in

«Αν μετά τα 40 παραμελήσεις το σώμα σου αρχίζουν τα προβλήματα υγείας»

– Ποια είναι η βασική σας ασχολία στη ζωή;
Είμαι Ιδιώτης Παιδίατρος και μπαμπάς της Μελίνας…

– Γιατί τρέχετε;
Τρέχω γιατί πριν από πέντε χρόνια κατάλαβα ότι είχα αφήσει λίγο τον εαυτό μου να πάρει παραπάνω κιλά και βλέποντας μια φωτογραφία μου με μαγιό στις καλοκαιρινές διακοπές συνειδητοποίησα ότι πρέπει να κάνω κάτι άμεσα. Η ιατρική μου ιδιότητα και εμπειρία με «ταρακούνησε», γιατί γνωρίζω ότι αν γύρω στα 40 παραμελήσεις το σώμα σου τότε σύντομα αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα υγείας.

– Ποιος είναι ο στόχος σας;
Ο βασικός στόχος είναι να τρέχω και να τερματίζω χωρίς τραυματισμούς. Να γνωρίζω ανθρώπους που τους αρέσει να γυμνάζονται και συνδυάζουν τα ταξίδια με το τρέξιμο.

– Ποιο είναι το κίνητρό σας για να βγείτε από την πόρτα, ακόμα και όταν είστε κουρασμένος;
Το βασικό κίνητρο είναι η ευφορία που θα έρθει μετά το 2ο-3ο χιλιόμετρο της διαδρομής, ας είναι καλά οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά την άσκηση από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Το τρέξιμο είναι μια ευκαιρία για ψυχοσυναισθηματική ενδοσκόπηση».

– Έχετε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ-φετίχ που φοράτε στο τρέξιμο;
Όχι ακριβώς. Αυτό που με ενδιαφέρει και μου αρέσει είναι να φοράω ρούχα (μπλούζες-σορτσάκια-παπούτσια-buff) με χαρούμενα-ζωντανά χρώματα που να ταιριάζουν οι συνδυασμοί μεταξύ τους.

– Τρέχετε μετά μουσικής; Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Όταν ξεκίνησα το τρέξιμο φορούσα τα ακουστικά και άκουγα διάφορα τραγούδια. Γρήγορα όμως σταμάτησα να τρέχω με μουσική γιατί ήθελα να έχω άμεση επαφή με το περιβάλλον που βρίσκομαι,να ακούω τις ανάσες μου και τους ήχους της φύσης.

– Τι σας «ρίχνει» στο τρέξιμο;
Με ρίχνει η υπερβολική ζέστη και πιο πολύ με «χαλάει» όταν τρέχω σε κάποιο αγώνα και ακούω κάποιον συναθλητή μπροστά μου ή πίσω μου να αγκομαχά, που σημαίνει ότι υποφέρει και μάλλον κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον εαυτό του.

– Και τι σας «ανεβάζει» περισσότερο;
Με ανεβάζει η βελτίωση που έχω δει στο σώμα μου σε συνδυασμό πάντα όμως με την απαραίτητη ενδυνάμωση. Με ανεβάζει το τρέξιμο με φίλους σε καινούργιες διαδρομές και επίσης η αθλητική φωτογραφία που θα «αιχμαλωτίσει» την στιγμή….

– Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις;
Σχεδόν τα πάντα, αλλά περισσότερο αποστασιοποιημένος από την ρουτίνα.

«Με ανεβάζει το τρέξιμο με φίλους σε καινούργιες διαδρομές και επίσης η αθλητική φωτογραφία που θα “αιχμαλωτίσει” την στιγμή….».

– Από που αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω, όταν φτάνετε στα όριά σας;
Α, δεν πιέζομαι! Όταν το σώμα μιλά θα πρέπει να το ακούς, αλλιώς κάποια στιγμή η πίεση αυτή θα βγει σε τραυματισμούς.

– Το τρέξιμο είναι για εσάς και διαλογισμός; Νιώθετε ότι σας ωφελεί και ψυχικά;
Εννοείται! Είναι μια ευκαιρία για ψυχοσυναισθηματική ενδοσκόπηση.

– Είναι αλήθεια ότι προκαλεί έναν γλυκό «εθισμό»; Πόσο εξαρτημένος νιώθετε;
Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά της διάρκεια του τρεξίματος είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προκαλούν εθισμό – η εξάρτηση αυτή όμως είναι για καλό σκοπό. Όπως σε όλες τις εξαρτήσεις ακόμα και σε αυτή θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Προσπαθώ να ακούω το σώμα μου και επίσης πάντα το καλοκαίρι για ένα μήνα τουλάχιστον σταματώ εντελώς το τρέξιμο και κάνω ένα reset.

– Έχετε λάβει μέρος σε αγώνες; Τι σας έμεινε από την εμπειρία;
Σε πολλούς, συνήθως 1-2 φορές κάθε μήνα. Αυτό που μου έχει μείνει είναι οι άνθρωποι που γνώρισα τρέχοντας στις διαδρομές και το υπέροχο συναίσθημα του τερματισμού, ιδιαίτερα στους αγώνες που ο κόσμος συμμετέχει στην χαρά σου.
«Το αγαπημένο μου υγιεινό σνακ είναι σύκα, σταφίδες και ταχίνι με μέλι».

– Έχετε τρέξει σε μαραθώνιο;
Έχω τρέξει δυο και τις δυο φόρες (2013 και 2016) στην Κλασική διαδρομή Μαραθώνας – Καλλιμάρμαρο. Έχω πάρει απόφαση ότι θα τρέχω έναν μαραθώνιο κάθε τρία χρόνια, οι υπερβολές μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Ο ανθρώπινος οργανισμός θέλει περίπου 6 μήνες για να επανέλθει μετά από έναν μαραθώνιο.

