με την αιτιολογία ότι δεν κατάφερε να αποδείξει ότι αναγκάστηκε να παραδώσει την ιατρική της άδεια όπως ισχυριζόταν η ίδια.

Η 84χρονη γιατρός ζήτησε από τον δικαστή την επανεξέταση της απόφασης και μέχρι να συμβεί αυτό, δεν της επιτρέπεται να παρακολουθεί τους 20-25 ασθενείς που την επισκέπτονταν κάθε εβδομάδα.

«Δεν είμαι θυμωμένη για τίποτα. Το νομικό σύστημα μοιάζει με παιχνίδι. Κάνεις μία κίνηση. Κάνουν μία κίνηση. Είναι γεμάτο κινήσεις και κόλπα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Το παλεύω. Και όσο το παλεύω, έχω ελπίδες».

Όπως αναφέρει το περιοδικό Time, η Κonopka δεν διαθέτει υπολογιστή στο γραφείο της και δεν ξέρει πως να τον χρησιμοποιεί. Δύο φοριαμοί στην αίθουσα αναμονής περιέχουν τα περισσότερα από τα αρχεία των ασθενών της. Το μοναδικό σημάδι τεχνολογικής εξέλιξης είναι η γραμμή του τηλεφώνου στο γραφείο της.

Σύμφωνα με την πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, οι κατηγορίες εναντίον της ξεκίνησαν όταν υποβλήθηκε μία καταγγελία για τον τρόπο που χειρίστηκε το περιστατικό ενός 7χρονου παιδιού με άσθμα. Κατηγορήθηκε ότι άφησε το θέμα της δοσολογίας της φαρμακευτικής αγωγής στην ευχέρεια των γονιών και δεν υπέβαλλε το παιδί σε καθημερινή αγωγή με εισπνεόμενα στεροειδή.

Η ίδια αποδέχτηκε την επίπληξη του ιατρικού συμβουλίου, αλλά δήλωσε ότι δεν έκανε ποτέ κακό στον ασθενή και πως η μητέρα του αγοριού αγνόησε τις οδηγίες της.

Έκτοτε, τέσσερις ακόμη καταγγελίες κατατέθηκαν σε βάρος της Konopka. Το συμβούλιο ψήφισε υπέρ της διενέργειας πειθαρχικού ελέγχου, αλλά πριν αυτός γίνει, η 84χρονη γιατρός συμφώνησε να παραδώσει την ιατρική της άδεια, κάτι που όπως υποστηρίζει, πιέστηκε να κάνει.

Η ηλικιωμένη γιατρός έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να «χτίσει» μία πιστή βάση ασθενών στ0 Νιου Λόντον και στις παρακείμενες πόλεις καθώς έχει δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις με τους ασθενείς, σε αντίθεση με τα μεγάλα νοσοκομεία και τους απρόσιτους γιατρούς της ευρύτερης περιοχής.

Συχνά, δέχεται ασθενείς που δεν έχουν ασφάλεια, χρήματα ή άλλες επιλογές για ιατρική βοήθεια. Δέχεται, επίσης, οποιονδήποτε μπορεί να πληρώσει 50 δολάρια (σ.σ. ελάχιστο ποσό για το αμερικανικό σύστημα υγείας), γεγονός που δεν της επιτρέπει να πληρώνει νοσοκόμα, γιατρό, ή δικηγόρο για να χειριστεί την υπόθεσή της.

Μάλιστα, 30 από τους ασθενείς της έχουν γράψει επιστολές στον δικαστή ζητώντας του να επανεξετάσει την ετυμηγορία του.

Με πληροφορίες από TIME

[lifo]

Η κοιλιά της είχε μεγαλώσει υπερβολικά στην τέταρτη εγκυμοσύνη. Δυστυχώς όμως, το πρόβλημα ήταν άλλο…

Έκοψε ένα κομμάτι από συσκευασία Pringles και έφτιαξε κάτι πρακτικό!