in

Αυτή είναι η πρώτη ιστορική φωτογραφία στην οποία απαθανατίστηκε ποτέ άνθρωπος

Και, συμπτωματικά, είναι και η παλαιότερη φωτογραφία στην ιστορία που απεικονίζει το Παρίσι.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Η φωτογραφία απεικονίζει το παριζιάνικο αστικό τοπίο και πιο συγκεκριμένα την Place de la Republique (Πλατεία Δημοκρατίας), και έχει τραβηχθεί από τον ίδιο τον εφευρέτη της νταγκεροτυπίας, τον Λουί Νταγκέρ, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δεν εφηύρε μόνο την πιο δημοφιλή φωτογραφική τεχνική του 19ου αιώνα αλλά τράβηξε και μία από τις πλέον ιστορικές φωτογραφίες με αυτήν.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1839 και έχει καταγραφεί ως η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία που απεικονίζει το Παρίσι -οι χαρακτηριστικές στέγες των σπιτιών προδίδουν αμέσως την ταυτότητα της πόλης.

Και, αν απορείτε σχετικά με το που πήγαν όλοι οι περαστικοί, αυτό οφείλεται στα 10 λεπτά έκθεσης που απαιτούσε η τότε τεχνολογία προκειμένου να αποτυπωθεί η εικόνα στην πλάκα.

wikipedia

Ωστόσο, ο Daguerre πρόλαβε να απαθανατίσει έναν άνθρωπο. Αν παρατηρήσετε την αριστερή άκρη της φωτογραφίας, θα δείτε τη φιγούρα ενός άντρα που έχει σταθεί για να του γυαλίσει τα παπούτσια ένας λούστρος.

Και κάπως έτσι, αρκετά ειρωνικά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η πρώτη φωτογραφία του Παρισιού έγινε ταυτόχρονα και η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία όπου απεικονίζεται κάποιος άνθρωπος.

[huffpost] [wikipedia]

Ο άντρας μου έμεινε άνεργος & όλα άλλαξαν. Πάνε τα ταξίδια & τα ψώνια. Δεν αντέχω άλλο, σκέφτομαι να χωρίσω

20 Ιδιοφυής κρυψώνες για σκονάκια σε Εξετάσεις