– Ποια είναι η κορυφαία σας επίδοση έως σήμερα;
Αν και οι επιδόσεις πλέον για μένα έρχονται σε δεύτερη μοίρα έχω τρέξει την κλασική διαδρομή του μαραθωνίου σε 3 ώρες και 39 λεπτά και έναν ημιμαραθώνιο στην Κατερίνη σε 1 ώρα και 36 λεπτά

– Ποιο είναι το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ;
Σύκα, σταφίδες και ταχίνι με μέλι.

– Έχετε τραυματιστεί τρέχοντας;
Ως αρχάριος, κάνοντας υπερβολές, είχα έναν σοβαρό τραυματισμό που με άφησε 7 μήνες εκτός τρεξίματος. Έκτοτε κάποιοι μικροτραυματισμοί.

«Θα πρέπει να τρέχεις, να χαμογελάς και να περνάς καλά. Αν δεν συμβαίνει αυτό τότε ίσως καταντάει μαζοχισμός».

– Πού τρέχετε συνήθως και γιατί;
Συνήθως τρέχω στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, γιατί είναι πολύ κοντά στο ιατρείο και στον Υμηττό γιατί είναι σε απόσταση 5 λεπτών από το σπίτι μου.

– Ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχετε τρέξει;
Στο Mini Marathon στις Σπέτσες, μια πολύ όμορφη αλλά και απαιτητική διαδρομή και σε βουνό στην Ύδρα στο Hydras Trail Event, όπου για όλο το νησί είναι μια γιορτή.

– Έχετε τρέξει στο σκοτάδι και πού;
Έχω τρέξει μια φορά στο κέντρο της Αθήνας, με φακό στο κεφάλι.

– Κάνετε διατάσεις και πότε/πού;
Κάνω λίγο μετά τον τερματισμό με πολύ προσοχή γιατί μπορεί να προκύψουν τραυματισμοί από μια λάθος διάταση.
«Το τρέξιμο δεν με βοήθησε να ξεπεράσω κάποια εξάρτηση – έγινε εξάρτηση».

– Πώς μετράτε την απόσταση που διανύετε;
Έχω ένα ειδικό ρολόι για το τρέξιμο.

– Προτιμάτε να τρέχετε μόνος ή με παρέα;
Είτε μόνος είτε με παρέα το απολαμβάνω εξίσου!

– Έχετε κάνει trail running στο βουνό;
Αν και όταν ξεκίνησα να τρέχω έλεγα ότι δεν πρόκειται να τρέξω ποτέ εκτός ασφάλτου, πλέον το τρέξιμο στο βουνό και η επαφή με τη φύση έχει γίνει η αγαπημένη μου δραστηριότητα, τόσο ώστε οι φίλοι που τρέχουμε μαζί με φωνάζουν για trail συνδυάζοντας το τρέξιμο με την ιατρική μου ιδιότητα.

– Barefoot (ξυπόλητο) τρέξιμο;
Δεν νομίζω ότι θα το δοκιμάσω ποτέ.

«Το τρέξιμο στο βουνό και η επαφή με τη φύση έχει γίνει η αγαπημένη μου δραστηριότητα».

– Το τρέξιμο σάς βοήθησε να ξεπεράσετε κάποια εξάρτηση;
Το τρέξιμο δεν με βοήθησε, έγινε εξάρτηση!

– Αλήθεια τώρα: Δεν υπάρχουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες που βαριέστε να πάτε για τρέξιμο;
Δεν βαριέμαι ποτέ, η αίσθηση ελευθερίας που σου δίνει το τρέξιμο είναι μοναδική. Από επιλογή απλά σταματάω για 1 μήνα το καλοκαίρι.

– Τελικά έχει πλάκα να τρέχεις, ή είναι συνήθεια για μαζοχιστές;
Θα πρέπει να τρέχεις, να χαμογελάς και να περνάς καλά (run for fun). Αν δεν συμβαίνει αυτό τότε ίσως καταντάει μαζοχισμός.

– Γιατί νομίζετε ότι όλοι έχουν «τρελαθεί» τα τελευταία χρόνια και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας;
Δεν έχουν τρελαθεί όλοι για τον ίδιο λόγο. Άλλοι τρέχουν λόγω μόδας, άλλοι τρέχουν για λόγους υγείας, άλλοι επίσης τρέχουν για να αφήσουν πίσω τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση. Γενικά είναι ένας εύκολος τρόπος άθλησης: αγοράζεις ένα σχετικά καλό ζευγάρι παπούτσια και βγαίνεις στον δρόμο.
Θα ήθελα να δώσω δυο συμβουλές στους νέους φίλους που ξεκινούν τώρα το τρέξιμο: να μην τρέχουν σε δρόμους που κινούνται αυτοκίνητα (αυτονόητο το γιατί) και να μην τρέχουν πάνω σε πεζοδρόμια και πλακόστρωτα γιατί η καταπόνηση για τα πόδια τους είναι πολύ μεγάλη.

– Έχετε κάποιον αγαπημένο/η δρομέα;
Έχω μια αγαπημένη δρομική παρέα, την SNAILS TEAM, μια ομάδα από ερασιτέχνες δρομείς που δημιουργήσαμε πριν από 4 περίπου χρόνια, τρέχουμε μαζί και περνάμε καλά.

[andro]

ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ: 10 συμβουλές από την ψυχολόγο που δεν πρέπει να ξεχνάς!

Αριστοτέλης: «Κανείς δεν θα επέλεγε να ζει δίχως φίλους κι ας είχε όλα τα υπόλοιπα αγαθά»