in

Αιμορροΐδες : Τι είναι? Πως αντιμετωπίζονται

Που βρίσκονται οι αιμορροιδες?Αιμορροιδες υπάρχουν τόσο στο κατώτερο τμήμα του παχέως εντέρου (εσωτερικές αιμορροιδες) όσο και στον πρωκτό (εξωτερικες αιμορροιδες)

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροιδες? Ναι. Οι αιμορροιδες είναι απαραίτητες γιατί, σε φυσιολογικές συνθήκες, συμβάλουν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση.

Επομένως όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροιδες. Όταν όμως οι αιμορροιδες προκαλούν συμπτώματα τα οποία είναι δυσάρεστα για τον ασθενή τότε χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροιδοπάθεια»

Ποια είναι η αιτιολογία της αιμορροιδοπάθειας? Η αιτία της αιμορροιδοπάθειας είναι άγνωστη.

Παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορροιδοπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

• Χρόνια δυσκοιλιότητα
• Παχυσαρκία
• Συχνή άρση βάρους
• Εγκυμοσύνη
• Καθιστική ζωή
• Παρατεταμένη ορθοστασία
• Συχνή κατανάλωση αντιφλεγμονωδων φαρμάκων (ασπιρίνη, ponstan, mesulid, voltaren κα)

Αντίθετα με την παλαιότερη αντίληψη, δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας της τροφής (κοκκινο κρασί, αλμυρά, φράουλες κτλ) ο οποίος να προκαλεί αιμορροιδοπάθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροιδοπάθειας? Το συχνότερο σύμπτωμα της αιμορροιδοπάθειας είναι η αιμορραγία. Συνήθως το αιμα το οποίο οφείλεται σε αιμορροιδοπάθεια είναι ζωηρό (ανοιχτό) κόκκινο, εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί υγείας ή πέφτει στη λεκάνη σαν σταγόνα ερυθρού αίματος.

Η μακροχρόνια απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι σε κάθε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει απώλεια αίματος στα κόπρανα ο ασθενής πρέπει να υποβάλεται σε κολονοσκόπηση.

Η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη γιατι η αιμορραγία μπορεί να μην οφείλεται σε αιμορροιδοπάθεια αλλά σε άλλο σοβαρότερο νόσημα του παχέως εντέρου.

Ένα άλλο σύμπτωμα των αιμορροιδων είναι η πρόπτωση. Όταν οι εσωτερικές αιμορροιδες προπίπτουν γίνονται ψηλαφητές από τον ασθενή, δημιουργουν ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού και συχνά προκαλούν εκροή βλέννης η οποία και εμφανίζεται στο εσώρουχο του ασθενούς.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αιμορροιδοπάθειας? Η συχνότερη επιπλοκή των εξωτερικών αιμορροίδων είναι η θρόμβωση. Οι αιμορροιδες θρομβώνονται συνήθως μετά από απότομη άρση βάρους, μετά από οξύ επεισόδιο δυσκοιλιότητας και κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε θρόμβωση αιμορροιδας παρατηρείται οξύς, βασανιστικός για τον ασθενή, πόνος. Ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να καθήσει ούτε να αφοδεύσει.
Μία σπανιότερη επιπλοκή της αιμορροιδοπάθειας είναι η διαπύηση (μικροβιακή φλεγμονή) της θρομβωμένης αιμορροιδας με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος και συριγγίου.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή επιλοκή καθώς ο ασθενής εμφανίζει υψηλό πυρετό με ρίγος και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Πως αντιμετωπίζεται η αιμορροιδοπάθεια? Όλοι οι ασθενείς με αιμορροιδοπάθεια πρέπει να ακολουθούν τις ακόλουθες οδηγίες στην καθημερινότητά τους

• Αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, στενά εσώρουχα
• Μην αναστέλετε την ανάγκη για κένωση
• Να καταναλώνετε άφθονα υγρά (τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό καθημερινά)
• Αποφεύγετε τη συστηματική άρση βάρους
• Προσπαθήστε να κάνετε συχνά ήπια σωματική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολυμπι κα)
• Αποφεύγετε την κατανάλωση αντιφλεγμονωδων φαρμάκων (ασπιρίνη, voltaren, mesulid κα)
• Αποφευγετε το πλύσιμο με κρυο ή καυτο νερό στην περιοχή του πρωκτού (προτιμάτε το χλιαρό λουτρό)

Στην περίπτωση κατά την οποία τα συντηρητικά αυτά μέτρα δεν αποδώσουν και το πρόβλημα συνεχίζεται ή/και επιδεινώνεται η αιμορροιδοπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με ριζικότερες μεθόδους καθώς η χρήση φαρμακευτικής αγωγής είτε από το στόμα είτε σε μορφή αλοιφών ή υποθέτων συνήθως δεν έχει αποτελέσματα.

Είναι δυνατόν να αντιμετωπισθουν πλήρως οι αιμορροιδες χωρίς χειρουργική επέμβαση? Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι, σήμερα, μπορούμε να εξαλείψουμε πλήρως την αιμορροιδοπάθεια χωρίς να υποβάλουμε τον ασθενή στην ταλαιπωρία, και στους πιθανούς κινδύνους, μιας χειρουργικής επέμβασης.

Η μέθοδος την οποία εφαρμόζουμε ονομάζεται απολίνωση (ligation) αιμορροιδικών όζων.
Η απολίνωση είναι μία ανώδυνη μέθοδος, διαρκεί λιγότερο από είκοσι λεπτά και διενεργείται με τοπική αναισθησία. Οι παρενέργειες είναι σπανιότατες και περιλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα για 4-5 ημέρες η οποία αντιμετωπίζεται με ήπια καθαρτικά και ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού για 2-3 ημέρες.

Μετά την απολίνωση δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπιτι του. Την επόμενη ημέρα μετά την απολίνωση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες του.

Πηγή

Καμπανάκι από τους επιστήμονες: Δύο ώρες στην οθόνη «καίει» τον εγκέφαλο των παιδιών

Έρπης γεννητικών οργάνων: Αυτά είναι τα έξι συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε