in

Έρπης γεννητικών οργάνων: Αυτά είναι τα έξι συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι γιατροί περιγράφουν τον έρπη γεν νητικών οργάνων στις γυναίκες σαν ένα ροδοπέταλο που έχει επάνω σταγόνες νερού, σύμφωνα με τον Peter Leone, επίκουρο καθηγητή Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

«Αν παρατηρήσετε μικρές φυσαλίδες σε κόκκινο ερεθισμένο δέρμα και νιώθετε πόνο στην περιοχή, οι πιθανότητες να έχετε έρπη, είναι πολλές» προσθέτει.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Ο έρπης είναι ένα πολύ κοινό σ**ουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και υπολογίζεται ότι αφορά έναν στους έξι ανθρώπους.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται μέσω της δερματικής επαφής και προκαλείται από δύο τύπους ιών: τον ιό απλού έρπη τύπου 1 ή τον HSV-1 και τον ιό απλού έρπη τύπου 2 ή τον HSV-2. Ο τύπος του έρπη καθορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ο έρπης δεν θεραπεύεται, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας προκαλεί πανικό: Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια αντιιικών φαρμάκων ή καθημερινής θεραπείας που καταστέλλει τον ιό, ενώ μπορείτε να έχετε μια φυσιολογική σ**ουαλική ζωή.

Οι περισσότεροι γιατροί δεν εξετάζουν τις γυναίκες για έρπη εκτός αν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Επειδή όμως αυτά συνήθως απουσιάζουν, πολλοί άνθρωποι έχουν έρπη και δεν το ξέρουν ούτε το μαθαίνουν ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ το 87,4% (!) των μολυσμένων με τύπου HSV-2 έρπη, ηλικίας 14 έως 49 ετών, μένουν αδιάγνωστοι, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ.

Δείτε τα πιο κοινά συμπτώματα έρπη στις γυναίκες:

Φυσαλιδώδη εξανθήματα
Οι μικροσκοπικές φουσκάλες δεν υπάρχουν πάντα, αλλά όταν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό να έχετε έρπη γεν νητικών οργάνων. Τα φυσαλιδώδη εξανθήματα δεν εντοπίζονται απαραίτητα μόνο στην περιοχή των γεν νητικών οργάνων αλλά μπορεί να εκτείνονται στην περιοχή μεταξύ ομφαλού και γλουτών.

Τσούξιμο
Αν νιώθετε τσούξιμο στην ευαίσθητη περιοχή, πρέπει να σας δει γιατρός. Το τσούξιμο είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της κατάστασης και εκδηλώνεται σε όλη την προσβεβλημένη από τον ιό περιοχή, από τα γεννητικά όργανα ως τους μηρούς.

Ερεθισμός ή φαγούρα
Μερικές φορές οι γυναίκες αγνοούν αυτά τα συμπτώματα επειδή ασκούνται ή φορούν στενά ρούχα και υποθέτουν ότι η φιγούρα ή ο ερεθισμός προέρχονται από αυτά. Στην πραγματικότητα, αυτή η αίσθηση είναι συχνά σύμπτωμα του έρπη γεν νητικών οργάνων στις γυναίκες.

Νομίζετε ότι έχετε γρίπη
Περίπου το 70% των γυναικών αισθάνονται ότι έχουν γρίπη λόγω των συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός και διόγκωση των αδένων στην πρώτο επεισόδιο έξαρσης, το οποίο είναι και το πιο έντονο, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Πυελικός πόνος
Εάν νιώθετε πόνο ανάμεσα στις περιόδους ή κατά την σ**ουαλική επαφή ή παρατηρείτε περίεργες εκκρίσεις, μπορεί να έχετε τραχηλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στον τράχηλο. Προκαλείται από πολλά σ**ουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μεταξύ αυτών και του έρπη, και αν δεν αντιμετωπιστεί η υποκείμενη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.

Πόνος κατά την ούρηση
Όταν τα ούρα έρχονται σε επαφή με τα έλκη ή τα φυσαλιδώδη εξανθήματα του έρπη, μπορεί να αισθανθείτε κάψιμο στην περιοχή. Ο πόνος είναι έντονος γι’ αυτό συμβουλευτείτε γιατρό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αιμορροΐδες : Τι είναι? Πως αντιμετωπίζονται

Έχεις μπουκωμένη μύτη; Ξεβούλωσέ τη στο λεπτό! (Βίντεο)