Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας;

Έως και 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν οι καπνιστές να αποκτήσουν…
γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία και να ασπρίσουν πολύ γρήγορα, όπως επισημαίνεται σε σχετική έρευνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα, οι αρρώστιες αλλά και η λήψη ορισμένων φαρμάκων συμβάλλουν στην πρόκληση των γκρίζων και άσπρων μαλλιών.

Πιθανοί λόγοι είναι αφενός ότι με το κάπνισμα η νικοτίνη δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στους αδένες και ως εκ τούτου παράγεται λιγότερη μελανίνη, ενώ αφετέρου μερικές ασθένειες επιφέρουν πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών, όπως είναι η αναιμία λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12, το σύνδρομο Werner καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης, ότι η λήψη φαρμάκων όπως είναι οι αμφεταμίνες και το λίθιο, προκαλούν μερική πτώση των μαλλιών, ή και γκριζάρισμα ενώ ακόμα και μερικά συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε και ορισμένα βότανα όπως η echinacea, έχουν συσχετισθεί με την πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών.

Όπως λένε οι επιστήμονες, η διαδικασία μείωσης της μελανίνης στα μαλλιά μπορεί να αρχίσει πολύ νωρίς, ακόμη στην εφηβεία για κάποιους ανθρώπους.
Ωστόσο είναι άγνωστος ο λόγος που τα μελανοκύτταρα αρχίζουν να μειώνουν την παραγωγή τους σε κάθε άτομο αλλά και το πότε αρχίζουν.

Σίγουρα όμως υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πότε θα παρουσιαστούν οι πρώτες γκρίζες τρίχες. Το σύνηθες είναι τα πρώτα γκρίζα μαλλιά να εμφανίζονται μετά από την ηλικία των 30 ετών στους άνδρες και μετά τα 35 στις γυναίκες. Σε ορισμένες οικογένειες όμως τα άτομα αρχίζουν να γκριζάρουν εξαιρετικά νωρίς από την ηλικία των 20 ετών.

Δείτε επίσης:  Της είπαν ότι είναι «γεματούλα» για να γίνει μοντέλο αλλά αυτή έσπασε όλα τα πρότυπα.
Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.
loading...

Εννέα Φοιτητές είχαν πάει για σκι στο “Βουνό του Θανάτου”και δεν επέστρεψαν ποτέ. 56 Χρόνια μετά, η εξαφάνιση τους αποτελεί ακόμη μυστήριο για τους ερευνητές.

Δες τι Αποκαλύπτει το Σχήμα των Δαχτύλων σου για την Προσωπικότητά σου!