in

Η ψευδής ιστορία του «καλού Σαμαρείτη» που έδωσε τα τελευταία του 20 δολάρια και του επέστρεψαν 235.000

Το παρακάτω άρθρο είναι αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr. Δημοσίευσε αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως στήθηκε μια ιστορία, από κάποιους επιτήδειους για να κερδίσουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την συμπόνοια του κόσμου. Πρόκειται για το παρακάτω άρθρο.

Η ψευδής ιστορία του «καλού Σαμαρείτη» που έδωσε τα τελευταία του 20 δολάρια και του επέστρεψαν 235.000.

Ισχυρισμός:
Άστεγος προσέφερε σε ζευγάρι τα τελευταία του 20 δολάρια προκειμένου να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους. Ως αντάλλαγμα, αυτοί του έδωσαν πίσω το ποσό των 235.000 δολαρίων!

Συμπέρασμα:
Πρόκειται περί απάτης που σχεδιάστηκε από το ζευγάρι σε συνεργασία με τον “άστεγο”. Η ιστορία είναι εξ΄ολοκλήρου κατασκευασμένη και σκοπό είχε την εξαπάτηση δωρητών με τη δημιουργία ηλεκτρονικού εράνου μέσω της πλατφόρμας GoFundMe.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επανακυκλοφορεί η ιστορία του «καλού Σαμαρείτη» σύμφωνα με την οποία άστεγος έδωσε τα τελευταία του 20 δολάρια σε ζευγάρι που ξέμεινε από βενζίνη σε αυτοκινητόδρομο της Φιλαδέλφεια. Εν είδει ανταλλάγματος για την ευγενική πράξη του, το ζευγάρι συγκέντρωσε και χάρισε στον άστεγο το ποσό των 235.000 δολαρίων. Ας δούμε τι ισχύει.

Αληθεύει;
Η υπόθεση του «καλού Σαμαρείτη» ξεκινά στις 10 Νοεμβρίου του 2017 όταν η Κέιτ ΜακΛούρ δημιούργησε έρανο μέσω της πλατφόρμας GoFundMe προκειμένου να στηρίξει οικονομικά τον άστεγο βετεράνο Τζόνι Μπόμπιτ ο οποίος την βοήθησε προσφέροντάς της τα τελευταία του 20 δολάρια όταν εκείνη ξέμεινε από βενζίνη με τον φίλο της Μαρκ Ντ’ Αμίκο στην Εθνική Οδό (I-95).

Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε τους Τζόνι Μπόμπιτ, Μαρκ Ντ’ Αμίκο και Κέιτ ΜακΛούρ.
Η συγκινητική ιστορία διαδόθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων να συγκεντρωθεί το ποσό των 400,000 δολαρίων για τον άστεγο βετεράνο από 14,320 δωρητές. Ωστόσο, η παραπάνω ιστορία ήταν καθ’ολοκληρίαν κατασκευασμένη.

Το χρονικό


Στις 10 Νοεμβρίου του 2017 και ώρα 19:57, η ΜακΛούρ δημιουργεί ηλεκτρονικό έρανο στη σελίδα GoFundMe με σκοπό δήθεν την κάλυψη των εξόδων του ενοικίου και την αγορά ενός αυτοκινήτου για τον άστεγο βετεράνο που βοήθησε αυτή και τον φίλο της Μαρκ με τα τελευταία 20 του δολάρια. Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, δέκα λεπτά πριν την δημοσίευση του εράνου, η ΜακΛούρ είχε επικοινωνήσει με τον φίλο της Μάρκ ο οποίος της απέστειλε φωτογραφίες που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν στον έρανο.

Η Κέιτ με τον άστεγο Μπόμπιτ. Φωτογραφία: GoFundMe
Έως το μεσημέρι της 14ης Νοεμβρίου 2017 είχαν συγκεντρωθεί μόλις 769 δολάρια, ωστόσο, μετά την ανάδειξή του από την τοπική εφημερίδα οι καταθέσεις έγιναν όλο και περισσότερες. Εξαιτίας της δημοσιότητας που απέκτησε ο έρανος το ζευγάρι ενημερώνει για τη μηχανορραφία τον Μπόμπιτ στις 15 Νοεμβρίου του 2017. [πηγή]

