in ,

Από μακριά μοιάζει με ένα παλιό, εγκαταλειμμένο τρένο. Αλλά όλα αλλάζουν όταν ανεβείτε τη σκάλα..

Το 1939, η πόλη του Esseχ γνώριζε τεράστια οικονομική άνθηση. Λόγω της κοντινής απόστασης της με το Εθνικό Πάρκο Glacier, είχε γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών και οι δύο είσοδοι του πάρκου προς την πόλη γέμιζαν κόσμο. Όταν ανακοινώθηκε πως ο Μέγας Βόρειος Σιδηρόδρομος θα κάνει στάση και στο Esseχ, όλοι πίστεψαν πως το μέρος θα γεμίσει με τουρίστες! Μάλιστα, σκόπευαν να φτιάξουν και μια τρίτη είσοδο για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες!

Βέβαια, όλοι αυτοί οι τουρίστες θα έπρεπε κάπου να μείνουν. Έτσι, φτιάχτηκε το Izaak Walton Inn. Ήταν ένα μεγάλο, μοντέρνο ξενοδοχείο, το οποίο κόστισε 40.000 δολάρια κι είχε 29 δωμάτια, 10 μπάνια, χώρο υποδοχής, τραπεζαρία και μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα.

Δυστυχώς, ο πόλεμος πρόλαβε τον τουρισμό. Η Αμερική μπήκε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο κι ύστερα από την τραγωδία του Περλ Χάρμπορ το 1941, τα σχέδια για την τρίτη είσοδο του πάρκου ναυάγησαν. Η μικρή πόλη του Esseχ παρέμεινε ως είχε.

Θα περίμενε κανείς να κλείσει το ξενοδοχείο. Τίποτα τέτοιο, όμως, δε συνέβη. Αντίθετα, τα καταλύματα του, προσέλκυαν φυσιολάτρες και σκιέρ. Εκεί, έβρισκαν θαλπωρή και μια όμορφη φιλοξενία.

Σήμερα, το ξενοδοχείο λειτουργεί ακόμη, αλλαγμένο όμως. Με μια πρόσφατη ανακαίνιση που επηρεάστηκε από την γεμάτη ατμομηχανές ιστορία της περιοχής, έγινε απλά υπέροχο! Ρίχνοντας μια ματιά στα δωμάτια του, θα καταλάβετε γιατί το Izzak Walton Inn θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα καταλύματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως!

Αυτό το βαγόνι βρέθηκε στο Esseχ το 1941 και ανήκε στον Μέγα Βόρειο Σιδηρόδρομο Χ215. Σήμερα έχει μετατραπεί σε κάτι πολύ ιδιαίτερο!

treno_1Έχει μετατραπεί σε μια φιλόξενη κατοικία, στην οποία μπορούν να μείνουν μέχρι και 6 άτομα. Μπαίνοντας μέσα, θα ξεχάσετε που βρίσκεστε! Δε θυμίζει σε τίποτα ένα συνηθισμένο βαγόνι!

treno_2Μπορεί να φιλοξενήσει άνετα μια ολόκληρη οικογένεια! Υπάρχει ένα δωμάτιο με κουκέτες, ένα μεγάλο διπλό κρεβάτι, τζάκι υγραερίου και μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα!

treno_3Το βαγόνι, που ζυγίζει περίπου 60 τόνους, μεταφέρθηκε στην τωρινή του θέση με τη βοήθεια γερανού.

treno_4“Μας επισκέπτονται πολλοί λάτρεις των σιδηροδρόμων και των τρένων”, δηλώνει η Elise Wright, η διευθύντρια του Izaak Walton Inn.

treno_5Το GN X215 δεν είναι η μόνη αμαξοστοιχία που ελκύει τουρίστες. Υπάρχουν κι άλλες. Όπως για παράδειγμα η ατμομηχανή 441 του Βόρειου Σιδηροδρόμου.

treno_6Αυτό το βαγόνι, αντιπροσωπεύει τα πετρελαιοκίνητα τρένα που επισκέπτονταν το Izaak Walton καθημερινά στο παρελθόν.

treno_7Κάθε βαγόνι έχει υπέροχες ρουστίκ λεπτομέρειες. Το συγκεκριμένο έχει τοίχους σημύδας και δρύινο πάτωμα.

treno_8Αυτό το μεγάλο βαγόνι μπορεί να φιλοξενήσει δύο ζευγάρια ή μια μικρή οικογένεια. Η άνετη του κουζίνα προσφέρεται για μαγείρεμα φρέσκων ψαριών από το ποτάμι!

treno_9Τα βαγόνια έχουν ανακαινιστεί πλήρως, αλλά διατηρούν και κάποια στοιχεία από το παρελθόν τους. Τα παιδιά, τρελαίνονται να οδηγούν. Κανείς δεν θα μπορούσε λοιπόν, να τους στερήσει αυτή τη χαρά!

treno_10Το ξενοδοχείο διαθέτει πολλά βαγόνια-δωμάτια.

treno_11Σήμερα, περνά τρένο από το Esseχ, αλλά σταματά μόνο όταν έχει να παραλάβει ή να αφήσει επιβάτες.

treno_12Μπορεί να μην έγινε ποτέ η τρίτη είσοδος του Εθνικού Πάρκου, αλλά το μέρος ήταν πάντα σημαντικό. Ιδίως για την εμπορική αμαξοστοιχία BNSF, η οποία χρειαζόταν βοήθεια για τη μεταφορά ογκώδους φορτίου στο ορεινό και δύσβατο πέρασμα “Maria”.treno_13

Πηγή

Από τα πιο εξαιρετικά μαθήματα ζωής με ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ

20 Νοσταλγικές φωτογραφίες που μας πάνε πίσω σε μια άλλη Ελλάδα