in

Έλληνες με εστιατόριο στο Παρίσι πήραν αστέρι Michelin και έμαθαν τους Γάλλους να τρώνε ταραμά

Η απονομή των χθεσινών αστεριών Michelin στη Γαλλία έκρυβε μια έκπληξη, με ελληνικό χρώμα.

Ανάμεσα στα εστιατόρια που διακρίθηκαν με ένα αστέρι Michelin βρίσκεται και αυτό το αδελφών Μαυρομμάτη, των τριών αδελφών από την Κύπρο που διακρίνονται στο χώρο της εστίασης στο Παρίσι!

Τα τρία αδέλφια από την Κύπρο διαθέτουν πολλά εστιατόρια στην Πόλη του Φωτός , αλλά και αρκετά ντελικατέσεν με τη φίρμα τους Mavrommatis να λογίζεται ως μια από τις πιο πετυχημένες του Παρισιού. Και χθες ήρθε και η πιστοποίηση, καθώς το εστιατόριό τους Le Mavrommatis, τιμήθηκε με ένα αστέρι Michelin!

To succes story των τριών Κυπρίων

Τα εστιατόρια «Mavrommatis» είναι το αποτέλεσμα μιας οικογενειακής περιπέτειας, η οποία ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια από ένα μικρό χωριό της Κύπρου, το οποίο εγκατέλειψαν δύο αδέλφια – οι Ανδρέας και Ευαγόρας Μαυρομμάτης – για να σπουδάσουν στο Παρίσι.

Ωθούμενοι από την ανάγκη τους για βιοπορισμό αγοράζουν ένα παντοπωλείο στην συνοικία Σανσιέ στο 5ο διαμέρισμα, το οποίο «εξοπλίζουν» με ελληνικά προϊόντα. Λίγο καιρό αργότερα αποφασίζουν να κάνουν άλλο ένα αποφασιστικό βήμα και περνάνε στην εστίαση, κάνοντας έτσι τις ελληνικές συνταγές περιζήτητες από τους Γάλλους. Αποτέλεσμα; Το παντοπωλείο μετατρέπεται σε εστιατόριο, ενώ ανοίγουν και μία νέα μπουτίκ με ελληνικά προϊόντα.

Στο μεταξύ, ο Ανδρέας σπουδάζει τη γαστρονομία στην περίφημη σχολή Λενότρ, ενώ στο Παρίσι καταφτάνει και ο τρίτος αδελφός Διονύσιος για να επισφραγίσει την επιτυχία.

«Όταν ήρθα στο Παρίσι για σπουδές και αποφάσισα να προτείνω ελληνικές γεύσεις στους Γάλλους κάποιοι με είπαν τρελό» παραδέχεται ο ιθύνων νους των επιχειρήσεων Ανδρέας Μαυρομμάτης. «Θυμάμαι φίλους μου να μου λένε ότι δεν είναι δυνατόν να σταθεί η δική μας κουζίνα σε μια χώρα με τόσο δυνατή γαστρονομική παράδοση αλλά ήμουν σίγουρος για την προσπάθεια κι είχα πείσμα».

Εμαθαν τις ελληνικές γκουρμέ λιχουδιές στους Γάλλους

Σήμερα η οικογένεια Μαυρομάτης διαθέτει 4 εστιατόρια στο Παρίσι, 2 στη Μασσαλία, ένα εστιατόριο εντός των Gallery Lafayette και 8 ντελικατέσεν!

Φυσικά έχουν τα δικά τους τυποποιημένα προϊόντα με τις ελληνικές γεύσεις που διαθέτουν στην γαλλική αγορά υπό την επωνυμία «Τhessalia». Στην ιδιοκτησία τους έχουν και ένα εργοστάσιο, στα προάστια του Παρισιού όπου συσκευάζουν τα ελληνικά προϊόντα που έμαθαν στους Γάλλους και τους έκαναν να τα λατρέψουν.

Μάλιστα, έχουν κάνει τόσο δημοφιλείς τις ελληνικές λιχουδιές που κατέχουν το απίστευτο ρεκόρ: Πωλούν γύρω στα 150 κιλά ταραμοσαλάτα ημερησίως!

Από τις ελληνικές λιχουδιές τους που κάνουν θραύση τα γεμιστά, οι ντολμάδες, τα παπουτσάκια, το ιμάμ μπαϊλντί…

«Ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Μavrommatis deli, πριν τριάντα χρόνια στο Παρίσι ήθελα να αποδείξω ότι η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο ο μουσακάς και το τζατζίκι» λέει ο Ανδρέας Μαυρομμάτης.

Στο μαγαζιά των αδελφών Μαυρομμάτη τρώει κυριολεκτικά όλο το Παρίσι, γνωστοί και άγωνστοι. Ανάμεσα τους ο Φρανσουά Ολάντ, ο Νικολά Σαρκοζί, η Κατρίν Ντενέβ, ενώ πριν λίγους μήνες σε κάποιο από τα εστιατόρια της οικογένειας βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας!

«Πρόκειται για εξαιρετικούς μετρ της γεύσης» σχολίασε πριν από κάποια χρόνια η γαλλική Liberation. «Οι Μαυρομμάτηδες μας έκαναν να ξεκολλήσουμε από τους γαστρονομικούς σωβινισμούς και τους άσκοπους εγωισμούς από τους οποίους συχνά διακατεχόμαστε. Μια βόλτα να περάσει κάποιος από το κατάστημα της οδού Duphot στο Παρίσι θα καταλάβει. Δεκάδες προϊόντα, σε εξαιρετικές συσκευασίες μας κάνουν όχι μόνο να γνωρίσουμε αλλά και να λατρέψουμε την Ελληνική κουζίνα, πρόκειται σαφώς για την εκδίκηση του μουσακά».

Το εστιατόριο που βραβεύτηκε

 

[iefimerida]

Ελληνική γλώσσα: Η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα

Το μοναδικό εστιατόριο της Ελλάδας όπου μπορείς να φας.. πάνω από τα σύννεφα!