Η πρώτη τηλεοπτική συνάντηση των Κειτ ΜακΛούρ και Τζόνι Μπόμπιτ
Εθνικά μέσα σπεύδουν να καλύψουν επίσης τον έρανο με αποτέλεσμα η δημοσιότητα να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Ως εκ τούτου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν παραπάνω από 400.000 δολάρια για τον Τζόνι Μπόμπιτ. Κατά την 11η Δεκεμβρίου, η ΜακΛούρ διακόπτει τον έρανο και ξεκινά τις μεταφορές ποσών σε προπληρωμένες κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Αναλυτικά, μέχρι τον Μάρτιο του 2018 το ζευγάρι είχε:

Αγοράσει ένα τροχόσπιτο (RV) αξίας 18,850 δολαρίων για τον Μπόμπιτ
Δωρίσει 9,500 δολάρια σε συγγενείς του Ντ’Αμίκο
Αποπληρώσει τα τέλη της πλατφόρμας GoFundMe
Επενδύσει 11,828 δολάρια σε Bitcoin

Δωρίσει 25.000 δολάρια στον Μπόμπιτ (τα μοναδικά χρήματα που έλαβε)
Πληρώσει μια προκαταβολή 9,432 δολαρίων για την αγορά μιας BMW του 2015 που κόστιζε 24,432
Κάνει ανάληψη 150,000 δολάρια από χρηματοπιστωτικά καταστήματα της Φιλαδέλφεια αλλά και του Λας Βέγκας όπου πέρασαν τις πολυήμερες διακοπές τους, τον Δεκέμβριο του ’17.

Η διαλεύκανση
Την Τρίτη 28 Αυγούστου του 2018, ο Μπόμπιτ καταθέτει μήνυση κατά των ΜακΛούρ και Ντ’ Αμίκο ενώ διατείνεται πως το ζευγάρι διαπράττει απάτη και “κρατά” περισσότερα από τα μισά λεφτά που συγκεντρώθηκαν. Τότε ξεκινά η έρευνα με σκοπό τη διαλεύκανση της αλλόκοτης υπόθεσης.

PHOTO: This November 2018 combination of photos provided by the Burlington County Prosecutors office shows Johnny Bobbitt, from left, Katelyn McClure and Mark D’Amico.
Πηγή: Εισαγγελία του Μπέρλινγκτον μέσω AP

Στις 6 Μαρτίου του 2019 ο “άστεγος” βετεράνος δήλωσε ένοχος για εξαπάτηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά παράβαση του νόμου 18 του κώδικα των ΗΠΑ και ειδικότερα της παραγράφου 1956(h). Ο Μπόμπιτ ομολόγησε ακόμη, πως γνώρισε τους Κέιτ και Μαρκ ενόσω επαιτούσε στην Φιλαδέλφεια. [πηγή]

Ομοίως, την ίδια ημέρα η ΜακΛούρ δήλωσε ένοχη για ηλεκτρονική απάτη κατά παράβαση του νόμου 18 του κώδικα των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα της παραγράφου 1349. Κατά την ομολογία της δήλωσε πως δημιούργησε τον έρανο στην πλατφόρμα του GoFundMe και συγκέντρωσε χρήματα χρησιμοποιώντας την ψευδή ιστορία την οποία επινόησε η ίδια από κοινού με τον Μαρκ. [πηγή]

Τέλος, στις 6 Δεκεμβρίου του 2019, ο Μάρκ Ντ’ Αμίκο ομολόγησε την ενοχή του για τις κατηγορίες της εξαπάτησης από τη συμμετοχή του στην κατασκευασμένη υπόθεση του «καλού Σαμαρείτη». [πηγή]

Συνοψίζοντας, ο Τζόνι Μπόμπιτ ουδέποτε “έδωσε τα τελευταία του 20 δολάρια” στους ΜακΛούρ και Ντ’Αμίκο. Ακόμη, το ζεύγος οργάνωσε τον έρανο του «καλού Σαμαρείτη» δια της πλατφόρμας GoFundMe με σκοπό την εξαπάτηση των δωρητών. Το τρίο έχει ομολογήσει για τις έκνομες πράξεις του ενώ ο Μπόμπιτ έχει ήδη καταδικαστεί σε 5 χρόνια με αναστολή. [πηγή]

Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως η ιστορία του «καλού Σαμαρείτη» είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη ενώ τους βαραίνουν οι κατηγορίες της ηλεκτρονικής απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καθότι αναληθής καταρρίπτεται.

Δείτε περισσότερα στο website ellinikahoaxes.gr

Όχι, αυτή η εικόνα ΔΕΝ δείχνει ταυρομάχο να ξεσπά σε κλάματα στη μέση της ταυρομαχίας

Κορωνοϊος: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους – Από ποια νοσήματα έπασχαν τα θύματα στην Ιταλία