in

Αν βάζετε στον καφέ σας καστανή ζάχαρη, δείτε αυτό!

Ολοένα και περισσότεροι από εμάς, επιλέγουμε την μαύρη ή καστανή ζάχαρη στον καφέ που παραγγέλνουμε στις καφετέριες.

Αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η καστανή ζάχαρη;

Έχετε αναρωτηθεί πότε αν είναι όντως τόσο πιο καλή για την υγεία σας;

 

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα είδη ζάχαρης:

tnttnt

Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

Υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία προκειμένου να αφαιρεθεί εντελώς η μελάσα και να μείνουν μόνο οι λευκοί καθαροί κρύσταλλοι. Πρόκειται για τη συνηθισμένη λευκή ζάχαρη, η οποία ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της διακρίνεται σε: ραφιναρισμένη κρυσταλλική λευκή ζάχαρη (refined), λεπτή (caster) και άχνη ζάχαρη (icing).

Η λευκή ζάχαρη δεν έχει καθόλου θρεπτικά συστατικά, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού (5 γραμμάρια) αποδίδει 16 θερμίδες.

Καστανή ζάχαρη

Είναι πιο μαλακή, έχει ανοιχτό καστανό χρώμα και είναι πιο αρωματική. Πρόκειται στην ουσία για την λευκή ζάχαρη, η οποία μετά το τέλος του καθαρισμού της από την μελάσα, υφίσταται χημική εξεργασία για να της προστεθεί ξανά καθαρή μελάσα ή παράγεται από τους κρυστάλλους της ζάχαρης του ζαχαροκάλαμου, οι οποίοι έχουν υπολείμματα μελάσας και δεν έχουν καθαριστεί εξ ολοκλήρου. Θερμιδικά αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με την λευκή, ενώ δεν περιέχει ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών γιατί η μελάσα που περιέχει βρίσκεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, σε ποσοστό μόλις 10% κατά βάρος.

Μαύρη ζάχαρη

Πρόκειται στην ουσία για έναν συνδυασμό κρυστάλλων ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο με την προσθήκη μελάσας. Είναι περισσότερο αρωματική λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας μελάσας, ενώ έχει και περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα άλλα είδη της ζάχαρης. Παρ’ όλα αυτά, οι θερμίδες της είναι σχεδόν ίδιες με την λευκή και την καστανή ζάχαρη. Ένα κουταλάκι του γλυκού (5 γραμμάρια) έχει 17 θερμίδες και αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Τα διάφορα είδη ζάχαρης στην ουσία δεν έχουν καμία θερμιδική διαφορά. Αν λοιπόν διαλέξετε την μαύρη ή την καστανή ζάχαρη για τον καφέ, τα γλυκά και τα ροφήματα μας, στην ουσία δεν κερδίζετε τίποτα σε θερμίδες. Αλλά και στον τομέα των θρεπτικών συστατικών οι διαφορές της ακατέργαστης, της μαύρης και της καστανής ζάχαρης είναι μικρές, υπερέχουν όμως της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, η οποία εκτός από την γλυκύτητα δεν προσφέρει κάτι περισσότερο.

Πηγή

3 ροφήματα που καθαρίζουν τα ιγμόρεια και καταπολεμούν άμεσα τη λοίμωξη του λαιμού

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κολυμπάμε κάθε μέρα